Si tu, poti castiga pe 27 septembrie . Daca vrei cu adevarat !!!

Si tu, poti castiga pe 27 septembrie .  Daca vrei cu adevarat !!!
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Si tu, poti castiga pe 27 septembrie . Daca vrei cu adevarat !!!

Democratia este un cuvant al carui sens, noi, romanii, inca il mai cautam, in semnificatiile lui autentice, dupa o jumatate de secol de comunism si dupa alti 30 de ani de tranzitie ezitanta spre un alt tip de societate. Politicienii il rostesc cu obstinatie, ignorandu-i, cu premeditare sau cu ipocrizie, intelesul, iar oamenii obisnuiti se […]

Democratia este un cuvant al carui sens, noi, romanii, inca il mai cautam, in semnificatiile lui autentice, dupa o jumatate de secol de comunism si dupa alti 30 de ani de tranzitie ezitanta spre un alt tip de societate. Politicienii il rostesc cu obstinatie, ignorandu-i, cu premeditare sau cu ipocrizie, intelesul, iar oamenii obisnuiti se agata de speranta ca ar putea fi mai mult decat o lozinca menita sa le dea iluzia libertatii si a participarii la viata activa a comunitatii.

La scara istoriei, mecanismul democratiei, al guvernarii, al pluri-partidismului, al succesiunii la putere sunt fenomene consolidate de-a lungul secolelor, dar sunt supravegheate permanent si vigilent de societatea civila. In tarile in care democratia nu are o traditie indelungata, riscul derapajelor este foarte mare. Romania, care si-a recastigat dramatic, prin evenimentele din 1989, dreptul la libertate si la democratie, pare a fi intrat, in ultimii ani, intr-un fel de inertie, prin absenta si neimplicarea cetateanului  in viata publica.

 Poate ar fi momentul ca fiecare dintre noi sa facem un recurs la istorie si sa ne amintim ca “somnul” unui popor “poate naste monstri”, ca istoria de atatea ori ne-a dovedit ca se poate repeta si ca regimurile totalitare, odata instalate, au fost mult mai longevive si mai puternice decat cele democratice.

PSD si-a atins scopul pana acum, timp de 30 de ani. Și nu fără concursul nostru, fara tacerea noastră lasa….care naște monstri. O fi bine? O fi rau? Despre demnitatea de roman nimeni nu scoate un sunet…. Așa e, demnitatea se pare ca a devenit un viciu…

Mi-e dor de anul 1989, mi-e dor de duhul de libertate care pogorase peste Romania dezrobita de Ceausescu, mi-e dor de oamenii curajoşi, care umpleau strazile Bucurestiului şi scriau prin sange, voinţa şi îndrazneala, cea mai impresionantă filă din istoria Romaniei din a doua jumătate a secolului XX. Ce poate fi mai frumos şi mai inaltator decât un popor în mişcare, un popor care luptă pentru drepturile sale fundamentale de libertate, demnitate si unitate.

Pas cu pas, acest neam sfartecat şi umilit, se trezea din somnul de moarte şi cucerea prin solidaritatea sa cetate după cetate, duhul libertăţii trecea de la om la om, de la un sat la alt sat, de la casa la casa. Unitatea şi solidaritatea romanilor au speriat slugoii lui Ceausescu. Dar cine ar mai fi putut sta în 1989  în calea voinţei poporului?

Cat e de tristă şi de pustie pare astăzi Romania. Ţi se rupe inima de jale, când îţi aminteşti ce a fost in 1989 şi cand vezi ce secaturi au pus gheara pe putere. În ce mocirle se ascundeau acesti mutanti, în anul când poporul marsaluia victorios. Din ce mlastini otravite au tasnit aceste creaturi, care s-au cuibarit la putere, cum de au reuşit profitorii, slugoii si tradatorii să confiste duhul libertăţii, să spulbere speranţele mulţimilor descătuşate, sa aresteze timpul reanvierii noastre?

Vasluieni, cred ca ajunge cat am “dormit”, pe 27 septembrie este momentul adevarului, ajunge 30 de ani de minciuna si demagogie.  A sosit vremea sa ne implicam in viata comunitatii, pentru viitorul nostru si pentru viitorul copiilor nostri .


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta