Șefa BCE estimează o scădere lentă a inflației în 2022 pe fondul creșterii prețurilor la energie și a blocajelor din lanțul de aprovizionare

Șefa BCE estimează o scădere lentă a inflației în 2022 pe fondul creșterii prețurilor la energie și a blocajelor din lanțul de aprovizionare
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Șefa BCE estimează o scădere lentă a inflației în 2022 pe fondul creșterii prețurilor la energie și a blocajelor din lanțul de aprovizionare

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Blocajele persistente din lanțul de aprovizionare și creșterea costurilor cu energia încetinesc creșterea economică în zona euro și vor menține inflația la un nivel ridicat pentru o perioadă mai lungă decât se credea, a declarat luni președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, relatează Reuters, preluat de Agerpres.  BCE a […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Blocajele persistente din lanțul de aprovizionare și creșterea costurilor cu energia încetinesc creșterea economică în zona euro și vor menține inflația la un nivel ridicat pentru o perioadă mai lungă decât se credea, a declarat luni președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, relatează Reuters, preluat de Agerpres

BCE a mizat pe un declin rapid al inflației anul viitor, dar factorii de decizie recunosc acum în mod deschis că previziunile lor, deja revizuite în creștere de mai multe ori, sunt încă prea reduse, pe măsură ce presiunile din economia mondială își fac simțită prezența.

De asemenea, Christine Lagarde a continuat să respingă apelurile în favoarea unei politici mai stricte.

Ea a reiterat mesajul BCE potrivit căruia este puțin probabil ca anul viitor să fie îndeplinite condițiile pentru creșterea ratelor dobânzilor, deoarece se estimează că inflația se va situa în continuare sub ținta de 2 % a băncii în următoarea perioadă.

„Lipsa materialelor, a echipamentelor și a forței de muncă influențează producția manufacturieră, ceea ce slăbește perspectivele pe termen scurt”, a declarat aceasta în cadrul unei audieri a Comisiei pentru pentru Afaceri Economice a Parlamentului European.

Inflația din zona euro a atins 4,1% luna trecută și s-ar putea apropia de niveluri apropiate de 4,5% până la sfârșitul anului, înainte de un declin lent care o va readuce sub ținta BCE abia spre sfârșitul anului 2022, prevăd economiștii. Lectura din octombrie arată o rată care a mai fost înregistrată o singură dată din 1997, când a început publicarea datelor privind inflația în zona euro.

Lagarde a adăugat că este posibil ca blocajele să se atenueze anul viitor, iar cotațiile viitoare ale energiei indică, de asemenea, o scădere notabilă în 2022, ceea ce sugerează că inflația va scădea, chiar dacă o normalizare a prețurilor va dura mai mult timp.

„Se estimează în continuare o temperare a inflației în următorul an, dar scăderea va dura mai mult decât se preconiza inițial”, a adăugat aceasta.

BCE prevede o revenire a inflației medii anuale sub 2% anul viitor, o cifră care este probabil de domeniul trecutului, întrucât estimările private, împreună cu proiecțiile Comisiei Europene, indică toate o creștere a prețurilor de peste 2%.

Conform previziunilor economice de toamnă, publicate joi de Comisia Europeană (CE), inflaţia în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, deoarece se estimează că preţurile la energie se vor stabiliza treptat.

Lagarde a adăugat că și salariile ar putea reacționa la această inflație, dar a repetat că BCE încă nu anticipează o creștere a prețurilor care să persiste prin așa-numitele efecte secundare.


Distribuie articolul