Sprijinul aliat în consolidarea capabilităților de apărare, discutat de șeful SMAp cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore al SUA și cu comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa

Sprijinul aliat în consolidarea capabilităților de apărare, discutat de șeful SMAp cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore al SUA și cu comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Sprijinul aliat în consolidarea capabilităților de apărare, discutat de șeful SMAp cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore al SUA și cu comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a avut convorbiri telefonice joi, 8 aprilie, cu generalul Mark A. Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, și vineri, 9 aprilie, cu generalul Tod D. Wolters, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, potrivit […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a avut convorbiri telefonice joi, 8 aprilie, cu generalul Mark A. Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, și vineri, 9 aprilie, cu generalul Tod D. Wolters, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a discutat cu generalul Milley despre situația generală de securitate, inclusiv provocările actuale cu care se confruntă Europa și despre stadiul cooperării bilaterale și modalitățile de creștere a coordonării în domenii comune de interes.

Amintim în context că administraţia preşedintelui Joe Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat preocuparea faţă de creşterea tensiunii între Ucraina şi Rusia. În ultimele săptămâni, preşedintele Biden, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, şeful Statului Major al SUA, Mark Milley, şi consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, au abordat cu omologi ucraineni acest subiect. Iar joi, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt „profund îngrijorătoare”.

Astfel, potrivit unor surse militare americane, Statele Unite iau în calcul trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni, într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina şi pe fondul unei prezenţe militare crescute a Rusiei la frontiera de est a acestei ţări.

Marina americană operează în mod obişnuit în această mare, însă o desfăşurare de nave de luptă americane ar trimite Moscovei un mesaj specific potrivit căruia SUA urmăresc îndeaproape manevrele din această zonă.

În ceea ce privește subiectele abordate cu generalul Wolters, ele au inclus sprijinul aliat în consolidarea capabilităților de apărare, planificarea și desfășurarea exercițiului STEADFAST DEFENDER 21, precum și contribuția României la operațiile și misiunile NATO.

În cadrul convorbirilor cu cei doi înalți oficiali militari americani, generalul-locotenent Petrescu a subliniat că apartenența la NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite sunt repere de bază ale strategiei naționale de apărare a României.


Distribuie articolul