Sindicaliștii Transurb, dezamăgiți de consilierii locali și primar: “ne-am convins cum stă treaba, nu mai avem așteptări”

Sindicaliștii Transurb, dezamăgiți de consilierii locali și primar: “ne-am convins cum stă treaba, nu mai avem așteptări”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Sindicaliștii Transurb, dezamăgiți de consilierii locali și primar: “ne-am convins cum stă treaba, nu mai avem așteptări”

( Simona DANDA – Vremea Noua ) DEZAMĂGIȚI… Sindicaliștii Transurb nu mai au încredere că primarul Vasile Pavăl sau consilierii locali îi vor ajuta să rezolve conflictul de muncă. Dacă până acum le cereau public să ia măsuri, ieri au anunțat că nu mai au așteptări de la aceștia și că vor continua să lupte […]

( Simona DANDA – Vremea Noua )

DEZAMĂGIȚI… Sindicaliștii Transurb nu mai au încredere că primarul Vasile Pavăl sau consilierii locali îi vor ajuta să rezolve conflictul de muncă. Dacă până acum le cereau public să ia măsuri, ieri au anunțat că nu mai au așteptări de la aceștia și că vor continua să lupte pentru respectarea legii. Liderul de sindicat a transmis ziarului Vremea Nouă un punct de vedere în care el și colegii săi au dorit “să lămurească unele aspecte care nu au fost prezentate în mod real”. Sindicaliștii îi acuză pe consilierii locali că nu au luat nicio măsură de sancționare a conducerii societății pentru abaterile comise, dând drept exemplu procesul din 2017 în care au câștigat “drepturile salariale neacordate conform Contractului Colectiv de Muncă în valoare de 70 mii lei, la care s-au adăugat și cheltuieli de judecată de aproximativ 20 mii lei”. În același timp, spun sindicaliștii, societatea “a făcut tot posibilul pentru a tergiversa recuperarea sumelor” de bani primite ilegal de membrii din conducere, astfel că “s-au prescris și, prin urmare, toți cei care au condus unitatea sunt curați”. Nemulțumirile sindicaliștilor se îndreaptă nu doar spre PSD-iști, ci și spre noua majoritate din Consiliul Local Vaslui (PNL și USR PLUS), care “nu ia nicio măsură, având la cunoștință aceste lucruri, ba și altele chiar mai delicate – discriminări și șantaje la adresa membrilor de sindicat”.

Redăm în rândurile următoare punctul de vedere transmis de președintele Sindicatului Liber și Independent ziarului Vremea Nouă, făcând precizarea că, dacă celelalte părți implicate în conflict au ceva de adăugat sau lămurit, ne arătăm aceeași disponibilitate. “Subsemnatul, Ioniță Vasile Samir, președintele sindicatului Liber și Independent din cadrul SC Transurb SA, în urma apariției în presă a unor articole referitoare la conflictul de muncă din cadrul SC Transurb SA, doresc să lămuresc unele aspecte care nu au fost prezentate în mod real.În primul rând, aș vrea să lămuresc un lucru important: un conflict de muncă apare doar în situația când una dintre părți nu respectă clauzele contractuale și, credem noi, acesta este un lucru foarte grav. În anul 2017, împreună cu alți 12 colegi, am acționat în instanță SC Transurb SA și am câștigat drepturi neacordate conform Contractului Colectiv de Muncă, în valoare de peste 70 mii lei, la care s-au adăugat și cheltuieli de judecată de aproximativ 20 mii lei, pentru aceste abateri nici până astăzi nu a dat nimeni socoteală, mai exact cei care au fost mandatați să conducă această unitate de către UAT Vaslui. Mai mult de atât, la un control ANAF, efectuat în 2018, s-au descoperit pentru aceeași perioadă 2015-2016-2017 încălcări ale legii, respectiv acordarea de drepturi salariale cu nerespectare legii. Datorită faptului că nici conducerea unității, nici UAT Vaslui nu mi-au pus la dispoziție documentele cerute pe care le-am cerut frecvent în ultimii doi ani, nu am prea multe informații în acest sens, dar sunt în posesia unui document al Curții de Conturi care precizează clar că salariații nu au încasat nelegal sume de bani, ci doar conducerea unității, care a încasat simultan drepturi salariale atât în baza contractului individual de muncă, cât și în baza contractului de mandat. Conducerea societății trebuia să recupereze aceste sume de la persoanele care le-au încasat, dar fiind vorba de Consiliul de Administrație și de conducerea unității, dumnealor au preferat să se îndrepte asupra tuturor angajaților, cu toate că majoritatea dintre aceștia aveau salariul minim pe economie”.

“Cu domnul primar, ne-am convins cum stă treaba, dumnealui se pricepe foarte bine la comisii și audite, care durează cu lunile și la care nu primim niciun răspuns”

Sindicaliștii au adus în discuție și drepturile salariale încasate ilegal (în perioada 2015-2017) de conducerea societății, față de care nu s-a acționat cu aceeași grabă, ba dimpotrivă. “Datorită faptului că societatea a făcut tot posibilul pentru a tergiversa recuperarea sumelor, acestea s-au prescris și, prin urmare, toți cei care au condus unitatea sunt curați. Nu înțeleg cum un consilier local, care în acea perioadă a făcut parte din Consiliul de Administrație și care acum este membru AGA poate minți cu atâta nesimțire când vorbește despre gestionarea banului public sau “suntem în slujba cetățeanului”, pot considera că domnul B. A. confundă bugetul cu propriul buzunar și este în slujba unor anumiți cetățeni. Dacă tot suntem la capitolul acesta, mai este un domn consilier local foarte vocal, care pe de o parte apără în CL bugetul SC Transurb SA, iar pe de altă parte o apără în proces pe directoarea de la Transurb, care a încasat ilegal și drepturi salariale și drepturi din Consiliul de Administrație și bonuri de masă, bineînțeles, acest lucru s-a prescris tot datorită bunului management.Suntem surprinși de noua majoritate a CL care nu ia nicio măsură, având la cunoștință aceste lucruri, ba și altele chiar mai delicate, unde este vorba de discriminări și șantaje la adresa membrilor de sindicat. Cu domnul primar, ne-am convins cum stă treaba, dumnealui se pricepe foarte bine la comisii și audite, care durează cu lunile și la care nu primim niciun răspuns. Aș dori să subliniez faptul că din 2018 până în prezent nu am beneficiat de nicio mărire salarială, iar “bunul management” se rezumă doar la economii la piese de schimb și fondul de salarii, unde prin neplata orelor, neplata sporurilor, modificarea unilaterală a CIM, unde au introdus vânzarea biletelor de către șoferi, nemaiplătind un număr de taxatoare au obținut economii în detrimentul nerespectării programului de traseu, a mizeriei în autobuze, a nerespectării caietului de sarcini prin introducerea de microbuze în locul autobuzelor. Dacă pentru unii consilieri locali asta înseamnă bun management și respect pentru contribuabili, asta este. Nu mai avem așteptări nici de la dl. primar, nici de la noua majoritate a CL, vom continua ca și până acum să luptăm pentru respectarea legii”, au mai transmis sindicaliștii.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta