Ședință de coaliție convocată de Klaus Iohannis pentru elaborarea bugetului pe 2021

Ședință de coaliție convocată de Klaus Iohannis pentru elaborarea bugetului pe 2021
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ședință de coaliție convocată de Klaus Iohannis pentru elaborarea bugetului pe 2021

( Laurentiu Gheorghe – Revista 22 ) Klaus Iohannis s-a întâlnit marți, de la ora 17:00 cu șefii partidelor coaliției de guvernare pentru discuții despre buget. La întâlnire participă și premierul Florin Cîțu, a declarat surse politice. Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, începând cu ora 17.00, cu liderii coaliției de guvernare pentru discuții despre […]

( Laurentiu Gheorghe – Revista 22 )

Klaus Iohannis s-a întâlnit marți, de la ora 17:00 cu șefii partidelor coaliției de guvernare pentru discuții despre buget. La întâlnire participă și premierul Florin Cîțu, a declarat surse politice.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, începând cu ora 17.00, cu liderii coaliției de guvernare pentru discuții despre buget, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Întâlnirea are loc la Vila Lac.

Întâlnirea de marți reprezintă încercarea președintelui Iohannis de a depăși blocajul din cadrul Coaliției pe tema bugetelor repartizate ministerelor care sunt conduse de PNL, USR PLUS și UDMR.

Pe lângă constrângerile provocate de pandemie și de respectarea țintei de deficit bugetar de 7% din PIB, negocierile pe buget sunt îngreunate și de interesele divergente ale celor trei partide care compun coaliția de guvernare. Și Ludovic Orban, președintele PNL, a recunoscut astăzi că negocierile sunt complicate de faptul că nu este un guvern monocolor, ci unul compus din trei partide.

„Neînțelegerile sunt pe sumele care trebuie direcționate prin Ministerul Dezvoltării către administrațiile locale. Este vorba de proiectele aflate în derulare. Primarii PNL au o serie de proiecte aflate în derulare care necesită finanțare. De partea cealaltă, USR are la nivel local o serie de proiecte pe care vor să le demareze. Discuția s-a blocat pentru că USR dorește fonduri pentru a-și pune în aplicare proiectele”, au explicat politice citate de Hotnews.ro

„E un proiect de buget a unui Guvern de coaliţie nou învestit, este un proiect care necesită negocieri mult mai complexe. (…) Bugetul se va întemeia pe prognoza realizată de Comisia de prognoză. Creşterea economică estimată este aproximativ 4,3 la sută. Eu zic că este o estimare aproape de realitate, pe baza estimărilor de la Comisia Europeană şi estimării ale unor instituţii internaţionale financiare”, a declarat Ludovic Orban.

Și liderul USR, Dan Barna a declarat în urmă cu o zi, după ședința coaliției de guvernare, că proiectul bugetului de stat pentru 2021 ar putea întârzia câteva zile. Bugetul este sub o presiune foarte mare datorită necesității de a ne încadra în acel deficit de 7% din PIB agreat cu Comisia Europeană, a declarat vicepremierul Dan Barna, într-o conferință la Bursa de Valori București (BVB).

„În momentul de față este dezbaterea internă în Guvern pentru construcția bugetului. Colegii mei miniștri din coaliție discută cu Ministerul Finanțelor chiar în aceste zile construcția bugetului pentru a ajunge la începutul lunii februarie cu bugetul în Parlament. Acordul sau principiul dinspre Comisia Europeana în urma discuțiilor din ECOFIN este acel deficit de 7%”, a spus el.


Distribuie articolul