Romprest cere o treime din bugetul Primăriei Sectorului 1! Conform devizului înaintat de companie, serviciile de salubritate ar costa 135.000 de euro pe zi

Romprest cere o treime din bugetul Primăriei Sectorului 1! Conform devizului înaintat de companie, serviciile de salubritate ar costa 135.000 de euro pe zi
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Romprest cere o treime din bugetul Primăriei Sectorului 1! Conform devizului înaintat de companie, serviciile de salubritate ar costa 135.000 de euro pe zi

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Totalul sumelor cerute de Romprest pentru serviciile de salubrizare din Sectorul 1 este de circa 330 de milioane de lei – o treime din întregul buget al acestei unități administrative pe 2021, relevă documente publicate în exclusivitate de G4Media.ro. Potrivit actelor, devizul înaintat de Romprest la începutul anului este de […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Totalul sumelor cerute de Romprest pentru serviciile de salubrizare din Sectorul 1 este de circa 330 de milioane de lei – o treime din întregul buget al acestei unități administrative pe 2021, relevă documente publicate în exclusivitate de G4Media.ro.

Potrivit actelor, devizul înaintat de Romprest la începutul anului este de 240 de milioane de lei, la care se adaugă aproximativ 90 de milioane de lei datorii din 2020 – bani pe care însă primăria îi contestă. Această datorie este, în esență, și motivul litigiului dintre companie și primăria condusă de Clotilde Armand.

Romprest pune presiune pentru a i se plăti datoria, în timp ce primăria consideră facturile ilegale și umflate.

Preț de 3-4 ori mai mare decât în alte orașe și alte sectoare din București

Cei 239.421.684 lei (aproape 49 de milioane de euro) ceruți de Romprest pe 2021 reprezintă contravaloarea serviciilor pentru curățarea străzilor, colectarea/depozitarea deșeurilor și deszăpezire.

Dacă ar fi plătiți chiar și numai cei 49 de milioane de euro prevăzuți pentru prestația din 2021, ar însemna că s-ar da aproape 135.000 de euro/zi pentru igienizarea Sectorului 1! Comparate cu prețurile din alte orașe, dar și din diverse sectoare din București, tarifele din Sectorul 1 ar fi de câteva ori mai mari.

Romprest a forțat de două ori, până acum, mâna primăriței Clotilde Armand, refuzând să mai colecteze deșeurile. Asta, deși facturile restante nu sunt pentru serviciile de ridicare a gunoiului, ci pentru spălarea străzilor și altele asemenea.

Contractul semnat de Chiliman pe 25 de ani, în 2008, are clauze înrobitoare. Romprest are exclusivitate și înțelegerea nu poate fi reziliată decât dacă firma dă faliment. Pedeapsa pentru refuzul de a ridica gunoiul: 0,06% pe zi, adică doar câteva mii de euro

Aici, Primăria ridică obiecții serioase: acuză faptul că facturile sunt umflate prin trecerea unor servicii neefectuate. Spre exemplu, s-a descoperit că Romprest a facturat spălarea unor străzi dus-întors, desi acest lucru era imposibil pentru că acolo era sens unic!

Clotilde Armand are un spațiu mic de manevră. Contractul semnat în 2008 pe 25 de ani de fostul primar liberal Andrei Chiliman prevede că Romprest are exclusivitate pentru salubritate în Sectorul 1, iar actele sunt făcute în așa fel încât înțelegerea este aproape imposibil de reziliat unilateral. Armand a avut totuși câștig de cauză în justiție, care a admis că în cazuri de forță majoră primăria poate apela la alt operator de salubritate, dacă Romprest nu-și face treaba.

Compania de salubritate a fost susținută foarte puternic de posturile TV de știri. Generos finanțate de fostul primar prin contracte de publicitate, Antena 3 și România TV o toacă mărunt pe Clotilde Armand încă de la venirea acesteia, mai ales că ea a anunțat din prima zi că va tăia aceste cheltuieli cu publicitatea. Digi 24 i-a devenit ostilă după ce, în aprilie, Clotilde Armand a cerut eliminarea cablurilor instalate ilegal pe stâlpi de companiile de telecomunicații.

Mai mult, unul din acționarii Romprest a dezvăluit că actualii administratori plătesc sume mari către posturile TV pentru ca acestea s-o atace pe Clotilde Armand!

Jurnalistul Dan Tăpălagă a descoperit în contractul dintre Romprest și primărie că firma de salubrizare nu poate fi nici măcar pedepsită dacă refuză să mai ridice gunoiul! Penalizările prevăzute în contractul semnat de Chiliman în 2008 sunt de 0,06% pe zi, adică maximum câteva mii de euro.

De asemenea, primăria nu are dreptul să rezilieze contractul decât dacă Romprest dă faliment!

Ce urmărește Clotilde Armand, ce urmăresc Romprest și aliații săi

În plus, consilierii locali PNL de la Sectorul 1 nu susțin niciuna dintre încercările primăriței de a readuce în limite rezonabile relația cu Romprest.

Acesta este motivul pentru care Clotilde Armand solicită declararea stării de alertă la Sectorul 1: folosindu-se de sancțiunile date de Poliția Locală companiei Romprest, de reclamațiile oamenilor și de plângerea depusă la Parchet la adresa operatorului, acuzat de șantaj, primarul speră să poată rezilia contractul în instanță.

În replică, aliații Romprest – inclusiv PSD, Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță – caută o soluție să o demită pe Clotilde înainte ca aceasta să ajungă la procesul pentru rezilierea contractului.


Distribuie articolul