Unde ai vrea să trăiești? În statele Republicane sau în statele Democrate?

Unde ai vrea să trăiești? În statele Republicane sau în statele Democrate?
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Unde ai vrea să trăiești? În statele Republicane sau în statele Democrate?

În mod normal, ar trebui să fim Statele Unite ale Americii. Dar, în multe privințe, suntem divizați în două națiuni foarte diferite. Există America statelor roșii. Și există și America statelor albastre. Statele roșii favorizează politicile conservatoare, un guvern redus, reguli de piață liberă: taxe mici, reglementări simple, poliție dură împotriva infracționalității și libertate pe […]

În mod normal, ar trebui să fim Statele Unite ale Americii. Dar, în multe privințe, suntem divizați în două națiuni foarte diferite.

Există America statelor roșii. Și există și America statelor albastre.

Statele roșii favorizează politicile conservatoare, un guvern redus, reguli de piață liberă: taxe mici, reglementări simple, poliție dură împotriva infracționalității și libertate pe piața muncii. Gândiți-vă la Florida, Texas, Tennessee, Arizona și Utah.

Statele albastre favorizează o abordare guvernamentală socialistă, de stânga: impozite mari, reglementări grele, salarii minime mari și aderarea la sindicate. Gândiți-vă la New York, New Jersey, Connecticut, Massachusetts, Illinois, Oregon și, bineînțeles, California.

Progresiștilor le place să susțină că guvernele lor supradimensionate, politicile fiscale ridicate sunt superioare din punct de vedere economic și, prin urmare, sunt mai bune pentru săraci, minorități și americanii din clasa muncitoare decât politicile din statele roșii, Republicane. Politicile conservatoare, susțin progresiștii, sunt înapoiate cultural și înclinate în beneficiul celor bogați.

Dar să testăm această teză comparând trei dintre cele mai mari state roșii –  Florida, Texas și Tennessee – cu trei dintre cele mai mari state albastre, Democrate – California, New York și Illinois.

Dacă politicile progresiste funcționează cu adevărat, atunci americanii ar trebui să se grăbească să se mute în statele albastre. Dar se întâmplă exact opusul.

Americanii își împachetează totul și se îndreaptă către statele Republicane. Potrivit New York Times, în august 2020, atât de mulți oameni au dorit să părăsească New York-ul încât companiile de mutări au fost nevoite să refuze solicitările. Pur și simplu nu au putut face față.

Acest exod este accelerat, dar nu este unul nou.

În ultimul deceniu, cele trei state albastre au pierdut fiecare în medie un milion de oameni față de alte state, în timp ce cele trei mari state roșii au câștigat aproape câte un milion de oameni proveniți din alte state. Și are sens. Americanilor le place libertatea. Un guvern de mici dimensiuni înseamnă mai multă libertate.

Iar libertatea înseamnă oportunitate.

Să presupunem că sunteți în căutarea unui loc de muncă. În ultimul deceniu, Florida, Texas și Tennessee au câștigat de două ori mai multe locuri de muncă decât statele progresiste. Și nu doar asta, dar banii tăi sunt mai bine cheltuiți în statele roșii. Potrivit unui studiu al Fundației Fiscale din 2019, 100 de dolari se întind până la 111 dolari în puterea de cumpărare în Tennessee, în timp ce în New Jersey se micșorează la 89 de dolari.

Dacă ești o corporație mare sau o companie mică și cauți un mediu prietenos pentru afaceri, locuințe la prețuri accesibile sau poate doar o calitate a vieții mai bună, unde vei merge?

Decizia dificilă nu este alegerea unui stat Republican sau Democrat. Decizia dificilă este în ce stat Republican te muți.

Progresiștilor le place să spună că nu este vorba despre economie, ci despre vreme. Statele roșii tind să fie mai în sud și sud-vest, unde vremea este mai caldă. Dar asta nu explică de ce atât de mulți oameni părăsesc California, care are cea mai bună climă din țară.

Prin urmare, care este explicația pentru migrația din statele albastre, Democrate?

Să începem cu taxele. Două dintre cele mai populate state albastre – California și New York – au cele mai ridicate rate de impozitare din America, în timp ce două dintre cele mai populate state roșii – Texas și Florida – nu au deloc impozit pe venit.

Când taxele devin prea mari, oamenii se mută acolo unde taxele sunt mai mici. Problema statelor cu impozite mari este că acești oameni pleacă cu banii, ambiția și angajații lor.

Apoi, există infracționalitatea.

Sunt mai sigure orașele Democrate decât cele Republicane?

Răspunsul, desigur, este nu. Dintre cele 20 de orașe cu cele mai mari rate de crime, 18 sunt conduse de Democrați – și, în cea mai mare parte, așa sunt de zeci de ani. Iar aceste orașe nu devin mai sigure, ci mai periculoase.

O mare parte din Minneapolis a fost pusă la pământ, ca urmare a revoltelor după moartea lui George Floyd. Portland a avut peste 90 de nopți consecutive de revolte – nu proteste pașnice, revolte. Seattle a permis ca o întreagă secțiune din oraș să fie declarată zonă autonomă – o premieră din istoria americană!

Guvernatorii progresiști, primarii progresiști, șefii de poliție progresiști conduc toate aceste orașe și state.

Întrebați orice rezident din Los Angeles sau San Francisco despre creșterea fenomenului oamenilor străzii și veți afla o litanie de povești de groază. Ambele orașe, desigur, au o lungă istorie de primari progresiști.

Dar cum rămâne cu sănătatea și siguranța? Cu certitudine, statele progresiste, cu lockdown-urile lor stricte, au făcut o treabă mai bună salvând vieți de coronavirus. Sigur? Nu.

Ajunstând datele în funcție de populație, ca rezident în New York, New Jersey sau Illinois, aveai între trei și cinci șanse (sau chiar mai multe) să mori de virus decât dacă ai locui într-un stat roșu precum Florida, Texas, Georgia, Utah sau Arizona.

Progresiștii și democrații liberali ar putea avea intenții bune. Cu siguranță vorbesc mult despre cât de mult le pasă de săraci, minorități și clasa muncitoare. Cu toate acestea, într-un fel, întotdeauna săracii, minoritățile și clasa muncitoare sunt cei care plătesc prețul pentru politicile lor proaste. De aceea cei care se pot muta, se mută.

America statelor roșii, Republicane, prosperă. America statelor albastre, Democrate, este în criză.

Așadar, unde vrei să trăiești?

Tribuna.US


Distribuie articolul