Rusia cauta ceea ce numeste „garantii de securitate” din partea SUA si NATO, care sa acorde tarii genul de sfera de influenta de care nu s-a mai bucurat din timpul Razboiului Rece

Rusia cauta ceea ce numeste „garantii de securitate” din partea SUA si NATO, care sa acorde tarii genul de sfera de influenta de care nu s-a mai bucurat din timpul Razboiului Rece
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Rusia cauta ceea ce numeste „garantii de securitate” din partea SUA si NATO, care sa acorde tarii genul de sfera de influenta de care nu s-a mai bucurat din timpul Razboiului Rece

Mesajul transmis Rusiei de catre SUA si UE a fost cat se poate de clar ( acum sa vedem si cat este de serios ) : costul unei invazii rusesti in Ucraina poate fi mare pentru Rusia. Este posibil ca pretul platit de Rusia in urma sanctiunilor, precum si pierderea de vieti din randul militarilor […]

Mesajul transmis Rusiei de catre SUA si UE a fost cat se poate de clar ( acum sa vedem si cat este de serios ) : costul unei invazii rusesti in Ucraina poate fi mare pentru Rusia. Este posibil ca pretul platit de Rusia in urma sanctiunilor, precum si pierderea de vieti din randul militarilor rusi in cazul unei invazii trebuie sa sugereze presedintelui Vladimir Putin ca ar trebui sa se multumeasca numai cu o reusita diplomatica la cererile sale pentru o sfera de influenta sigura.

Sa nu omitem faptul ca in decursul istoriei, razboaiele din Europa au izbucnit in urma unor cacealmale poate mai mici decat cea de fata. Totusi SUA si UE considera ca orice incursiune militara a Rusiei, drept o incalcare a normelor internationale mai mare decat anexarea Crimeii si sprijinirea secesionistilor din estul Ucrainei, iar aceasta decizie ar trebui sa-i sterga orice iluzie de anexare a Ucrainei, presedintelui Putin.

In ultimele luni, presedintele Putin a declarat cu tarie si agresiv propriile opinii la adresa Ucrainei, desfasurand o campanie acerba prin care descrie acesta tara drept un pericol pentru Rusia. Comasarea de trupe la granita de est a Ucrainei, impreuna cu atacurile cibernetice, nu reprezinta singurele actiuni agresive din ultimele luni, in Duma de Stat ( Parlamentul Rusiei ) exista pe rol un proiect de lege prin care legislatura rusa invoca schimbarea granitei Rusiei drept temei pentru acordarea cetateniei.

Momentul ales de domnul Putin este o alta nedumerire, relatiile Rusiei cu SUA si UE pareau relativ stabile si previzibile. Interesant este ca presedintele Putin pare decis acum ca a sosit timpul sa-si reafirme pretentiile de a avea un rol de lider in geopolitica mondiala. Este adevarat ca in aceste momente SUA se gaseste intr-un haos politic, fara prea mare interes de a se implica dupa retragerea haotica di Afganistan, iar tarile UE sunt prea divizate si dependente de gazul rusesc acum in plina iarna, deci sunt destule premise pentru ca SUA si UE sa transmita un raspuns clar si serios Moscovei.

Totusi saptamana aceasta in urma intalnirilor dintre partea rusa si cea occidentala, nu trebuie neglijat faptul ca preocuparile presedintelui Putin trebuie luate in serios. O eventuala aderare a Ucrainei la NATO, ar face ca alianta Nord-Atlantatica sa aiba o granita terestra de circa 2000 de kilometri cu Rusia, o situatie pe care nicio putere majora nu ar accepta, indiferent de cat ar pretinde NATO ca este o alianta pur defensiva.

Problema este ca nu exista vreo certitudine cu privire la ce anume l-ar convinge pe presedintele Vladimir Putin sa-si retraga armata de la granita cu Ucraina. Dar acesta este privit ca un autocrat dur si nemilos, dar in acelasi timp este vazut si ca o persoana care nu va alege razboiul daca nu il poate castiga. Dar, dupa 22 de ani de conducere dictatoriala, domnul Putin s-a inconjurat numai de obiedienti de la care are mai multe sanse sa auda ceea ce vrea sa auda, decat sa-i explice cineva realitatea. Propaganda cu unitatea istorica dintre Rusia si Ucraina, uita sa spuna ca anexarea Crimeii si razboiul din estul Ucrainei i-au intors pe multi ucraineni impotriva Rusiei, acest fapt ducand la dezvoltarea identitatii nationale, fapt pe care domnul Putin il neaga vehement.

Desi nu exista nici un dubiu ca puterea militara a Rusiei nu ar coplesi armata ucraineana, totusi fortele ucrainene regulate sau nu, ar lupta cel mai probabil timp indelungat, producand pierderi grele militarilor rusi un aspect pe care cetatenii rusi nu l-ar tolera mult timp, iar in cele din urma presedintele Putin ar ajunge in fata rusilor drept liderul rus care a pierdut Ucraina in fata NATO. Izolat si aflat impreuna cu anturajul sau de oportunisti, probabil ca Putin a pierdut legatura cu mentalitatile noilor generatii de ucrainieni, rusi sau oameni din alte tari pe care Rusia le considera sfera sa de influenta, ajungand sa-i eticheteze pe oponenti drept agenti straini sau teroristi si probabil crezand acest lucru.

Presedintele Vladimir Putin ar trebui sa fie lamurit si facut sa inteleaga saptamana aceasta ca invadarea Ucrainei nu merita pretul platit pentru Rusia in special, deoarece in caz contrar risca sa ridice rivalitatea cu SUA la cote alarmante, iar Rusia risca sa fie izolata si exclusa, aducand un mare deserviciu economiei si asa suferinde  a Rusiei.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta