( Andrei Popescu – TheEpochTimes )
Mai mulţi lideri PNL l-au criticat în şedinţa săptămânală a Biroului Executiv Naţional pe ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru faptul că nu ar fi “ştiut să explice date tehnice” la Bruxelles cu privire la sistemul de irigaţii, potrivit unor surse citate de Digi 24. În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a transmis României că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie îmbunătăţit, iar banii pentru irigaţii nu vor fi cuprinşi în finanţarea europeană.
“A stat o săptămână la Bruxelles fără să cheme vreun ministru cu el. Nu a ştiut câteva chestiuni tehnice, pe hidrogen verde, pe irigaţii. Dacă nu obţinem bani pe irigaţii e vina lui”, s-au plâns liberalii, în şedinţa BExN.
În plus, liderii PNL sunt nemulţumiţi şi de faptul că Ghinea a susţinut că unele ministere nu au cooperat cu el.
Reproşurile liberalilor vin cu doar câteva ore înainte de şedinţa de la Palatul Cotroceni pe tema PNRR, la care vor participa premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi ministrul Cristian Ghinea.
De asemenea, pe lângă finanţarea pentru sistemul de irigaţii, Comisia Europeană a avut obiecţii şi în ceea ce priveşte banii pentru autostrăzi bugetaţi de guvern în PNRR.
Reamintim că, săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România va îmbunătăţi proiectul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă iar Ministerul condus de Cristian Ghinea se va prezenta din nou la Comisia Europeană cu planul îmbunătăţit.
Întrebat dacă acest lucru e un semn de îngrijorare, Iohannis s-a declarat convins că CE va accepta planul îmbunătăţit şi România va reuşi să folosească banii europeni.
“Sunt mai multe aspecte aici. Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat aşa ceva şi, în acest sens, au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în acelaşi timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectele în aşa fel încât să fie acceptate.
Însă trebuie să înţelegeţi că nu noi suntem în această situaţie, România. Toţi suntem în această situaţie, prin noutatea şi presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare. […] Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem şanse imense să punem în practică care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-a realizat. Deci, eu sunt foarte hotărât ca, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes”, explica preşedintele Iohannis la vremea respectivă.