Sunt puține lucruri mai periculoase decât nostalgia bătrânilor politicieni autocrati.

Sunt puține lucruri mai periculoase decât nostalgia bătrânilor politicieni autocrati.
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Sunt puține lucruri mai periculoase decât nostalgia bătrânilor politicieni autocrati.

Un Vladimir Putin îmbătrânit in ani si in functie speră că războiul poate face ca un imperiu sărac să se ridice din nou. Vedem consecințele dorinței politicienilor autocrati  pentru timpul trecut, oriunde ne uităm în jurul globului astăzi. În Brazilia, președintele Bolsonaro pare să tânjească după o țară mai asemănătoare cu cea a tinereții sale, […]

Un Vladimir Putin îmbătrânit in ani si in functie speră că războiul poate face ca un imperiu sărac să se ridice din nou.

Vedem consecințele dorinței politicienilor autocrati  pentru timpul trecut, oriunde ne uităm în jurul globului astăzi. În Brazilia, președintele Bolsonaro pare să tânjească după o țară mai asemănătoare cu cea a tinereții sale, când era un ofițer de artilerie proaspăt avansat in grad, iar o juntă militară conducea fără nici cea mai mică preocupare pentru voința si soarta poporului. Prim-ministrul Indiei, în vârstă de 71 de ani, Modi și-a petrecut tinerețea ca membru al unei organizații paramilitare naționaliste hinduse de dreapta, care s-a inspirat din Partidul Fascist Italian, iar amprenta sa poate fi văzută în mod clar, deoarece Modi a condus țara de-a lungul mandatului său către naţionalism şi departe de democraţie. Partidul comunist Chinez  a aprobat o rezoluție la sfârșitul anului trecut, care l-a încadrat pe presedintele Xi drept unul dintre liderii care definesc epoca țării, alături de cei doi lideri dominanti ai tinereții sale, Mao Zedong si Deng Xiaoping.  

În acest moment, cel mai mare pericol cu ​​care se confruntă lumea din partea unui astfel de lider vine de lapresedintele Rusiei, Vladimir Putin . Putin, în vârstă de 69 de ani, a inceput sa fie datorita varstei un bărbat nesigur în privința virilității sale care se estompează, a inceput sa se afiseze in posturi uneori comice de macho, de la fotografii cu el călare fără cămașă prin mediul rural rusesc până la jocuri de hochei.

Într-un fel, toate eforturile lui Putin de a da ceasul înapoi ar fi încercările sale zadarnice de a restabili locul Rusiei în lume la un statut asemănător cu cel al Uniunii Sovietice în care a fost crescut și pentru care a lucrat ca KGB , ca ofițer din 1975 până în 1991, când a demisionat în urma unei tentative de lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov. Putin a numit prăbușirea URSS și a imperiului său „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”.

Într-un discurs din 2005, Putin a descris asta drept „o adevărată tragedie. Zeci de milioane de concetățeni și compatrioți noștri s-au găsit dincolo de marginile teritoriului rus”. În anii de după, el și-a transformat nostalgia într-o calamitate pentru planetă. El a făcut acest lucru prin întoarcerea țării către autoritarismul în stil sovietic, zdrobind oponenții în moduri brutale de care Stalin ar putea fi mândru. El a transformat Rusia intr-o autocratie și a menținut o armată mult peste ceea ce aceasta țara și-ar putea permite.

În 2008, trupele ruse au recuperat o bucată de Georgia. În 2014, Rusia lui Putin a anexat Crimeea. Pretextul său a fost să răspundă voinței etnicilor ruși maltratați de guvernul ucrainean de la Kiev. Luptele în regiunea Donbas din Ucraina au continuat de atunci. Dar astăzi, având în vedere că 100.000 de soldați ruși au fost mutați la granița cu Ucraina, se pare că dorința lui Putin de a restabili gloria de odinioară a Rusiei ar putea duce nu numai la o escaladare a acestui conflict persistent, ci și la cel mai mare război terestru din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Trei runde de negocieri de săptămâna trecută între ruși, SUA și europeni nu au reușit să reducă tensiunile dintre Moscova, Ucraina și NATO.

Este posibil că Putin s-ar fi gândit că, în urma retragerii Americii din Afganistan și în mijlocul revoltelor politice din SUA, administrația Biden ar putea fi slabă să mai joace rolul tradițional de conducere al  SUA în cadrul NATO. S-a dovedit a fi o greșeală gravă de calcul.

Din nefericire pentru Ucraina, obsesia lui Putin va continua probabil să se desfășoare pe cheltuiala poporulu rus. Pare puțin probabil ca Putin să se retragă în acest moment fără să pară slab. Acestea fiind spuse, un conflict prelungit în Ucraina ar fi extrem de costisitor pentru. În consecință, poate cel mai probabil rezultatul este o acțiune militară care urmărește câștiguri modeste.

Dacă NATO își menține hotărârea și impune rapid Rusiei un preț mare pentru o astfel de invazie, poate că consecințele acestei aventuri actuale a lui Putin vor fi limitate și temerile de escaladare pot fi atenuate. Dar amenințarea pe care o reprezintă Putin și nostalgia lui toxică nu se vor încheia cu acest episod.

În ziua în care Gorbaciov și-a dat demisia și s-a încheiat epoca sovietică, unul dintre cele mai mari hituri din lume a fost o melodie al cărei titlu sugerează mentalitatea lui Putin de atunci, „Don’t Let the Sun Go Down on Me” de George Michael și Elton John.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta