Surpriză: mafia imobiliară îl învinge pe Nicușor Dan. Primarul, obligat să renunțe la proiectul de a suspenda PUZ-urile pentru 5 sectoare din București

Surpriză: mafia imobiliară îl învinge pe Nicușor Dan. Primarul, obligat să renunțe la proiectul de a suspenda PUZ-urile pentru 5 sectoare din București
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Surpriză: mafia imobiliară îl învinge pe Nicușor Dan. Primarul, obligat să renunțe la proiectul de a suspenda PUZ-urile pentru 5 sectoare din București

( Matei Udrea – Ziaristii.ro ) Presiunile infernale ale mafiei imobiliare din București au dat rezultate, iar Nicușor Dan a fost silit, joi dimineață, să renunțe după doar 24 de ore la planul său de a suspenda pe doi ani PUZ-urile din 5 sectoare ale Capitalei, scrie Digi 24. Lovitura de grație a primit-o edilul […]

( Matei Udrea – Ziaristii.ro )

Presiunile infernale ale mafiei imobiliare din București au dat rezultate, iar Nicușor Dan a fost silit, joi dimineață, să renunțe după doar 24 de ore la planul său de a suspenda pe doi ani PUZ-urile din 5 sectoare ale Capitalei, scrie Digi 24. Lovitura de grație a primit-o edilul chiar de la partidul care-l susține, PNL.

Nicușor Dan a făcut miercuri un anunț care a luat prin surprindere multă lume: urma ca, în ședința de vineri a Consiliului General, să depună un proiect prin care se suspendau Planurile Urbanistice Zonale în Sectoarele 2, 3, 4, 5, și 6. PUZ-ul din Sectorul 1 este deja suspendat de anul trecut, prin sentință judecătorească.

Nicușor Dan, blocat chiar de PNL. Conducerea filialei s-a arătat îngrijorată că decizia ar „bloca piața imobiliară”

Inițiativa lui Nicușor Dan era motivată de felul în care fuseseră făcute aceste PUZ-uri, în administrația PSD, la comanda clanurilor mafiote implicate în foarte multe dintre construcțiile de blocuri din București. Planurile erau făcute în așa fel încât să scoată din categoria spațiilor verzi zeci de hectare de parcuri și grădini, pentru a le permite “dezvoltatorilor” să toarne blocuri.

Opoziția lui Nicușor Dan la planurile de betonare a orașului era bine-cunoscută, motiv pentru care rechinii imobiliari au luptat din toate puterile și pe toate căile alături de Gabriela Firea, ca să-l împiedice să ajungă primar.

Anunțul făcut de Nicușor Dan miercuri, într-o conferință de presă, a alertat imediat lumea “dezvoltatorilor”. Primarul Daniel Băluță, de la Sectorul 4, care reprezintă PSD și partidul lui Dan Voiculescu și e sprijinit de Clanul Sportivilor, a reacționat rapid, plângându-se că este afectată “dezvoltarea” orașului.

Televiziunile mogulilor au sărit ca arse.

Jurnalistul Sebastian Zachmann: „Consilierii PNL au propus o variantă de așa-zis compromis, suspendarea PUZ-urilor pentru 3 luni, interval în care samsarii imobiliari ar avea timp să-și refacă stocurile de șampanie și caviar“

Sebastian Zachmann, jurnalist la Prima TV cu foarte bune conexiuni în partide, a anticipat miercuri seara ceea ce avea să urmeze.

“Cum s-au activat imediat rechinii imobiliari după ce Nicușor Dan a anunțat că suspendă PUZ-urile de sector. Și ce bocete vin dinspre primării. L-am auzit pe un domn edil spunând că nu se mai dezvoltă orașul. Ca să traduc: firmele de partid și sponsorii personali ai unor politicieni nu mai pot construi pe spații verzi sau nu mai pot ridica blocuri P+infinit în zone de case.

Problema e că votul va fi dat abia vineri în Consiliul General. Până vineri mai sunt două nopți în care, sfidând regulile pandemiei, câteva sacoșe cu bani vor circula pe stradă chiar și după ora 23.00 cu viteza luminii. De văzut dacă toți consilierii generali care formează actuala majoritate vor rezista tentației de a fi omeniți“.

Previziunea s-a dovedit corectă și, joi dimineață, Nicușor Dan a fost obligat să cedeze și, în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism a Primăriei Capitalei, i s-a impus ca perioada de suspendare a PUZ-urilor să fie de numai 3 luni.

Același Sebastian Zachmann a explicat, pe Facebook, ce s-a întâmplat în culise.

“Anticipam ieri că mafia imobiliară va trage sfori astfel încât să nu fie suspendate PUZ-urile de sector, așa cum a propus Nicușor Dan.

Aseară a avut loc o ședință la PNL București și consilierii generali s-au plâns că ei nu pot să voteze așa ceva. Chipurile, dezvoltatorii imobiliari i-ar da în judecată și le-ar cere daune. «Mai bine demisionăm din Consiliul General decât să votăm suspendarea PUZ-urilor», au strigat liberalii.

Evident, în spatele lor nu e niciun interes imobiliar, doar nu vă gândiți la așa ceva. E numai dorința nestăpânită de a dezvolta orașul pe fundația unui proiect serios, care prevede musai: beton în spațiile verzi, blocuri între blocuri și clădiri P+oricât în zonele de case.

În loc să le întindă o foaie de hârtie pentru demisii, Ludovic Orban a scăldat-o. Nici nu le-a ținut partea micuților liberali, dar nici nu l-a susținut pe Nicușor Dan.

Consilierii PNL au propus o variantă de așa-zis compromis: suspendarea PUZ-urilor pentru 3 luni, interval în care samsarii imobiliari ar avea timp să-și refacă stocurile de șampanie și caviar.

Vineri, la 11.00, e ședința Consiliului General. Avem așa: Nicușor Dan vrea suspendarea PUZ-urilor pentru 24 de luni. USR-PLUS îl susține. PNL vrea doar trei luni suspendare. PSD nu vrea deloc. Abia aștept votul!“.

Bucuria lui Borcea

Digi 24 a confirmat informațiile: conducerea PNL București a ajuns, miercuri seară, la concluzia că proiectul lui Nicușor Dan de a salva spațiile verzi din oraș ar “bulversa piața imobiliară”. PNL îi susține pe “dezvoltatorii” care au deja certificatul de urbanism și vrea să fie lăsați să-și ridice blocurile conform planurilor.

Printre cei pentru care se bat acum politicienii se numără și Cristian Borcea, multi-pușcăriașul care este printre beneficiarii PUZ-ului scandalos din Sectorul 2. Conform Planului, zeci de hectare aflate pe malurile salbei de lacuri sunt scoase din categoria “spații verzi”. Borcea ar urma să-și ridice blocurile de 14 etaje chiar pe malul Lacului Tei. Fostul primar al Sectorului 2 băgase PUZ-ul în Consiliul General și anul trecut, dar îi fusese respins.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta