Stelian Ion, avertisment: Nesoluţionarea situaţiei cu probele obţinute de SRI ar putea deveni o problemă şi cu partenerii strategici

Stelian Ion, avertisment: Nesoluţionarea situaţiei cu probele obţinute de SRI ar putea deveni o problemă şi cu partenerii strategici
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Stelian Ion, avertisment: Nesoluţionarea situaţiei cu probele obţinute de SRI ar putea deveni o problemă şi cu partenerii strategici

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, pentru G4Media, că a solicitat colegilor din Senat să grăbească analiza unui proiect legislativ care să permită salvarea probelor din dosarele penale obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională. Ministrul a mai susţinut că nesoluţionarea acestei probleme ar putea afecta relaţiile cu […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, pentru G4Media, că a solicitat colegilor din Senat să grăbească analiza unui proiect legislativ care să permită salvarea probelor din dosarele penale obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională. Ministrul a mai susţinut că nesoluţionarea acestei probleme ar putea afecta relaţiile cu partenerii strategici.

„Avem un proiect, a trecut de Camera Deputaţilor, se află la Senat, le-am solicitat colegilor să grăbească analiza acelui proiect, pentru a da un vot. În situaţia în care vom vedea că proiectul nu trece şi se găsesc motive astfel încât să nu treacă acel proiect cu siguranţă într-o procedură de urgenţă, nu prin ordonanţă de urgenţă, da, printr-o procedură de urgenţă da, trebuie venit cu un proiect în sensul în care aţi spus, pentru că sunt în joc dosare importante, nu puţine, care au la bază astfel de probe, şi este obligatoriu să venim rapid cu o soluţie.

Dar trebuie să ne coordonăm cu Parlamentul. […] Dacă nu rezolvăm problema, va putea deveni o astfel de problemă şi cu partenerii strategici, bineînţeles că vorbim de infracţiuni foarte grave. Poate fi vorba de terorism, poate fi vorba de crimă organizată, poate fi vorba de multe fapte de acest gen”, a precizat Stelian Ion.

De asemenea, ministrul a afirmat că, în cazul în care proiectul legislativ nu va fi adoptat de Parlament, va iniţia un alt proiect de lege pentru salvarea probelor obţinute pe MSN care va fi dezbătut în procedură parlamentară de urgenţă.

Reamintim că proiectul este criticat de magistraţii din toate taberele şi a primit punct de vedere nefavorabil din partea CSM. Mai exact, magistraţii anticorupţie sunt de părere că proiectul de lege iniţiat de fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu este incomplet sau prost făcut, nedemocratic şi neconstituţional pentru că ar readuce SRI în “câmpul tactic” al Justiţiei.

Totodată, proiectul lui Predoiu a primit aviz de la CSAT, deşi şeful CSAT, preşedintele Klaus Iohannis, a precizat că nu susţine scenariul în care serviciile secrete să fie capabile să furnizeze probe procurorilor.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta