Rusia începe să livreze gaz suplimentar Ungariei

Rusia începe să livreze gaz suplimentar Ungariei

Ungaria a declarat sâmbătă că Rusia a început să-i livreze gaz suplimentar în urma unei vizite la Moscova în iulie a ministrului său de externe. Ministerul de Externe al Ungariei a declarat că negocierile comerciale cu Moscova „au dus la un acord”, iar Gazprom să înceapă să livreze gaz Ungariei începând de vineri „peste cantitățile […]

Ungaria a declarat sâmbătă că Rusia a început să-i livreze gaz suplimentar în urma unei vizite la Moscova în iulie a ministrului său de externe. Ministerul de Externe al Ungariei a declarat că negocierile comerciale cu Moscova „au dus la un acord”, iar Gazprom să înceapă să livreze gaz Ungariei începând de vineri „peste cantitățile deja contractate”.

„Este datoria guvernului ungar să asigure aprovizionarea sigură cu gaze naturale a țării”, a declarat oficialul ministerului Tamas Menczer pe pagina sa de Facebook.

În prima fază, un volum suplimentar de 2,6 milioane de metri cubi pe zi va ajunge din sud prin conducta TurkStream până la sfârșitul lunii august, a spus el, adăugând că sunt în curs de negocieri pentru livrările din septembrie.

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a făcut o vizită neanunțată anterior la Moscova în iulie pentru a discuta despre achiziția a încă 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

„În lumina a ceea ce se știe despre condițiile actuale ale pieței europene, este clar că achiziția unei cantități de gaz  atât de mari este imposibilă fără Rusia”, a spus Menczer în postarea de sâmbătă, menționând vizita lui Szijjarto.

Un plan al UE de a reduce consumul de gaze în întregul bloc cu 15% pentru a face față crizei prețurilor la energie provocată de războiul Rusiei în Ucraina a intrat în vigoare săptămâna aceasta.

Unele țări UE, totuși, au avut exceptări de la respectarea strictă a regulii, care în orice caz era denumită „reducere voluntară a cererii”. Ungaria, care se bazează pe gazul transportat direct din Rusia , a cerut aceasta excepția.

( The Moscow Times )


Distribuie articolul