Statul a stabilit coșul minim lunar pentru un adult: 999 de lei. Cât e pragul minim pentru o familie

Statul a stabilit coșul minim lunar pentru un adult: 999 de lei. Cât e pragul minim pentru o familie
Cropped shot of a woman shopping in a grocery store
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Statul a stabilit coșul minim lunar pentru un adult: 999 de lei. Cât e pragul minim pentru o familie

( Bianca Iosef – Newsweek.ro ) Anual, comisia de insolvență la nivel central trebuie să stabilească criteriile pentru determinarea nivelului de trai rezonabil, în contextul insolvenței persoanei fizice, potrivit Legii nr. 151/2015. Legea stabilește că o persoană este în stare de insolvență dacă are datorii peste un anumit prag și nu există o probabilitate rezonabilă […]

( Bianca Iosef – Newsweek.ro )

Anual, comisia de insolvență la nivel central trebuie să stabilească criteriile pentru determinarea nivelului de trai rezonabil, în contextul insolvenței persoanei fizice, potrivit Legii nr. 151/2015.

Legea stabilește că o persoană este în stare de insolvență dacă are datorii peste un anumit prag și nu există o probabilitate rezonabilă să plătească aceste datorii conform contractelor pe care le are, în termen de 12 luni și să și mențină un nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le are în întreținere. Ca atare, trebuie conturat ce înseamnă, mai exact, un nivel de trai rezonabil pentru aceste persoane. Ultima oară când a fost stabilită valoarea coșului minim de consum aici a fost în 2019.

Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. 

În mediul urban, valoarea coșului minim lunar de consum este:

a) 999 lei pentru fiecare adult;
b) 735 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 525 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Asta înseamnă că, într-o familie cu doi copii sub 14 ani, de exemplu, coșul are valoarea de 3.048 de lei. Pentru o persoană singură are valoarea de 999 de lei, iar pentru un părinte care crește singur un copil are valoarea de 1.734 sau 1.524 de lei, în funcție de cât de mare e copilul. 

În mediul rural, valoarea coșului minim lunar de consum este:

a) 807 lei pentru fiecare adult;
b) 593 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 425 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Folosind aceleași exemple ca mai sus, asta înseamnă că, într-o familie cu doi copii sub 14 ani, coșul are valoarea de 2.464 de lei. Pentru o persoană singură are valoarea de 807 lei, iar pentru un părinte care își crește singur un copil are valoarea de 1.400 sau 1.232 de lei, potrivit Avocatnet.ro.


Distribuie articolul