Şeful Gărzii de Mediu, despre uciderea ursului Arthur de către prinţul austriac: Principala suspiciune e braconajul

Şeful Gărzii de Mediu, despre uciderea ursului Arthur de către prinţul austriac: Principala suspiciune e braconajul
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Şeful Gărzii de Mediu, despre uciderea ursului Arthur de către prinţul austriac: Principala suspiciune e braconajul

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, miercuri, la Digi24, că braconajul este principala suspiciune în cazul ursului Arthur ucis în Covasna în locul unei ursoaice care provoca pagube în gospodăriile oamenilor. Garda de Mediu a demarat la sfârşitul lunii aprilie o anchetă în cazul ursului ucis de […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, miercuri, la Digi24, că braconajul este principala suspiciune în cazul ursului Arthur ucis în Covasna în locul unei ursoaice care provoca pagube în gospodăriile oamenilor. Garda de Mediu a demarat la sfârşitul lunii aprilie o anchetă în cazul ursului ucis de un prinţ austriac.

“Avem suspiciuni. Un urs de această mărime, un mascul-alfa, are un teritoriu destul de bine definit în inima pădurii şi vine mai puţin către marginea pădurii. Acolo vin ursoaicele cu pui şi urşii mai tineri. Vrem să vedem dacă a fost recoltat acolo unde spun cei care l-au recoltat, dacă e acelaşi urs care a creat pagube”, a precizat Berceanu, adăugând că este foarte greu pentru nişte vânători cu experienţă să facă o confuzie între un urs şi o ursoaică, mai ales că la faţa locului “recoltării erau şi vânători experimentaţi.”

Întrebat dacă se ia în calcul ipoteza braconajului, seful Gărzii de Mediu a replicat:

“E principala suspiciune. Avem suspiciuni vizavi de cum a fost evaluat trofeul respectiv, avem suspiciuni că este exemplarul care a creat pagube, avem un şir mai mare de suspiciuni”.

După finalizarea anchetei, informaţiile colectate vor fi date mai departe, pentru a fi incluse în cadrul unei anchete mai largi, în care vor fi implicate mai multe instituţii ale statului.

“Noi când plecăm să recoltăm un exemplar în baza unei derogări, nu mergem pentru un trofeu, ci pentru un exemplar de urs care produce pagube. Or, e puţin probabil ca acest exemplar, care stă în mijlocul pădurii, să producă pagube la distanţe destul de considerabile, la marginea pădurii, acolo unde de obicei vin ursoaicele cu pui”, a adăugat Berceanu.

Remarcile şefului Gărzii de Mediu vin în contextul în care organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) au condamnat uciderea ursului brun Arthur de către prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, un vânător de trofee, care a venit în luna martie în satul Ojdula, Covasna, pentru a-l împuşca.

“Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident al regiunii austriece Riegersburg, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna. Dar în realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, se arată în comunicatul de presă al ONG-ului.

La rândul său, Gabriel Păun, preşedintele Agent Green, l-a acuzat pe prinţul austriac că a venit în România special pentru braconaj şi pentru a-şi duce acasă un trofeu de perete.

“Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care există în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a afirmat Păun.


Distribuie articolul