Stelian Ion anunţă zile negre pentru infractori. Ce plan are pentru recuperarea averilor ilicite

Stelian Ion anunţă zile negre pentru infractori. Ce plan are pentru recuperarea averilor ilicite
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Stelian Ion anunţă zile negre pentru infractori. Ce plan are pentru recuperarea averilor ilicite

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat, joi, lansarea Strategiei Naţionale privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni, precizând că obiectivul este creşterea eficienţei Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate în procesul de recuperare şi valorificare a bunurilor rezultate din săvârşirea faptelor penale. “Este o promisiune pe care am făcut-o […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat, joi, lansarea Strategiei Naţionale privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni, precizând că obiectivul este creşterea eficienţei Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate în procesul de recuperare şi valorificare a bunurilor rezultate din săvârşirea faptelor penale.

“Este o promisiune pe care am făcut-o în urmă cu câteva luni. Ca Guvern, am spus de la început că pentru noi o parte importantă a justiţiei se referă la recuperarea prejudiciilor şi valorificarea bunurilor rezultate din infracţiuni. Este nevoie de această Strategie, pentru că trebuie să ştim unde ne găsim şi unde vrem să ajungem. Trebuie să recunoaştem că situaţia nu este extraordinară în privinţa recuperării prejudiciilor şi avem foarte multe de făcut în acest sens. Suntem în situaţia în care avem bunuri mobile indisponibilizate, pe care nu avem unde să le depozităm. În această strategie se vine cu măsuri legate de investiţii. Avem investiţii şi de la bugetul de stat, avem şi solicitări în cadrul PNRR, vor fi accesate şi fonduri nerambursabile. O altă chestiune din strategie se referă la modificări legislative cu care vom veni în Parlament în toamna acestui an”, a afirmat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

La rândul său, Mihai Paşca, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a susţinut că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) este punctul central al acestei Strategii, adăugând că instituţia trebuie să fie implicată încă din fazele incipiente ale investigaţiilor penale.

“Vorbim de valorificarea anticipată a unor bunuri indisponibilizate, care au un grad de perisabilitate sau a căror valoare scade în timp. Vorbim de implicarea ANABI în fazele incipiente ale investigaţiilor, pentru că, în cadrul echipelor comune de anchetă, ANABI poate să îşi aducă aportul pentru a scădea timpul şi şansele persoanelor cercetate să îşi ascundă şi pune la adăpost bunurile care provin din infracţiuni. Este important ca ANABI să aibă acces imediat la informaţii, pentru a putea fi luate măsuri asiguratorii. […] Nu ne interesează să se implice în situaţii de administrare a unor bunuri ale căror costuri pot fi mai mari decât ceea ce se recuperează în final. Aceasta va fi una din cheile acestei Strategii – eficientizare”, a mai transmis Paşca.


Distribuie articolul