Sistemul de neclintit

Sistemul de neclintit

Ieri liberalii au votat continuarea negocierilor cu PSD si pastrarea ca varianta de rezerva alianta cu USR. Logic vorbind liberalii, fiind cu spatele le zid, nu prea au multe variante mai ales ca de la Cotroceni li s-a cerut un guvern cu o majoritate confortabila. USR in aceste conditii va ramane probabil singura alternativa pentru […]

Ieri liberalii au votat continuarea negocierilor cu PSD si pastrarea ca varianta de rezerva alianta cu USR. Logic vorbind liberalii, fiind cu spatele le zid, nu prea au multe variante mai ales ca de la Cotroceni li s-a cerut un guvern cu o majoritate confortabila. USR in aceste conditii va ramane probabil singura alternativa pentru electoratul de dreapta, care dezamagit de miscarea PNL in mod sigur nu va vota in 2024 sau in cazul unor alegeri anticipate aceasta struto-camila politica.

Fara USR este directiva celor de la PNL. Liberalii nu pot merge acum in alegeri anticipate, ar insemna moartea lor politica, singura optiune pentru PNL ramane imbratisarea mortala cu PSD. Tinand cont ca cei de la PSD au mai multe variante, inclusiv anticipatele, acestia isi pot permite sa joace dur in negocierile cu PNL. Daca va aduceti aminte acum cateva luni cei din echipa lui Citu il criticau pe Ludovic Orban ca a cedat prea mult USR-ului, dar acum cand sunt pe cale sa piarda mult mai mult in negocierile cu PSD, ma intreb oare Florin Citu negociaza mai bine pentru PNL?

Vor fi de acord cei de la PSD sa dea premierul ? Iata o intrebare buna, PSD acum este probabil in dilema, vor dori mai multa vizibilitate sau se vor multumi cu beneficiile financiare. Daca dau premierul, cei de la  PSD vor deconta mai mult electoral decat PNL, dar vor avea o vizibilitate mai buna. Pe de alta parte echipa castigatoare din jurul lui Florin Citu daca nu pot sa-l impuna pe acesta premier, probabil vor dori ca premierul sa fie de la PSD in caz contrar cu un Ciuca sau un alt liberal in fruntea guvernului, zilele domnului Citu in fruntea PNL sunt numarate.

PSD este posibil sa lase premierul celor de la PNL si sa puna mana pe ministerele cu bani, pentru a-si hrani clientela de partid si probabil vor juca la dublu, cand in opozitie cand la putere in functie de interesele de moment. Traian Basescu pe vremea cand era ministrul la Transporturi a facut acest joc sabotand din interior CDR.

Primul test cu adevarat pentru noua constructie guvernamentala, deoarece nu o pot numi coalitie, va fi peste cateva luni cand vor trebui sa treaca la implementarea reformelor daca se doreste accesarea banilor din PNRR. Atunci vom vedea daca PSD doreste sa ia masuri dure si nepopulare sau va dori sa-si protejeze electoratul. Deja cei de la PSD au trecut la manipulari in legatura cu PNRR, incercand sa explice electoratului ca doresc renegocierea cu UE privitor la acest proiect aprobat.

 O minciuna mai mare rar intalnesti, dar pentru publicul neavizat din Romania va tine. „ Omul Negru” va fi in mod sigur domnul Ghinea care sigur va fi etichetat de catre psd-isti ca a negociat contra romanilor. O auzeam ieri pe doamna Olguta Vasilescu explicand la un post de televiziune ca PNRR nu acorda prea multi bani pentru reabilitarea blocurilor, pentru conducte de gaz, etc. Ceea ce doamna Vasilescu si PSD-ul uita sa spuna romanilor este ca acest PNRR a fost conceput pentru viitor si nu pentru trecut. Romania a beneficiat de cand este membra a UE de circa 60 miliarde de euro, ce s-a facut cu acesti bani ? De ce nu s-au facut autostrazi, canalizari, retele de apa curenta, etc. ? Cred ca oamenii ar trebui sa-l intrebe pe domnul ex Prim-Ministru Emil Boc de ce a fost nevoie sa se construiasca terenuri de fotbal in panta in mediul rural, sali de sport care s-au transformat in magazii, si multe altele, ieri l-am vazut pe acest domn votand fara pic de jena noua constructie politica PNL-PSD-UDMR.

Domnii de la PNL si PSD trebuie sa explice ce au facut cu 60 de miliarde de euro de la UE, iar romanii sa inteleaga ca banii din PNRR nu sunt pentru pensii, salarii, ci pentru implementarea de masuri de conversie la energia verde, pentru digitalizare s.a.m.d.

Ma distreaza faptul ca cei de PSD si PNL viseaza o alianta pe sapte ani, dar probabil au uita ca in 2024 sunt alegeri. Au intrebat poporul roman daca este de acord, sau au hotarat ca acum avand o majoritate uriasa pot face ce vor, inclusiv amanarea alegerilor peste sapte ani ?


Distribuie articolul