Secretarul Forțelor Navale SUA, la baza Mihail Kogălniceanu: Continuarea cooperării între forțele armate americane și române este importanta

Secretarul Forțelor Navale SUA, la baza Mihail Kogălniceanu: Continuarea cooperării între forțele armate americane și române este importanta
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Secretarul Forțelor Navale SUA, la baza Mihail Kogălniceanu: Continuarea cooperării între forțele armate americane și române este importanta

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Secretarul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii, Kenneth J. Braithwaite, aflat în vizită în România, a reiterat joi importanța continuării cooperării strânse dintre forțele armate americane și române, cu prilejul unei vizite efectuate la baza militară Mihail Kogălniceanu. Braithwaite “și ambasadorul Adrian Zuckerman au efectuat o vizită oficială […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Secretarul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii, Kenneth J. Braithwaite, aflat în vizită în România, a reiterat joi importanța continuării cooperării strânse dintre forțele armate americane și române, cu prilejul unei vizite efectuate la baza militară Mihail Kogălniceanu.

Braithwaite “și ambasadorul Adrian Zuckerman au efectuat o vizită oficială la baza militară „Mihail Kogălniceanu”, pentru a trece în revistă operațiunile trupelor române și americane staționate acolo”, informează Ambasada SUA într-o postare postare pe Facebook.

Secretarul Braithwaite a mai vizitat și Portul Constanța și marinarii americani de la Baza Deveselu, mai precizează sursa citată.

Secretarul a reiterat importanța continuării cooperării strânse dintre forțele armate americane și române și a mulțumit românilor pentru parteneriat“, mai adaugă misiunea diplomatică americană la București.

Cu ocazia vizitei sale în România, Kenneth J. Braithwaite, s-a întâlnit miercuri, 11 noiembrie, cu ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și cu șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu la sediul MApN, în cadrul vizitei pe care oficialul american o efectuează în România, în perioada 11-12 noiembrie, și în care a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Ludovic Orban.

Discuțiile desfășurate la sediul MApN au vizat cooperarea bilaterală, proiectele comune ale Forțelor Navale, situația de securitate în regiunea Mării Negre și teme curente aflate pe agenda NATO.

Vizita lui Braithwaite la București a reprezentat primul contact militar la acest nivel între România și SUA după ce ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă, a semnat la 8 octombrie, la Washington, cu omologul său american Mark Esper o foaie de parcurs pe următorii zece ani, document ce cuprinde obiectivele şi interesele comune în domeniul apărării, precum modernizarea sectorului apărării şi securitatea în regiunea Mării Negre.

Amintim ca în vara acestui an, România a primit și vizita mai multor generali importanți americani, inclusiv a Comandamentului Suprem al forțelor NATO în Europa, Tod D. Wolters în lupta septembrie. Amintim că generalul Wolters s-a numărat, alături de secretarul Apărării Mark Esper și generalul John E. Hyten, între cei trei oficiali americani care au anunțat decizia retragerii a 11.900 de militari SUA din Germania și repoziționarea a aproape 5.600 de militari americani în alte țări NATO, inclusiv pe flancul estic.

Generalul Tod D. Wolters a fost al treilea militar american de rang înalt care a vizitat România în mai puțin de o lună, după vizita din data de 7 august a şefului Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi a şefului Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli. Cei doi generali amintiți au efectuat o vizită la București la o săptămână distanță după anunțul Pentagonului de relocare a trupelor din Germania.

Mai mult, aflat în luna ianuarie la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, generalul John Hyten, locţiitorul preşedintelui Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore ale Armatei SUA, a discutat cu ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, despre procesul de modernizare și extindere a bazei MK.


Distribuie articolul