UE va putea să inspecteze în teren situația crizei sanitare în țările membre grație eforturilor depuse de eurodeputatul Nicu Ștefănuță

UE va putea să inspecteze în teren situația crizei sanitare în țările membre grație eforturilor depuse de eurodeputatul Nicu Ștefănuță
EP Plenary session - Programme for the Union's action in the field of health for the period 2021-2027 (“EU4Health Programme”)
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • UE va putea să inspecteze în teren situația crizei sanitare în țările membre grație eforturilor depuse de eurodeputatul Nicu Ștefănuță

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) UE va putea să inspecteze în teren situația crizei sanitare în țările membre grație eforturilor depuse de eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR PLUS, Renew Europe), se arată într-o postare a acestuia pe Facebook. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va avea mai mulți bani și competențe extinse […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

UE va putea să inspecteze în teren situația crizei sanitare în țările membre grație eforturilor depuse de eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR PLUS, Renew Europe), se arată într-o postare a acestuia pe Facebook.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va avea mai mulți bani și competențe extinse precum inspecția din teren în statele membre, adunând date de la statele membre, analizează riscurile, transmite avize științifice guvernelor, colaborează cu toate autoritățile naționale, informează Nicu Ștefănuță.

„Fără structura ECDC nu am fi avut habar cum evoluează pandemia sau cu ce noi tulpini ne confruntăm. ECDC a dirijat implementarea unor tratamente comune și a unor protocoale de gestionare a cazurilor COVID. Eu am fost raportor Renew Europe în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European și m-am luptat pentru mai mulți bani și mai multe competențe pentru ECDC, inclusiv posibilitatea inspecției din teren în statele membre, coordonată de această instituție. Lupta mea a devenit realitate și mă bucur să vă anunț că amendamentele depuse au fost adoptate ieri cu majoritate!”, declară eurodeputatul român.

Nicu Ștefănuță explică că a pus accent pe inspecția din teren pentru că „este o armă puternică cu care putem analiza la locul faptei care sunt problemele sanitare cu care se confruntă statele membre și putem oferi sprijin științific imediat în momente cruciale”. 

„Este o primă dar importantă victorie pentru cetățenii europeni, care vor avea instituții mai bine pregătite pentru a răspunde amenințărilor la sănătatea publică. Iar Europa înseamnă și România. Am văzut că nu putem lupta de unii singuri cu pandemia. ECDC va asigura un răspuns coordonat al Europei în situații de criză sanitară”, subliniază politicianul.


Distribuie articolul