Sprijin financiar pentru ridicarea economiei reale a Chinei

Sprijin financiar pentru ridicarea economiei reale a Chinei
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Sprijin financiar pentru ridicarea economiei reale a Chinei

( He Weiwen – CGTN. Beijing China ) China a crescut considerabil creditele și împrumuturile către economia reală a țării în primul trimestru al anului 2021, a declarat Banca Populară a Chinei în comunicatul său trimestrial din 12 aprilie. Statisticile financiare trimestriale din primul trimestru al anului 2021 arată că finanțarea totală a întregii societăți […]

( He Weiwen – CGTN. Beijing China )

China a crescut considerabil creditele și împrumuturile către economia reală a țării în primul trimestru al anului 2021, a declarat Banca Populară a Chinei în comunicatul său trimestrial din 12 aprilie.

Statisticile financiare trimestriale din primul trimestru al anului 2021 arată că finanțarea totală a întregii societăți a ajuns la 10,24 trilioane de yuani în trimestrul respectiv, cu 873 miliarde de yuani în fiecare an. 

Cu toate acestea, finanțarea către economia reală a crescut cu 658,9 miliarde de yuani în urmă cu un an, atingând 7,91 miliarde de yuani. Acesta a reprezentat 77,3 la sută din totalul finanțărilor sociale, cu 12 puncte procentuale mai mare decât T1 2020. Cu alte cuvinte, peste trei sferturi din totalul resurselor financiare au fost destinate economiei reale, comparativ cu mai puțin de două treimi în urmă cu un an.

Cea mai recentă tendință este un indiciu clar al accentului sporit asupra economiei reale, o schimbare fundamentală față de modelul trecut de finanțare a finanțelor, bani pentru bani, care la rândul lor au avut tendința de a crea bule financiare în detrimentul economiei reale.

Creșterea resurselor financiare pentru economia reală a ridicat-o pe aceasta din urmă în această perioadă. Potrivit Biroului Național de Statistică, în ianuarie și februarie 2021, valoarea adăugată a producției industriale a Chinei a crescut cu 35,1 la sută în aceeași perioadă a anului 2020 și cu 16,9 la sută în primul trimestru al anului 2019, maximul pre-COVID-19. Sectoarele de înaltă tehnologie și echipamente au avut rezultate excepționale, cu o creștere de 59,9 la sută și respectiv 49,2 la sută de la an la an.

Odată cu creșterea bruscă a valorii adăugate a producției, sectorul industrial și-a dublat profitul total, ajungând la 1,11 trilioane de yuani, cu 179 la sută mai mare decât în ​​urmă cu un an.

Diverse măsuri de sprijin financiar și facilitare au contribuit, de asemenea, la creșterea bruscă a exporturilor. La rândul său, creșterea exporturilor a atras producția industrială în sus și a îmbunătățit considerabil profitabilitatea.

Creșterea sprijinului financiar a avut loc și în investițiile și consumul fix. În perioada ianuarie-februarie 2021, investițiile fixe au crescut cu 35% față de anul precedent și au fost cu 3,5% mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului 2019. Vânzările cu amănuntul de mărfuri au crescut cu 30,7% și au crescut cu 68,9% față de primele două luni ale anului 2020. în timpul focarului COVID-19.

Încă de la cel de-al 19-lea Congres național al PCC, secretarul general al Comitetului central al Partidului Comunist din China, Xi Jinping, a pus economia reală drept prioritate maximă în politica economică. El a subliniat în repetate rânduri că economia reală este esența vieții unei națiuni. Conferința Centrală de Muncă Economică de anul trecut a arătat clar că China trebuie să evite expansiunea aleatorie a capitalului și să prevină riscurile financiare sistemice.

Economiile totale ale băncilor în renminbi au crescut cu 8,35 trilioane de yuani, cu 284,4 miliarde de yuani mai mult decât creșterea din primul trimestru al anului 2020. Aceasta arată starea generală solidă atât în ​​afaceri, cât și în gospodării. Economiile restante în valută străină au fost de 956,8 miliarde de dolari, cu 25% mai mari decât în ​​urmă cu un an, ca urmare a creșterii excedentului comercial în această perioadă.

Economia Chinei este pregătită pentru o creștere continuă puternică pentru restul anului 2021, ultimele Perspective Economice Mondiale ale FMI revizuind creșterea estimării creșterii PIB-ului Chinei la 8,4% pentru întregul an din 2021.

Cu toate acestea, rămân provocări externe semnificative. Economia mondială, deși se așteaptă să crească cu 6% în 2021, este extrem de divergentă și nesigură, țările în curs de dezvoltare cu venituri mici rămânând în urmă și tensiunile comerciale continuând. În aceste condiții, China trebuie să își bazeze ferm creșterea pe o economie reală solidă. Sprijinul financiar acordat economiei reale ar trebui să continue.


Distribuie articolul