Rusia este la un pas de finalizarea Nord Stream II. Vicepremierul Alexander Novak: Sperăm că lucrările vor fi finalizate până la finele anului

Rusia este la un pas de finalizarea Nord Stream II. Vicepremierul Alexander Novak: Sperăm că lucrările vor fi finalizate până la finele anului
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Rusia este la un pas de finalizarea Nord Stream II. Vicepremierul Alexander Novak: Sperăm că lucrările vor fi finalizate până la finele anului

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Gazoductul Nord Stream 2 este la doar 100 de kilometri de finalizare, a declarat, joi, vicepremierul rus Alexander Novak, citat de agenția de presă TASS, potrivit Reuters, preluat de Agerpres. „Sperăm că lucrările de construcţie la Nord Stream 2 vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an”, a declarat […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Gazoductul Nord Stream 2 este la doar 100 de kilometri de finalizare, a declarat, joi, vicepremierul rus Alexander Novak, citat de agenția de presă TASS, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

„Sperăm că lucrările de construcţie la Nord Stream 2 vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an”, a declarat Alexander Novak într-o conferinţă de presă.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Proiectul vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Proiectul este finalizat în proporţie de 90%.

Totuși, săptămâna trecută, secretarul de stat american, Antony Blinken, anunța că Statele Unite renunţă la sancţionarea principalei companii implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania.

Ulterior, președintele american Joe Biden a apărat marți decizia de a renunța la aplicarea de sancțiuni împotriva principalei companii însărcinate cu construirea gazoductului Nord Stream 2, argumentând că decizia reprezintă o măsură de protejare a relațiilor cu aliații europeni, care consideră că securitatea energetică a UE, precum și eventualele acorduri în acest sens, reprezintă chestiuni interne. 

Decizia a fost salutată de Kremlin, dar criticată de cei care se opun acestui proiect pe motiv că va creşte dependenţa energetică a Europei de Rusia.

Lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 între Rusia şi Germania au fost reluate la începutul lunii februarie în apele daneze după o fază pregătitoare de aproape două săptămâni.


Distribuie articolul