„Spre binele lor”, distrugătoarele americane nu mai ajung în Marea Neagră. Ale lui Putin, da

„Spre binele lor”, distrugătoarele americane nu mai ajung în Marea Neagră. Ale lui Putin, da
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • „Spre binele lor”, distrugătoarele americane nu mai ajung în Marea Neagră. Ale lui Putin, da

( Adina Mutăr – Newsweek ) SUA au anunțat săptămâna trecută că două nave de război au fost trimise în Marea Neagră ca răspuns la desfășurarea de trupe rusești la frontiera Ucrainei. Însă Administrația Biden a decis să le retragă apoi. În schimb, Marina rusă a ocupat „locul” liber. În urma deciziei Administrației Biden de […]

( Adina Mutăr – Newsweek )

SUA au anunțat săptămâna trecută că două nave de război au fost trimise în Marea Neagră ca răspuns la desfășurarea de trupe rusești la frontiera Ucrainei. Însă Administrația Biden a decis să le retragă apoi.

În schimb, Marina rusă a ocupat „locul” liber.

În urma deciziei Administrației Biden de a trimite două distrugătoare – USS Roosevelt și USS Donald Cook – în Marea Neagră, Rusia a avertizat Statele Unite să stea departe de zonă „pentru binele lor”.

Marți, președintele Joe Biden l-a sunat pe Vladimir Putin să-i propună o întâlnire într-o țară neutră pentru un dialog constructiv, axat pe interesele comune și dezescaladarea tensiunilor cu Ucraina. Putin nu a dau un răspuns clar.

În mod clar, în urma desfășurării discuțiilor în culise, SUA și-au anulat decizia de a desfășura forțe la Marea Neagră, optând însă pentru sancțiuni la care Rusia nu se aștepta să fie atât de dure.

Rusia a închis strâmtoarea Kerch

Președintele rus, Vladimir Putin, a profitat de decizia Administrației Biden de a rechema cele două distrugătoare în drum spre Marea Neagră, anunțând închiderea strâmtorii Kerch, care leagă Crimeea de Rusia, pentru navele de război străine.

Strâmtoarea Kerch va fi închisă începând de săptămâna viitoare până în octombrie, blocând navele de război străine care desfășoară exerciții militare, inclusiv ale SUA, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei.

Marina rusă a organizat imediat exerciții rapide în Marea Neagră, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor Apărării și a miniștrilor de Externe ai NATO cu privire la criza ucraineană.

În plus, au fost raportate incidente armate între forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia.

Ușoare bâlbe la Casa Albă

„Nu avem nicio dorință de a ne implica într-un conflict în creștere cu Rusia”, a declarat Joe Biden într-o conferință de presă la Casa Albă.

Presa spune că declarația lui Biden a fost destul de bizară, președintele american greșind pe „alocuri”:

„De asemenea, i-am clarificat președintelui „Clutin” că Statele Unite – Putin – că Statele Unite sunt neclintite în sprijinul nostru pentru aliații și partenerii noștri din Europa”, ar fi declarat Biden.

„Statele Unite nu caută să înceapă un ciclu de „vacci” – de escaladare a conflictului cu Rusia. Vrem o relație stabilă, previzibilă”, ar fi spus Biden.

Kremlinul a refuzat vineri să comenteze greșelile președintelui american. Purtătorul de cuvând Dmitri Peskov a subliniat că e vorba de un șef de stat și declarația acestuia și nu intră în atribuțiile Kremlinul să analizeze „pronunția”.

Ucraina se teme că Rusia va invada Canalul Crimeei de Nord

Între timp, Kievul a transferat noi unități de luptă și echipamente militare la granițele sale de est, organizând manevre pe scară largă în regiunea Kherson.

Ministrul Apărării din Ucraina, Andrei Taran, a declarat că astfel de manevre sunt necesare în contra planurilor Rusiei de a încerca să invadeze Canalul Crimeei de Nord.


Distribuie articolul