Summitul G7 – primul pentru Joe Biden, ultimul pentru Angela Merkel: Mesaje de unitate europeană, transatlantică și democratică în fața provocărilor globale

Summitul G7 – primul pentru Joe Biden, ultimul pentru Angela Merkel: Mesaje de unitate europeană, transatlantică și democratică în fața provocărilor globale
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Summitul G7 – primul pentru Joe Biden, ultimul pentru Angela Merkel: Mesaje de unitate europeană, transatlantică și democratică în fața provocărilor globale

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Premierul britanic Boris Johnson i-a primit vineri la Carbis Bay, în comitatul Cornwall, pe liderii statelor din G7, grupul celor şapte ţări democratice cu economiile cele mai dezvoltate din lume, care au făcut o ”fotografie de familie” înaintea summitului lor ce va dura până duminică și în marja căruia […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Premierul britanic Boris Johnson i-a primit vineri la Carbis Bay, în comitatul Cornwall, pe liderii statelor din G7, grupul celor şapte ţări democratice cu economiile cele mai dezvoltate din lume, care au făcut o ”fotografie de familie” înaintea summitului lor ce va dura până duminică și în marja căruia au transmis mesaje cruciale în favoarea democrației, a multilateralismului, dar și a prevalenței relației transatlantice, în timp ce reuniunea de pe tărâm britanic marchează un dublu moment simbolic: primul summit G7 pentru Joe Biden și ultimul pentru Angela Merkel.

Zilele acestea ”lumea îşi va îndrepta atenţia către G7 pentru ca noi să folosim valorile noastre comune şi diplomaţia noastră astfel încât să facem faţă provocării de a învinge pandemia şi de a conduce redresarea globală”, a spus anterior premierul Johnson în faţa presei, informează Agerpres.

Ulterior, rând pe rând, liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii, Statelor Unite și Uniunii Europene au transmis mesaje importante prin intermediul rețelelor de socializare.

Startul a fost dat de liderii statelor membre ale UE și de liderii Comisiei Europene și Consiliului European. Președintele francez Emmanuel Macron a publicat o fotografie, înfățișând o reuniune spontană alături de cancelarul german Angela Merkel, prim-ministrul italian Mario Draghi, președintele Consiliului European, Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Ca întotdeauna, aceeași uniune, aceeași determinare de a acționa, același entuziasm! G7 poate începe”, a transmis el, într-un semnal de unitate europeană, având în vedere că summitul G7 se desfășoară sub președinția Marii Britanii, țară care a optat să părăsească Uniunea Europeană, și este prima reuniune la care participă președintele SUA, Joe Biden, după patru ani tensionați între Europa și SUA cu Donald Trump la Casa Albă.

Mesajul lui Macron a fost intensificat, tot pe Twitter, de Ursula von der Leyen și de Charles Michel, care au salutat revenirea la multilateralism.

În continuare, președintele francez Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-au angajat în discuții informale cu președintele american Joe Biden.

“O strânsă unitate transatlantică este esențială pentru a face față provocărilor actuale – de la relațiile cu China la protejarea climei. M-am bucurat să schimb idei cu președintele Joe Biden. Aștept cu nerăbdare să îl întâmpin la Bruxelles pentru primul summit Uniunea Europeană – SUA din ultimii șapte ani”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

În ce-l privește, Emmanuel Macron s-a întreținut câteva minute cu noul său omolog american: “Acum că suntem împreună, uniți, hotărâți să facem o diferență, este timpul să livrăm. Sunt sigur că vom reuși, Joe Biden”

Deși summitul G7 a primit o încărcătură specială prin faptul că este prima escală externă a lui Joe Biden ca parte unui turneu european, reuniunea de la Carbis Bay ar putea fi ultimul summit G7 pentru cancelarul german Angela Merkel, care nu va candida pentru un al cincilea mandat la alegerile din septembrie.

Astfel, ea şi-a reiterat vineri ataşamentul faţă de rezolvarea multilaterală a conflictelor, informează Agerpres.

În această declaraţie, Merkel a subliniat importanţa preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru cooperarea internaţională, înainte de prima lor întâlnire care va avea loc în timpul evenimentului, deși Casa Albă a anunțat că Biden o va primi pe Merkel la Washington pe 15 iulie.

Întâlnirea noastră cu Biden este importantă “pentru că el prezintă şi reprezintă angajamentul faţă de multilateralism, ceea ce ne-a lipsit în ultimii ani”, a afirmat Angela Merkel, într-o referire aparentă la predecesorul lui Joe Biden, fostul preşedinte american Donald Trump, care a dus o politică izolaţionistă.

“De aceea vom spune aici un cuvânt puternic în favoarea multilateralismului, îndeosebi a multilateralismului bazat pe valori”, a spus cancelarul german, menţionând că aceasta ar putea duce la tensiuni cu Rusia, iar în privinţa unor aspecte şi cu China.

“La summitul G7, lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a pune capăt pandemiei, pentru a livra vaccinuri în întreaga lume, pentru a reconstrui o situație mai bună pentru toată lumea și pentru a ne spori ambiția în ceea ce privește acțiunile climatice. De asemenea, vom continua să facem presiuni pentru o redresare globală rezilientă și o clasă de mijloc mai puternică”, a transmis și prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

La summitul G7, Joe Biden și aliații democratici din Europa, America de Nord și Asia-Pacific vor discuta despre angajamentul lor față de multilateralism și disponibilitatea de a acționa pentru a promova prioritățile în materie de sănătate publică, redresare economică și schimbări climatice, căutând să demonstreze solidaritatea și valorile comune ale marilor democrații în fața unei competiții strategice cu regimurile autocratice, o Chină în ascensiune și o Rusie agresivă.

Liderii țărilor G7 se vor angaja la summitul lor să distribuie un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19 țărilor sărace pentru a pune capăt pandemiei în 2022. De asemenea, Uniunea Europeană se angajează să aloce 700 de milioane de euro pentru Parteneriatul mondial pentru educație (GPE), pentru a contribui la transformarea sistemelor de educație, ajutând astfel peste un miliard de fete și băieți din 90 de țări și teritorii.

Sloganul summitului G7 organizat sub președinție britanică este “Build Back Better”.


Distribuie articolul