Uriașul aparat mobilizat s-o salveze pe Șoșoacă: RTV, Sputnik, Codrin, Ciuvică, Gușă, Roșca Stănescu, Flavia Groșan, Luju, Stiripesurse, Ortodoxinfo, postacii rușilor și ai AUR

Uriașul aparat mobilizat s-o salveze pe Șoșoacă: RTV, Sputnik, Codrin, Ciuvică, Gușă, Roșca Stănescu, Flavia Groșan, Luju, Stiripesurse, Ortodoxinfo, postacii rușilor și ai AUR
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Uriașul aparat mobilizat s-o salveze pe Șoșoacă: RTV, Sputnik, Codrin, Ciuvică, Gușă, Roșca Stănescu, Flavia Groșan, Luju, Stiripesurse, Ortodoxinfo, postacii rușilor și ai AUR

( Matei Udrea – Ziaristii.ro ) Scandalul Șoșoacă-Rai Uno a scos la iveală imensa mașinărie de propagandă și dezinformare-manipulare care acționează în subteranul României Încurcătura în care a intrat Diana Șoșoacă după ce a sechestrat o echipă de televiziune de la Rai Uno, iar soțul senatoarei a agresat un polițist și a mușcat o jurnalistă […]

( Matei Udrea – Ziaristii.ro )

Scandalul Șoșoacă-Rai Uno a scos la iveală imensa mașinărie de propagandă și dezinformare-manipulare care acționează în subteranul României

Încurcătura în care a intrat Diana Șoșoacă după ce a sechestrat o echipă de televiziune de la Rai Uno, iar soțul senatoarei a agresat un polițist și a mușcat o jurnalistă italiană a scos la lumină, printre altele, întreaga rețea care alimentează curentul conspiraționist în țara noastră. Acest moment greu pentru nava-amiral a mișcării așa-zis naționaliste a făcut să lumineze precum licuricii noaptea nodurile pânzei de păianjen care a fost aruncată peste România.

În cea mai mare parte a timpului, această infrastructură (care promovează personaje ca Șoșoacă, partide precum AUR și tot felul de teorii care mai de care mai trăsnite, de la vaccinurile cu nanocipuri până la piramida energetică de deasupra Sfinxului și de la conspirația mondială până la excepționalismul „Grădinii Maicii Domnului”) se disimulează destul de bine.

Fiecare acționează pe felia sa, uneori se mimează chiar antagonismul – există postaci care-și încep mesajele cu „știți că mie nu-mi place Șoșoacă, dar…” și site-uri autoproclamate împotriva sistemului, dar pe care îl slujesc subtil, preluându-i mesajele.

Pe fond, toți trag la aceeași căruță, încercând să sporească haosul, disensiunile din societate, numărul morților, neîncrederea în autorități, refuzul oamenilor de a se vaccina, teoriile conspirației și „soluția” implicită la toate aceste nenorociri – ascensiunea extremiștilor vehement antioccidentali, anti-NATO și anti-UE. Evenimentele care tocmai se petrec în Est ar putea fi o explicație pentru ce se întâmplă de o bună bucată de timp și în România.

Scandalul „Șoșoacă – Rai Uno” a avut meritul de a scoate la iveală întreaga rețea subterană de influență și propagandă pe care s-a clădit ascensiunea aparent neașteptată a AUR și a unor personaje precum senatoarea conspiraționistă

Numai că scandalul de vineri, 10 decembrie, a făcut necesară mobilizarea întregii mișcări, pentru că Șoșoacă ar trebui, în mod normal, să fie judecată și condamnată pentru sechestrare de persoane – ceea ce ar zădărnici planul propulsării sale către candidatura la președinție, în 2024.

S-au activat site-uri și personaje unele previzibile, altele total neașteptate.

În ultimele zile am văzut intrate în luptă, printre altele, pentru a o salva pe Șoșoacă, portavocea oficială a Rusiei, site-ul Sputnik, alături de violentul site antijustiție Luju.ro, al lui Savaliuc, publicația Știripesurse.ro a PSD-istului Iosif Buble, precum și conspiraționistul Ortodoxinfo.ro.

Pretutindeni se strigă, pe un ton mai mult sau mai puțin strident, că senatoarea e nevinovată, victimă a unei uneltiri sau a abuzurilor. Unele publicații online, precum Știripesurse, încearcă să fie abile, manevrând astfel încât titlurile mincinoase și manipulatoare să apară doar la căutarea Google, pentru că pe site știrile sunt prezentate pe un ton oarecum neutru. Altele, mai puțin atente la etichetă, dau direct cu măciuca – Ortodoxinfo.ro și Luju.ro.

La Antena 3 și România TV s-a acționat secvențializat. Mugur Ciuvică a dat tonul în emisiunile televiziunii lui Dan Voiculescu, aruncând tot incidentul în derizoriu. „Investigatorul” de casă al lui Gâdea a subliniat că nu crede ca echipa de la Rai Uno să fi fost ținută 8 ore de polițiști și că era normal ca jurnaliștii să fie căutați „măcar un pic” de arme și droguri. Victor Ciutacu a chemat-o de-a dreptul în emisiune la România TV pe Șoșoacă după ce aceasta țipase ca la ușa cortului la reporterii televiziunii luni, numindu-i oamenii serviciilor.

Dintre cele două televiziuni de propagandă ale PSD, cea mai activă pro-Șoșoacă e RTV. Cu excepția câtorva voci „uitate în tranșee”, Antena 3 a luat distanță de senatoare, pe care acum câteva luni o promova insistent și cu nerușinare.

Cum au ajuns Gușă, Roșca Stănescu și Codrin Ștefănescu să o apere pe Șoșoacă alături de jurnaliști „naționaliști” care pretind că luptă tocmai împotriva vechii clase politice. Și toți să invoce conspirații ale serviciilor secrete occidentale

S-au petrecut și tot felul de contorsiuni.

Cozmin Gușă, fost director la Realitatea TV, a intrat în direct la România TV – post pe care l-a făcut albie de porci ani în șir – pentru a susține teza că Șoșoacă e victima unei agresiuni și a unui complot.

Sorin Roșca Stănescu – unul din cei despre care Șoșoacă tot spune că au furat țara – și-a înregistrat un mesaj de susținere, acuzând că senatoarei i s-a fabricat un dosar penal.

Alt individ împotriva căruia Șoșoacă le povestește românilor că luptă, Codrin Ștefănescu, s-a grăbit și el să-și arate susținerea publică pe Facebook pentru conspiraționistă și indignarea pentru „slugărnicia” Guvernului.

Nu putea lipsi, bineînțeles, și tulburea Flavia Groșan, eroina Antenei 3 de astă-iarnă, care-și continuă delirul pe contul ei de Facebook, în aplauzele frenetice a mii de fani. Și Groșan îi aduce un omagiu Șoșoacăi, afirmând că Lucia Goracci n-ar fi, de fapt, jurnalistă.

Mihai Șomănescu, fost jurnalist la conspiraționistul Activenews.ro și care și-a făcut propriul site, descoperă și el tocmai ce susține Șoșoacă, faptul că întreaga poveste ar fi opera serviciilor secrete străine. Argument: Lucia Goracci a fost și corespondent de război, iar Șomăescu știe, din sursă sigură, că absolut toți ziariștii care merg pe teatrele de operațiuni sunt oamenii serviciilor.

Lista poate continua multă vreme. Trebuie adăugat aici imensul „ventilator” cu mii de postaci și „microinfluenceri” care preia și difuzează în masă, neostenit, versiunea conform căreia Șoșoacă este o victimă și nu agresoarea care a luat-o razna când i s-a spus că pandemia chiar există.

În final, întregul scandal Șoșoacă-Rai Uno n-a făcut să devoaleze giganticul aparat de propagandă și manipulare pe care s-a sprijinit ascensiunea aparent din neant a AUR și a unor personaje toxice precum senatoarea conspiraționistă.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta