Rusia va redeschide un aeroport militar abandonat din zona arctica

Rusia va redeschide un aeroport militar abandonat din zona arctica
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Rusia va redeschide un aeroport militar abandonat din zona arctica

Rusia dorește redeschiderea un aeroport militar inactiv în nordul său îndepărtat al Peninsula Kola, ca parte a unei modernizări majore a pistelor de aterizare ale Flotei de Nord din Arctica europeană.  Aerodromul Severomorsk-2, care se află la 11 kilometri nord-est de Murmansk si a fost închis în 1998. Comandantul Flotei de Nord, amiralul Alexander Moiseiev, […]

Rusia dorește redeschiderea un aeroport militar inactiv în nordul său îndepărtat al Peninsula Kola, ca parte a unei modernizări majore a pistelor de aterizare ale Flotei de Nord din Arctica europeană. 

Aerodromul Severomorsk-2, care se află la 11 kilometri nord-est de Murmansk si a fost închis în 1998. Comandantul Flotei de Nord, amiralul Alexander Moiseiev, a declarat că acesta se numără printre aerodromurile militare rusești din Arctica care urmează să fie redeschise până în 2030.

„Dezvoltarea și construcția rețelei de piste de aterizare în zona arctică continuă. Planul de dezvoltare a rețelei până în 2030 include construirea a două piste de aterizare în Nagurskoie și Temp, precum și reconstrucția a șapte piste de aterizare în Severomorsk-1, Severomorsk-2, Severomorsk-3, Rogachevo, Talagi și Kipleovo”, a declarat amiralul Moiseiev  agenției de știri TASS.

Sunt necesare investiții cuprinzătoare. După ce au fost abandonate în urmă cu 25 de ani, majoritatea facilităților și echipamentelor Severomorsk-2 de pe căile de rulare au fost jefuite. Pista de 1.800 de metri este încă intactă, dar în stare proastă, prezentand crăpături severe care pot fi văzute chiar și din imaginile din satelit.

În ultimii ani, pista a fost folosită pentru UAV-uri mai mici operate de Flota de Nord a Rusiei, al cărei sediu este situat în orașul Severomorsk, la șapte kilometri nord-est de fosta bază aeriană. Fosta instalație de hidroavioane de la Safonovo, la sud de Severomorsk în Golful Kola, va fi de asemenea reamenajata, a spus Moiseiev.

Nu s-au furnizat detalii despre ce aeronave ar putea fi gazduite pe Severomorsk-2. Modernizarea pistei de aterizare ar putea fi o pregătire pentru UAV-uri mai avansate despre care Rusia a spus că vor juca un rol important în planurile militare viitoare.

Astăzi, Flota de Nord are două baze aeriene majore în Peninsula Kola: Severomorsk-1 și Severomorsk-3.

Situată la periferia orașului Severomorsk, baza aeriană Severomorsk-1 are o pistă de 3.500 de metri și găzduiește avioane de supraveghere maritimă (Il-38) și elicoptere antisubmarine (Ka-27).  Severomorsk-3 este baza aeriană pentru avioanele de luptă ale Flotei de Nord și este situată la 28 de kilometri est de Murmansk.

În Peninsula Kola există și alte două baze aeriene militare: Olenia de lângă Olenogorsk, care găzduiește bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22, și Monchegorsk, care găzduiește avioane de luptă.

( Thomas Nilsen – The Moscow Times )


Distribuie articolul