Stelian Ion solicită CSM să apere independenţa sistemului judiciar şi să clarifice suspiciunile legate de dosarul “10 august”

Stelian Ion solicită CSM să apere independenţa sistemului judiciar şi să clarifice suspiciunile legate de dosarul “10 august”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Stelian Ion solicită CSM să apere independenţa sistemului judiciar şi să clarifice suspiciunile legate de dosarul “10 august”

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) UPDATE. Consiliul Superior al Magistraturii, dominat de „gaşca Savonea”, a aruncat la coş solicitarea înaintată de ministrul Justiţiei, Stelian Ion. „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate, respingerea solicitării de suplimentare a ordinii de zi a Plenului, formulată de ministrul Justiţiei, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

UPDATE. Consiliul Superior al Magistraturii, dominat de „gaşca Savonea”, a aruncat la coş solicitarea înaintată de ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate, respingerea solicitării de suplimentare a ordinii de zi a Plenului, formulată de ministrul Justiţiei, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de percepţia publică vizând lipsa unei anchete efective în dosarul intitulat generic 10 august, respectiv a unor audieri efective în faţa procurorilor şi judecătorilor, în temeiul art. 35 lit. a) raportat la art. 30 din Legea nr. 317/2004”, se arată în minuta deciziei, citată de Agerpres.

* * *

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în spaţiul public privind lipsa unei anchete efective în dosarul “10 august”. Ministrul este de părere că lipsa unui răspuns ar putea afecta imaginea întregului sistem judiciar, adăugând că acest lucru nu ar fi de dorit.
“Am o solicitare de apărare a independenţei, libertăţii, imparţialităţi sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepţie care se conturează în spaţiul public vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudenţa CEDO în dosarul generic denumit ‘10 august’. Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru”, a precizat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

Totodată, Stelian Ion a ţinut să transmită, în cadrul şedinţei de plen a CSM, că nu se află acolo pentru a critica o anumită soluţie şi nu va face aşa ceva, adăugând că este rolul instituţiei, şi eventual, al Inspecţiei Judiciare, să facă anumite verificări dacă “apreciază acest lucru”.

“Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Remarcile lui Stelian Ion vin în contextul în care Secţia pentru judecători a CSM, dominată de “gruparea Savonea”, a condamnat, miercuri, în termeni duri, aşa-zisele “derapaje de limbaj” ale USR PLUS şi ale unor politicieni care au criticat decizia Tribunalului Bucureşti de îngropare a dosarului “10 august”. Judecătorii au insinuat că a fost depăşită “orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare” şi au făcut apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public.


Distribuie articolul