Rușinea Vasluiului, fostul prefect Toderică, revine pe “caii” mari ai Curții de Conturi

Rușinea Vasluiului, fostul prefect Toderică, revine pe “caii” mari ai Curții de Conturi
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Rușinea Vasluiului, fostul prefect Toderică, revine pe “caii” mari ai Curții de Conturi

 ( Vremea Nouă ) DEZVĂLUIRI… Îl mai țineți minte pe cel mai slab prefect al județului Vaslui, Paul Toderică? Deși a stat puțin (doar nouă luni) la Prefectura Vaslui, acesta a reușit mai multe recorduri negative, pentru care a și fost cercetat de DNA și de alte instituții. Acuzat că a sechestrat un deputat și […]

 ( Vremea Nouă )

DEZVĂLUIRI… Îl mai țineți minte pe cel mai slab prefect al județului Vaslui, Paul Toderică? Deși a stat puțin (doar nouă luni) la Prefectura Vaslui, acesta a reușit mai multe recorduri negative, pentru care a și fost cercetat de DNA și de alte instituții. Acuzat că a sechestrat un deputat și un ziarist, Paul Toderică a reușit să se înșurubeze în diverse instituții ale statului, grație unui grup de interese care l-a “consiliat” bine. A fost numit în diverse funcții publice prin mai multe județe din România, unde, bineînțeles, a “servit patria”. Acum, acesta a atins apogeul! Este juristul Curții de Conturi a României pe regiunea Moldova și activează la Camera de Conturi Iași. Din această nouă ipostază, acesta supervizează toate procesele pe care Camera de Conturi Vaslui le are în instanțe. Cel care acum 16 ani a reușit să pună mâna “golănește” pe un apartament de serviciu, cu trei camere, în centrul Vasluiului, cumpărându-l de la Goscom Vaslui cu suma derizorie de 1.400 de euro, va fi cel care va decide soarta zecilor de primari sau funcționari publici vasluieni, care vor contesta deciziile Curții de Conturi în instanțe. Iată cum a ajuns să fie pus lupul, paznic la oi.

Surpriză mare la Tribunalul Vaslui, când la un proces între Curtea de Conturi a României și Primăria Codăești, din partea celui mai temut organ de control al instituțiilor publice, a apărut nimeni altul decât fostul prefect al Vasluiului, Paul Toderică. Omul care acum 16 ani cumpăra cu 1.400 de euro un apartament de la stat, abuzând de funcția sa de prefect și pe care ulterior l-a vândut cu o sumă de 30 de ori mai mare, este chemat în instanță să arbitreze așa zisele nereguli ale unor primari, găsite de inspectorii Curții de Conturi. Pare cel puțin rușinos, cum o instituție atât de importantă își aduce jurist, un personaj acuzat că a sechestrat și bătut un jurnalist pus să facă niște fotografii compromițătoare. Și, colac peste pupăză, când era prefect, acesta a mai fost acuzat că a perseverat, sechestrând și un deputat în sediul partidului, după ce l-a deposedat “regulamentar” de telefoanele mobile. De-a lungul timpului, acesta a fost implicat în mai multe scandaluri, care au condus la concluzia că era de fapt săgeata unui grup de interese din Bacău, ce pusese mâna, în 2004, pe organizația PNL Vaslui, transformând-o într-o anexă a vestitului grup Iacubov – Hrebenciuc. De fapt, după ce acesta a fost retras din funcția de prefect de la Vaslui, Toderică a fost numit la Bacău, de același grup de interese, șeful Agenției de Protecție a Mediului (APM). Între timp, a mai fost citat în mai multe dosare la DNA, fiind chiar martorul cheie într-un proces în care s-a cercetat devalizarea fostei fabrici de bere de la Iași, ceea ce l-a și lipit definitiv de grupul infracțional de la Bacău.

Toderică, plimbat de clanul băcăuan pe axa APM Bacău, APM Alba, APM Neamț – Curtea de Conturi

După ce a plecat de la Vaslui, Toderică s-a stabilit la Bacău, unde soția sa a prins un post de grefier la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Astfel, acesta își începe o nouă viață în colectivul de la APM Bacău, iar din 2009 până în 2012, a fost chiar directorul instituției, ajuns în această funcție cu sprijinul PDL. În 2015 revine la conducerea instituției, dovedind abile calități de traseist politic, până în 2017, când este detașat la Alba Iulia disciplinar (este strategia folosită de partidele politice pentru a scăpa de directorii nedoriți din deconcentrate). Acolo stă perioada maximă de detașare, de un an de zile, după care revine. Din 2018, este numit șeful APM Neamț. După acest itinerariu ciudat, în 2019, ajunge la Camera de Conturi Iași, după ce face o mică oprire pe la Primăria Nicolae Bălcescu din județul Bacău. Cel mai probabil pentru a fi făcut funcționar public. Așa cum arată declarația sa de avere, Paul Toderică este consilier juridic la cea mai importantă instituție de control a României, cu un salariu uriaș. Din această poziție este trimis la toate procesele pe care Curtea de Conturi le are la Vaslui, cu funcționarii sau primarii care constestă actele de control ale instituției, fiindcă în județul nostru, în schema de personal a Camerei de Conturi nu există juriști.

Toderică nu mai este băiatul sărac, de acum 16 ani, de la Vaslui

AVERE… Când a devenit prefect, Paul Toderică era sărac lipit pământului. În declarația de avere de la acel moment figura că locuiește cu părinții săi. Acum Toderică deține, la Bacău, două apartemente de 62 și 92 de mp și două mașini, dintre care una de lux. În declarația sa de avere de pe site-ul Camerei de Conturi Iași, acesta figurează ca fiind proprietarul unei mașini de lux, Audi, de la fosta sa firmă Topan Grup, cu sediul în Iași, care între timp a și fost radiat în 2015. Despre această firmă care avea ca și obiect de activitate “activități de consultanță pentru afaceri și management”, presa locală din județul Bacău a scris că a fost implicată în mai multe scandaluri. Aceasta a câștigat mai multe contracte publice, pe la diverse instituții, cum ar fi ISJ Bacău. Chiar dacă Toderică era doar acționar, cum instuția sa, APM Bacău, a dat sute de avize de mediu pentru ISJ, putem vorbi și de incompatibilitate, dacă vorbim în limbajul celor de la Curtea de Conturi. Deși fostul prefect declara că firma merge în pierdere, iată că după ce a radiat-o, i-a revenit o mașină de lux, un Audi. Dacă are dubii privind activitatea fostei firmei și implicarea acesteia în diverse contracte cu statul, nu are decât să se autodenunțe, fiindcă de ce nu, acum este omul cheie din Curtea de Conturi a României, de pe regiunea Moldova.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta