SUA cred ca trebuie sa înceteze sa se minta singure despre politica globala.

SUA cred ca trebuie sa înceteze sa se minta singure despre politica globala.
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • SUA cred ca trebuie sa înceteze sa se minta singure despre politica globala.

Rusia a adunat trupe la granița cu Ucraina și a sugerat ca ar putea porni războiul daca nu primește o garanție ca aceasta tara nu va adera niciodată la NATO. Administrația americana și NATO resping aceasta cerere de neacceptat. Mai mult chiar secretarul de stat Anthony J. Blinken a spus : „o țară nu are […]

Rusia a adunat trupe la granița cu Ucraina și a sugerat ca ar putea porni războiul daca nu primește o garanție ca aceasta tara nu va adera niciodată la NATO. Administrația americana și NATO resping aceasta cerere de neacceptat.

Mai mult chiar secretarul de stat Anthony J. Blinken a spus : „o țară nu are dreptul de a dicta politicile alteia sau de a spune acelei țări cu cine se poate asocia; o țară nu are dreptul de a exercita o sferă de influență. Această noțiune ar trebui să fie retrogradată la coșul de gunoi al istoriei.”

De aproape 200 de ani politica externa a SUA este ghidata de Doctrina Monroe.

Cu siguranța, SUA  nu aplica Doctrina Monroe în același mod în care au făcut-o în prima jumătate a secolului al XX-lea, când au dislocat în mod regulat pușcașii marini în America Centrală și Caraibe, sau în timpul Războiului Rece, când CIA a ajutat la răsturnarea guvernelor de stânga. Metodele Washingtonului s-au schimbat. Acum preferă să folosească constrângerea economică pentru a pedepsi guvernele care se aliază cu adversarii SUA.

Deoarece Statele Unite au o economie dinamică și o societate deschisă, relațiile apropiate cu Washington-ul sunt mai atractive pentru vecinii SUA  decât relațiile cu Moscova. Sa luam de exemplu Mexic-ul, tara care împarte o granița cu SUA aproximativa ca lungime cu granița dintre Ucraina și Rusia. Dar guvernul mexican a învățat lecția ca daca trăiești lângă un elefant este bine sa nu îl provoci. Poate ca în unele probleme Mexic-ul nu este de acord cu SUA, dar sunt sigur ca nu ar gândi sa se alieze cu adversarii americanilor. Este inimaginabil ca un guvern mexican sa invite vreodată  trupele ruse sau chineze sa atace SUA de pe teritoriul sau.

Nimic din toate acestea nu înseamnă că Rusia are dreptul de a hotăra soarta Ucrainei. Ucraina la fel ca Mexic-ul trebuie sa admită ca trăiește lângă un elefant pe care este bine sa nu-l deranjezi sau sa-l provoci. Dacă agresiunea regională a SUA este greșită, versiunea Moscovei ,  care constă în prezent din trupe în masa la granița cu Ucraina,  este și mai rea. SUA și aliații săi europeni nu au puterea de a refuza Rusiei un cuvânt de spus asupra viitorului Ucrainei, deoarece nu sunt dispuși să-și trimită armatele să lupte acolo. Implicit, administrația Biden a recunoscut deja că: „NATO nu intenționează să admită Ucraina în curând, deoarece acest lucru ar angaja Statele Unite și Europa în apărarea Ucrainei. Și nu există nicio șansă ca Statele Unite și Europa să își asume acest angajament dacă ar putea însemna lupta cu trupele ruse.”

SUA  trebuie să înceteze să se mintă singure. Cu cât administrația Biden este mai dispusă să admită că și ea se așteaptă la o sferă de influență în colțul său de glob, cu atât va fi mai capabilă să se asigure că sfera de influență a Rusiei nu va distruge Ucraina sau nu va arunca Europa în război.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta