Sondajele si matematica alegerilor

Sondajele si matematica alegerilor

Mai sunt doua zile pline de campanie electorala, nu vad ce minuni ar mai putea aduce acestea, probabil partidele politice, vor ramane cam cu ce au aratat pana in momentul de fata. Matematica alegerilor este de nezdruncinat, criza politica va continua in Romania si dupa data de 6 decembrie, daca nu va putea fi depasita […]

Mai sunt doua zile pline de campanie electorala, nu vad ce minuni ar mai putea aduce acestea, probabil partidele politice, vor ramane cam cu ce au aratat pana in momentul de fata. Matematica alegerilor este de nezdruncinat, criza politica va continua in Romania si dupa data de 6 decembrie, daca nu va putea fi depasita prin negocieri, care deocamdata nu sunt demarate. Scenariile de negociere sunt la randul lor limitate, avand in vedere ca nici un partid politic nu se distanteaza in castigator net, conform sondajelor. Pana acum avem trei partide mari PNL, PSD si USR-PLUS care se situeaza fiecare intre 20 si 30 de procente. Pana acum este sigur ca USR-PLUS nu va face alianta de nici un fel cu PSD, iar PNL a declarat acelasi lucru. Dar, interesant este ca PNL stramba din nas la perspectiva de a guverna impreuna cu USR-PLUS, asteptand probabil ce va face PMP si UDMR, pe o parte si acceptand tradatori de la PSD care sigur vor gasi motivari bine fundamentate pentru gestul “trecerii in cealalta tabara”, in speranta depasirii celor 50%.

Cu toata ca in ultima perioada se observa o usoara crestere in sondaje a PSD, aceasta in mod cert nu are la baza noutatile invocate de Marcel Ciolacu si comentariile lui Vasile Dancu. Aceasta usoara crestere se datoreaza nenumaratelor greseli si gafe facute de PNL in anul de cand sunt la guvernare si nemultumirile populatiei fata de aroganta Presedintelui Johannis.  Totusi, perspectiva unei opozitii de 4 ani da fiori reci psd-istilor de aceea pentru a putea fi la guvernare dupa alegeri ii face pe acestia sa doreasca sa “cumpere” un partid intreg, care nu se intrezareste deocamdata, dar probabil daca vor gasi oportunitatea vor trebui sa cedeze masiv. De cealalta parte PNL, daca stelele vor face ca PMP sa obtina un scor bun si impreuna cu UDMR sa se apropie de o majoritate fara a avea nevoie de USR-PLUS, vor avea nevoie de candidati la “tradare” din randul PSD, care pe moment nu sunt foarte vizibili. Dar in politica damboviteana situatiile sunt fluide si orice varianta este posibila.

Exista totusi si scenariul pastrarii situatie actuale, cu o guvernare PNL minoritara, dar aici va fi o dezbatere indelungata, iar mentinerea acesteia nu este cea mai fericita alegere pentru nimeni. UE si institutiile de creditare internationale nu se vor repede sa negocieze cu o guvernare a carei durata in timp este o necunoscuta. Situatia economica a tarii si pacea sociala a fost mentinuta cat de cat, datorita masurilor de forta luate din cauza pandemiei. Este posibil ca PSD-ului sa-i convina situatia de a sustine din Parlament, cum a mai facut-o in timpul Guvernului Tariceanu, un guvern minoritar PNL, daca nu va putea sa asceada la guvernare. Totul in speranta unui dezastru economic anul viitor, asa cum se intrevede,  iar caderea guvernului liberal sub presiunea strazii si a unei motiuni de cenzura sa declanseze alegeri anticipate, alegeri la care acest partid spera sa obtina o victorie asemanatoare celei din 2016.

Deocamdata, cetatenii romani sunt impartiti in tabere aparent de ne-impacat. Oamenii nu pot ajunge la o idee unitara cu privire la directia in care trebuie sa mearga Romania. Sondajele de opinie si matematica alegerilor nu dovedeste nici de aceasta data ceva nou. Desigur, negocierile si discutiile de dupa data de 6 decembrie vor indica in ce directie se va merge. Deocamdata inca nu s-a tras o linie finala, pana acum romanii, nu inteleg cine va guverna alaturi de PNL. Un PNL care, nu va obtine mai mult de 30% si care nu s-a exprimat clar si ferm daca USR-PLUS va fi partener la guvernare.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta