SUA s-au tinut tare pe pozitii in fata Rusiei in prima zi a negocierilor de la Geneva: „Nu vom permite nimanui sa inchida politica usilor deschise a NATO”

SUA s-au tinut tare pe pozitii in fata Rusiei in prima zi a negocierilor de la Geneva: „Nu vom permite nimanui sa inchida politica usilor deschise a NATO”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • SUA s-au tinut tare pe pozitii in fata Rusiei in prima zi a negocierilor de la Geneva: „Nu vom permite nimanui sa inchida politica usilor deschise a NATO”

( Mara Popescu – externe – AK-24 ) Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat american, a declarat luni, la finalul a sapte de ore de discutii cu oficiali ai Rusiei, ca nu stie inca daca Rusia este pregatita sa dezescaladeze situatia cu Ucraina, in contextul acumularii masive de trupe rusesti in apropierea granitei ucrainene si […]

( Mara Popescu – externe – AK-24 )

Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat american, a declarat luni, la finalul a sapte de ore de discutii cu oficiali ai Rusiei, ca nu stie inca daca Rusia este pregatita sa dezescaladeze situatia cu Ucraina, in contextul acumularii masive de trupe rusesti in apropierea granitei ucrainene si a temerilor legate de o posibila invazie.

Sherman s-a intalnit luni cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, in prima dintre cele trei serii de discutii bilaterale programate pentru aceasta saptamana. Ea a declarat reporterilor ca sedinta a fost „sincera si directa”, dar ca este prea devreme pentru a spune daca Kremlinul este serios in privinta diplomatiei.

„Nu cred ca stim raspunsul la aceasta intrebare”, a spus Sherman cand a fost intrebata daca SUA au primit vreun indiciu ca Rusia este pregatita sa de-escaladeze situatia la granita ucraineana. „Vom vedea daca, de fapt, Rusia intelege ca cel mai bun mod de a aplica diplomatia este ca ei sa reduca aceste tensiuni si sa de-escaladeze.”

Discutiile, care s-au incheiat la Geneva, in Elvetia, dupa mai mult de sapte ore, urmeaza dupa luni de tensiuni in apropierea granitei dintre Ucraina si Rusia, unde s-au adunat peste 100.000 de soldati rusi.

Sherman a declarat ca SUA „cu siguranta au indemnat Rusia sa detensioneze”, adaugand: „Dar vom vedea”. Ea a spus ca SUA nu a stabilit termene specifice pentru nimic.

Sherman a spus ca SUA defineste de-escaladarea ca fiind intoarcerea in cazarmi a miilor sale de soldati de la granita cu Ucraina sau explicarea exercitiilor pe care le desfasoara si a scopurilor acestora. Rusii au spus ca masarea trupelor la granita nu reprezinta un precursor al unei invazii, a spus ea, citata de CNN.

„Nu cred ca ati fi surprinsi sa auziti ca Rusia ne-a spus intr-adevar, asa cum a spus si in mod public, ca nu intentioneaza sa invadeze, acestea sunt doar manevre si exercitii”, a spus Sherman. „Si pot dovedi ca, de fapt, nu au nicio intentie prin deescaladarea situatiei si intoarcerea trupelor in cazarmi”, a mai spus ea.

Discutiile de luni au fost primele din cele trei serii de intalniri programate in aceasta saptamana, urmand discutiile dintre NATO si Rusia, apoi discutiile dintre Rusia si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

SUA si Rusia au avut „discutii utile”, dar nu au negociat asupra unor aspecte specifice, a declarat Sherman. Sherman a declarat ca delegatia americana a respins propunerile rusesti care erau „pur si simplu nedeslusite”, cum ar fi cererea Rusiei ca NATO sa se angajeze sa nu admita niciodata Ucraina, spunand ca „nu vom permite nimanui sa inchida politica usilor deschise a NATO”.

Sherman a subliniat din nou ca SUA nu vor avea discutii despre Ucraina sau Europa fara ca acesti parteneri sa fie prezenti in sala.

Cererile Rusiei, facute publice cu cateva saptamani inainte de discutii, includ ca NATO sa nu se extinda mai mult spre est si sa se angajeze sa nu admita niciodata Ucraina ca nou membru.

Aproximativ 100.000 de soldati rusi au ramas adunati in apropierea granitei ucrainene, in ciuda avertismentelor presedintelui american Joe Biden si ale liderilor europeni cu privire la consecintele grave in cazul in care Putin va trece la o invazie. Iar concluziile serviciilor de informatii americane au estimat luna trecuta ca Rusia ar putea incepe o ofensiva militara in Ucraina „chiar la inceputul anului 2022”.

Biden i-a spus presedintelui ucrainean Volodimir Zelensky, intr-o convorbire telefonica la inceputul acestei luni, ca SUA si aliatii sai „vor raspunde in mod decisiv daca Rusia va continua sa invadeze Ucraina”.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta