Un partid, greu de reformat

Un partid,  greu de reformat

Oare a scapat cu adevarat America si lumea de Donald Trump ? In mod normal ar mai ramane sa-si ia circul din White House dar, e cu totul lipit de scaunul de presedinte. Dezlipitul de scaun este o treaba grea si dureroasa mai ales pentru cineva care are niscai tendinte dictatoriale. Nu departe la noi […]

Oare a scapat cu adevarat America si lumea de Donald Trump ? In mod normal ar mai ramane sa-si ia circul din White House dar, e cu totul lipit de scaunul de presedinte. Dezlipitul de scaun este o treaba grea si dureroasa mai ales pentru cineva care are niscai tendinte dictatoriale. Nu departe la noi dupa alegerile locale, madam Firea de abia cu chiu cu vai a dat drumul la scaunul de Primar General al Capitalei. Dar mai intai si-a  asigurat un loc caldut in Senat, care vine deocamdata la pachet cu imunitatea de care are mare nevoie dupa prapadul lasat in urma la primarie. Alaturi de ea alti psd-isti de frunte, ca de pesedismul include si identificarea cu functia. Totusi sa fim atenti pesedismul este o molima contagioasa care nu se manifesta numai la PSD.

Desigur, personal si cred ca sunt in asentimentul multora dintre dumneavoastra, nu pot inghiti asemenea indivizi care reprezinta un adevarat pericol social. Americanii inca il au pe Trump de care se chinuie sa scape, noi l-am avut pe Dragnea cel sustinut de marele partid PSD, care mai recent chipurile se reformeaza, sa mori de ras nu altceva. Totusi ca sa pastram o nota de seriozitate, mie mi se pare aceasta “reformare” pentru un anumit tip de electorat o noua perversiune. Nu cred ca un om rational mai crede in reforma lor, indiferent cine sunt oamenii cu care se afiseaza. Si asta, din momentul in care PSD condus de Nicolae Dragnea au jucat institutiile statului pe degete, iar noua ne-a vajait glontul pe la ureche din cauza lor.

Din nefericire in Romania social-democratia invocata ca doctrina de partid de catre PSD este numai un camuflaj pentru manifestari nationaliste si dictatoriale. Asa ceva nu exista intr-un partid social-democratic european, doctrina social-democrata nu are legatura cu populismul si demagogia. O doctrina social-democrata reala, reprezinta o redistribuire a veniturilor catre cei oropsiti, saraci si fara sansa de reusita in viata. Cu alte cuvinte inseamna sa iei de la cei bogati si sa distribui catre cei saraci. Scopul este ca sa traiasca mai bine, in colectiv, cat mai multi cetateni. La noi PSD numai social-democratie nu face, scopul colectiv nu este decat unul de grup, de grup restrans de privilegiati .

Cunoasteti problema pensiilor speciale,  care oricum este greu de rezolvat. De ce ? Pentru ca o data ce te-ai invatat cu un privilegiu, nu mai poti accepta renuntarea la el. Ti se va parea nedrept si te tii cu dintii de el. Poti sa fii sigur ca majoritatea beneficiarilor de pensii speciale nu-si vor vota renuntarea la ele. Desigur solutia este un nou Parlament si o noua structura a CCR care sa include cat mai multi oameni fara privilegiul unei pensii speciale.

Urmeaza pe 6 decembrie alegeri parlamentare si nutresc speranta ca PSD va fi cel mult al treilea partid in Parlament si sa speram ca va avea soarta PRM-ului in 2024, iar o alta formatiune politica ii va lua locul pe esicherul politic si va avea o doctrina social –democratica reala.


Distribuie articolul