Sporuri triplate în Parlament: secretar, de la 1.200 la 3.000 lei/lună; director, de la 770 la 2.300

Sporuri triplate în Parlament: secretar, de la 1.200 la 3.000 lei/lună; director, de la 770 la 2.300
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Sporuri triplate în Parlament: secretar, de la 1.200 la 3.000 lei/lună; director, de la 770 la 2.300

( Petre Bădică – Newsweek ) Sporuri triplate pentru angajații din Camera Deputaților și din Senat, din 2017 până în 2020, deși locul și condițiile de muncă nu s-au schimbat. Creșterea enormă a sporurilor a fost decisă de către majoritatea parlamentară a PSD, prin Legea salarizării și unele regulamente. Angajații din Parlament primesc sporuri pentru […]

( Petre Bădică – Newsweek )

Sporuri triplate pentru angajații din Camera Deputaților și din Senat, din 2017 până în 2020, deși locul și condițiile de muncă nu s-au schimbat. Creșterea enormă a sporurilor a fost decisă de către majoritatea parlamentară a PSD, prin Legea salarizării și unele regulamente.

Angajații din Parlament primesc sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă. Ele au crescut, pentru fiecare angajat, cu sume cuprinse între câteva sute și mii de lei pe lună deși muncesc în aceeași locație. Nu am auzit ca unii angajați din Parlament să se fi transferat în mină sau furnale.

Spor condiții vătămătoare 2020: 1.414 lei/lună.

Sporurile au crescut fără nicio discriminare, la toată lumea.

În anii de guvernare ai PSD, sporurile pentru condiții de muncă (vătămătoare) au crescut enorm. Explicația există. Salariile bugetarilor au fost indexate constant, iar sporurile au crescut direct proporțional cu venitul.

Dacă în 2017, sporul pentru condiții de muncă vătămătoar era de 10% din salariul brut, acum a ajuns la 15%.

Sporuri pentru voturi în instituțiile statului

PSD a „cumpărat” sute de mii de bugetari, pe care să i-a transformat în votanți fideli, cu ajutorul sporurilor salariale. Reglementările au apărut în „Legea salarizării unitare” din 2017 și în Regulamentele care i-au urmat.

Numiți politic, șefii instituțiilor publice sunt cei care decid acordarea sporurilor de sute, chiar mii de lei la salariu.

Teama că ar putea pierde acești bani îi determină pe mulți angajați de la stat să voteze pentru continuitate: în fruntea țării, în guvern, Parlament și, desigur, la conducerea instituției unde erau angajați.

Se moare pe capete în Parlament pentru atribuirea sporurilor?

La stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc:

a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;

b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;

d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;

e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.

Sporurile ne costă miliarde

Premierul Florin Cîţu spune că sporurile angajaților din sistemul de stat s-au dublat în ultimii patru ani. Anul trecut, cheltuielile de personal au fost de 110 miliarde lei, dintre care aproape o treime au reprezentat sporuri. 

„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza salarizarea, sistemul de sporuri. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020, din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile. Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020. Eu doar îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă. De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri. Și apoi putem să discutăm și de sporuri”, a spus Florin Cîţu, după ședința de Guvern.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta