SUA și Rusia au decis: Joe Biden și Vladimir Putin se vor întâlni pentru prima oară pe 16 iunie, la Geneva, orașul primului summit Reagan – Gorbaciov din era Războiului Rece

SUA și Rusia au decis: Joe Biden și Vladimir Putin se vor întâlni pentru prima oară pe 16 iunie, la Geneva, orașul primului summit Reagan – Gorbaciov din era Războiului Rece
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • SUA și Rusia au decis: Joe Biden și Vladimir Putin se vor întâlni pentru prima oară pe 16 iunie, la Geneva, orașul primului summit Reagan – Gorbaciov din era Războiului Rece

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin vor avea prima lor întâlnire bilaterală pe data de 16 iunie, la Geneva, în Elveția, în același oraș unde foștii lideri ai SUA și URSS, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, aveau prima lor întâlnire din perioada Războiului Rece, în […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin vor avea prima lor întâlnire bilaterală pe data de 16 iunie, la Geneva, în Elveția, în același oraș unde foștii lideri ai SUA și URSS, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, aveau prima lor întâlnire din perioada Războiului Rece, în 1985.

Președintele Biden se va întâlni cu președintele Putin la Geneva, Elveția, pe 16 iunie 2021. Liderii vor discuta despre toate problemele urgente, în timp ce încercăm să restabilim predictibilitatea și stabilitatea relației SUA-Rusia”, se arată într-o declarație publicată pe pagina Casei Albe.

Întâlnirea va avea loc după ce președintele american va participa în perioada 11-13 iunie la summitul G7 din Marea Britanie și în perioada 14-15 iunie la summitul NATO și la o reuniune cu liderii Uniunii Europene, organizate la Bruxelles.

Anunțul oficial privind acest summit survine la o săptămână după ce șefii diplomațiilor americană și rusă, Antony Blinken și Serghei Lavrov, s-au întâlnit pentru prima oară la Reykjavik, unde a avut loc și summitul Reagan – Gorbaciov din 1986. În urma acestei întâlniri, Blinken a declarat că existența unor relații bune între Rusia și SUA depinde integral de Moscova. Tot în același interval, secretarul de stat al SUA a afirmat că Washington-ul renunță la sancționarea principalei companii implicate în Nord Stream 2, deoarece întărirea relațiilor cu aliații din Europa reprezintă o chestiune de securitate națională.

Orașul Geneva, gazdă a unui sediu al ONU, a fost ales ca locație-amfitrion pentru această reuniune, deși au existat propuneri și din partea Austriei și Finlandei ca summitul Biden-Putin să aibă loc la Viena sau Helsinki, acolo unde Vladimir Putin s-a întâlnit cu predecesorul lui Biden, Donald Trump.

La mijlocul lunii aprilie, preşedintele SUA i-a propus o întâlnire omologului rus Vladimir Putin pe fondul unor tensiuni puternice între cele două puteri rivale. La acel moment, Biden a apreciat că “a sosit” “momentul dezescaladării” cu Rusia, îndemnându-l în special pe omologul său Vladimir Putin să se abţină de la orice acţiune militară împotriva Ucrainei.

Între timp, Moscova a retras forțele militare care erau comasate la frontiera cu Ucraina și în peninsula Crimeea, însă echipamentele militare au rămas pre-poziționate.

Anterior, Biden a avut o convorbire telefonică cu Putin, propunându-i acestuia organizarea unei întâlniri la nivel înalt “într-o terţă ţară” în “următoarele luni” pentru a “clădi o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia”.

Discuția respectivă a fost prima prima după ce Biden a răspuns afirmativ la o întrebare dacă Vladimir Putin este un criminal, a spus că liderul rus va plăti pentru ingerințele sale în democrația americană și a adăugat că prețul plătit va fi anunțat curând

Ea a fost urmată de o decizie semnată de Joe Biden care cuprinde sancţiuni financiare şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi după atacul cibernetic SolarWinds. Imediat după această decizie, liderul de la Casa Albă şi-a reiterat oferta de a organiza un summit cu preşedintele rus “în această vară, în Europa” pentru “lansarea unui dialog strategic asupra stabilităţii”, mai ales în domeniul dezarmării şi securităţii, având în vedere că SUA și Rusia au convenit la începutul mandatului lui Biden să prelungească Tratatul New START privind stabilitatea strategică nucleară.

Deși aceasta va fi prima întrevedere bilaterală între Biden și Putin, actualul locatar de la Casa Albă s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin în perioada în care Biden era vicepreședinte al SUA, iar Putin prim-ministru al Rusiei.

Referitor la acea întâlnire, Biden a rememorat că s-a uitat în ochii lui Putin și a declarat – “Nu cred că ai suflet” -, în timp ce liderul rus iar fi răspuns: “Ne înțelegem unul pe celălalt”.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta