România rămâne în continuare sub MCV. Comisia Europeană: Aşteptăm ca autorităţile române să ia măsuri legislative concrete

România rămâne în continuare sub MCV. Comisia Europeană: Aşteptăm ca autorităţile române să ia măsuri legislative concrete
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • România rămâne în continuare sub MCV. Comisia Europeană: Aşteptăm ca autorităţile române să ia măsuri legislative concrete

( TheEpochTimes ) Comisia Europeană a adoptat, marţi, un nou raport privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei, în lumina angajamentelor asumate prin Mecanismul de Cooperare şi de Verificare (MCV). Concret, Comisia a anunţat că s-a arătat o „tendinţă pozitivă”, că „există progrese în toate recomandările […]

( TheEpochTimes )

Comisia Europeană a adoptat, marţi, un nou raport privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei, în lumina angajamentelor asumate prin Mecanismul de Cooperare şi de Verificare (MCV).

Concret, Comisia a anunţat că s-a arătat o „tendinţă pozitivă”, că „există progrese în toate recomandările MCV”, dar se aşteaptă ca autorităţile române „să transpună angajamentele asumate în măsuri concrete legislative şi de altă natură”.

În raportul adoptat sunt prezentate progresele înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 şi până în prezent şi sunt evaluate progresele înregistrate pentru îndeplinirea recomandărilor din ianuarie 2017 şi a celor din noiembrie 2018.

„De la ultimul raport MCV din 2019, situaţia din parametrii de referinţă MCV a arătat o tendinţă pozitivă. Comisia salută faptul că s-a dat un impuls reînnoit în 2021 pentru a reforma şi a întoarce regresul din perioada 2017-2019. Rezultatul este că există progrese în toate recomandările MCV rămase şi multe sunt pe drumul către îndeplinire dacă progresul rămâne constant.

Comisia aşteaptă cu nerăbdare ca autorităţile române să îşi transpună angajamentul în măsuri legislative concrete şi de altă natură. Hotărârea Curţii de Justiţie din 18 mai 2021 oferă un cadru şi o direcţie clare pentru reformele în curs, pentru îndeplinirea satisfăcătoare a criteriilor de referinţă ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept şi a dreptului UE în general. Este esenţial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislaţie care urmează să fie adoptată.

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile prin intermediul MCV până la îndeplinirea criteriilor de referinţă şi, în paralel, va continua să colaboreze cu România în contextul mecanismului general al statului de drept, la fel ca şi cu toate statele membre. După cum se indică în comunicarea privind statul de drept din septembrie 2020, odată cu încetarea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul statului de drept oferă cadrul pentru promovarea acestor probleme în viitor.

Comisia încurajează România să îşi îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV şi să urmărească în mod activ îndeplinirea tuturor recomandărilor rămase. Comisia este încrezătoare că România poate îndeplini criteriile de referinţă ale MCV dacă continuă în direcţia tendinţei pozitive actuale şi adoptă şi pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate. Comisia este gata să sprijine autorităţile române în acest scop”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe portalul Comisiei Europene.


Distribuie articolul