Stelian Ion, cu subiect şi predicat: România e la un pas de infringement din cauza lui Dorneanu et Co

Stelian Ion, cu subiect şi predicat: România e la un pas de infringement din cauza lui Dorneanu et Co
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Stelian Ion, cu subiect şi predicat: România e la un pas de infringement din cauza lui Dorneanu et Co

( TheEpochTimes ) Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avertizat luni că România riscă iniţierea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene după ce Curtea Constituţională a decis săptămâna trecută că Secţia Specială de anchetare a magistraţilor este constituţională, iar desfiinţarea ei nu poate fi decisă decât de Parlamentul României. În cadrul unor declaraţii de presă […]

( TheEpochTimes )

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avertizat luni că România riscă iniţierea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene după ce Curtea Constituţională a decis săptămâna trecută că Secţia Specială de anchetare a magistraţilor este constituţională, iar desfiinţarea ei nu poate fi decisă decât de Parlamentul României.

În cadrul unor declaraţii de presă făcute după dezbaterea din Comisia Juridică pe tema Secţiei Speciale, reporterul Epoch Times România l-a întrebat pe ministrul Justiţiei ce părere are despre vocile pregnante din societatea civilă care cer demisia judecătorilor CCR ce au luat decizia sus-menţionată. Mai mult, societatea civilă acuză că decizia CCR intră în contradicţie cu prevalenţa dreptului UE şi că bulversează sistemul de justiţie.

În urma acestei decizii a CCR, este foarte posibil să se nască posibilitatea din partea Comisiei Europene de a se iniţia o procedură de infringement pentru încălcarea dreptului UE. Deci, lucrul acesta s-a întâmplat înţelegem zilele trecute faţă de o decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei s-a iniţiat o astfel de procedură. Există informaţii în acest sens.

E foarte posibil să se întâmple aceasta şi în cazul României, aşa încât e foarte important să ne respectăm ca ţară angajamentele pe care ni le-am asumat de bună voie, e foarte important să respectăm prevalenţa dreptului european faţă de cel naţional şi să nu considerăm prin aceasta că e vorba despre o renunţare la suveranitate. Dimpotrivă, este o expresie a suveranităţii, noi înşine am considerat că e corect să facem acest lucru în momentul în care am aderat la UE. Deci asta este o posibilitate.

În orice caz, NU din partea instanţelor judecătoreşti trebuie să aşteptăm rezolvări pe nişte chestiuni care îşi au sorgintea în nişte decizii politice din perioada 2017-2018. Acum noi avem posibilitatea, şi asta facem, trebuie să corectăm legile care atunci au încurcat foarte mult lucrurile. Şi, uitaţi, e foarte uşor să arunci în apă un bolovan, e mai greu să îl scoţi de acolo, dar ne-am asumat sarcina de a repara legile şi asta facem foarte hotărât„, a fost replica lui Stelian Ion.

Reamintim că peste 20 de organizaţii s-au alăturat iniţiativei asociaţiei Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) pentru a solicita demisia membrilor Curţii Constituţionale care au decis, recent, să respingă decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la desfiinţarea Secţiei Speciale. De asemenea, semnatarii demersului constată că decizia CCR contravine jurisprudenţei constante a CJUE potrivit căreia judecătorul naţional este primul judecător european, iar acest rol nu poate fi interzis de nicio autoritate, lege sau practică, chiar dacă este vorba de o curte constituţională.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta