Summitul privind clima. Joe Biden le cere liderilor lumii să se unească în lupta împotriva schimbărilor climatice: America s-a întors. Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat

Summitul privind clima. Joe Biden le cere liderilor lumii să se unească în lupta împotriva schimbărilor climatice: America s-a întors. Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Summitul privind clima. Joe Biden le cere liderilor lumii să se unească în lupta împotriva schimbărilor climatice: America s-a întors. Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) America s-a întors și este gata să se alăture lumii întregi în combaterea schimbărilor climatice, a anunțat joi președintele SUA Joe Biden în deschiderea summitului virtual al liderilor mondiali privind clima, propus și găzduit de liderul de la Casa Albă cu ocazia Zilei Pământului. Biden, care a vorbit în […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

America s-a întors și este gata să se alăture lumii întregi în combaterea schimbărilor climatice, a anunțat joi președintele SUA Joe Biden în deschiderea summitului virtual al liderilor mondiali privind clima, propus și găzduit de liderul de la Casa Albă cu ocazia Zilei Pământului.

Biden, care a vorbit în deschiderea summitului împreună cu vicepreședinta Kamala Harris și cu secretarul de stat Antony Blinken, a anunțat un nou obiectiv național de reducere drastică cu 50 până la 52% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 în fața liderilor lumii, între care președinții Chinei, Franței și Rusiei, cancelarului Germaniei, prim-miniștrilor Marii Britanii, Indiei și Japoniei sau președințiilor Comisiei Europene și Consiliului European și secretarilor generali ai ONU și NATO.

 “Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat”, a îndemnat liderul de la Casa Albă în discursul său la summitul organizat de Ziua Pământului, subliniind că “nicio ţară nu poate rezolva această criză de una singură”.

“Este un imperativ moral şi economic. Este un moment de pericol, dar sunt şi oportunităţi extraordinare. Timpul este scurt, dar credem că putem face aceste lucruri şi cred că le vom face. (…) Semnalele sunt inconfundabile, ştiinţa nu poate fi negată, costurile lipsei de acţiune vor continua să crească”, a subliniat Biden, care a decis încă din prima zi a președinției sale ca SUA să revină în Acordul climatic de la Paris.

Summitul organizat de Biden a fost salutat de principalii lideri occidentali care au participat, de la Angela Merkel la Emmanuel Macron și de Boris Johnson la Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Printre primii lideri care au luat cuvântul după președintele SUA au fost omologii săi Xi Jinping și Vladimir Putin, deși relațiile Statelor Unite cu China și cu Rusia se află la niveluri scăzute și de competiție geopolitică. 

China, principalul emiţător de gaz cu efect de seră, a promis să “coopereze” împotriva încălzirii globale cu emiţătorul nr. 2 şi adversara sa SUA. Vladimir Putin, şi el aflat în relaţii reci cu americanii, s-a angajat ca Rusia, producător major de hidrocarburi, să scadă volumul emisiilor nete de gaz cu efect de seră sub cel al Uniunii Europene, în următorii 30 de ani, relatează Agerpres, citând AFP și Reuters.

În ce o priveşte, Uniunea Europeană a ajuns in extremis la un acord privind reducerea netă cu “cel puţin 55%” a emisiilor cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, Parlamentul European și Consiliul UE parafând un acord politic miercuri la câteva luni după ce liderii Consiliului European au pus capăt unui an de negocieri complicate pentru un consens în această direcție.

“Avem de-a face cu o provocare civilizațională”, a spus șeful Consiliului European, Charles Michel, la summit, vorbind despre conceptul “finanțării verde”.

“Europa va fi primul continent neutru din punct de vedere climatic. Dar nu vrea să fie singurul. Să ne angajăm cu toții la reduceri ambițioase ale emisiilor până în 2030, pe drumul către emisii zero până în 2050”, a completat și Ursula von der Leyen, șefa executivului european.

Marea Britanie a anunţat de marţi o reducere a emisiilor cu 78% comparativ cu 1990, iar premierul canadian Justin Trudeau s-a angajat la o scădere a acestor emisii de 40-45% până în 2030 faţă de 2005, de la 30% până acum.

La rândul său, premierul nipon Yoshihide Suga a anunţat că Japonia va scădea emisiile de CO2 cu 46% până în 2030 comparativ cu 2013, ţinta precedentă fiind de 26%.

Summitul de joi precede marea conferinţă COP26 a ONU şi care urmează să aibă loc spre sfârşitul acestui an la Glasgow (Scoţia), iar marile puteri invitate la videoconferinţa organizată de Washington şi care reprezintă împreună 80% din emisiile de pe plan global s-au întrecut în angajamente, cu acest prilej.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta