Ursula von der Leyen, mesaj pentru România și celelalte țări UE: Comisia se va asigura ca planurile naționale de redresare să reflecte nivelul înalt de ambiție. Este oportunitatea secolului pentru Europa

Ursula von der Leyen, mesaj pentru România și celelalte țări UE: Comisia se va asigura ca planurile naționale de redresare să reflecte nivelul înalt de ambiție. Este oportunitatea secolului pentru Europa
EP Plenary session - EU-UK Trade and Cooperation agreement and Future EU-UK relations
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ursula von der Leyen, mesaj pentru România și celelalte țări UE: Comisia se va asigura ca planurile naționale de redresare să reflecte nivelul înalt de ambiție. Este oportunitatea secolului pentru Europa

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Comisia Europeană lucrează îndeaproape cu statele membre ale Uniunii Europene pentru finalizarea de către acestea a planurilor naționale de redresare și reziliență, a afirmat marți președinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-o declarație de presă menită să surprindă situația la zi și stadiul depunerii planurilor naționale de către […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Comisia Europeană lucrează îndeaproape cu statele membre ale Uniunii Europene pentru finalizarea de către acestea a planurilor naționale de redresare și reziliență, a afirmat marți președinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-o declarație de presă menită să surprindă situația la zi și stadiul depunerii planurilor naționale de către țările membre.

Tocmai am intrat într-o fază crucială pentru redresarea noastră și pentru viitorul Uniunii noastre. Avem 750 de miliarde de euro, din planul nostru de redresare NextGenerationEU, pe care trebuie să-l investim rapid. Acest lucru va stimula economia noastră socială de piață și va alimenta piața noastră unică. Acesta va permite Europei să iasă mai puternică din criză. În acest moment, guvernele țărilor UE își finalizează planurile naționale de recuperare și reziliență. Și Comisia lucrează îndeaproape cu ele la planuri, non-stop“, a afirmat von der Leyen, în timp ce Portugalia este primul stat din UE care a depus planul său național la Bruxelles, în timp ce state precum România intenționează să amâne data limită a depunerii, 30 aprilie, pentru data de 31 mai.

În declarația menționată, președinta Comisiei Europene a arătat că planurile de redresare vor fi transpuse în legislație în următoarele săptămâni.

Spre uşurarea Bruxellesului, săptămâna trecută au fost trecute două obstacole importante în calea pachetului de granturi şi împrumuturi de 672 miliarde de euro, cât reprezintă Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, elementul central al fondului istoric de relansare economică de 750 de miliarde euro. Curtea constituţională a Germaniei a respins o contestaţie de blocare a ratificării acordului, iar Portugalia a devenit primul membru UE care şi-a prezentat planul de cheltuieli, amintește AFP.

“Vrem să construim o Europă verde, care să ne protejeze clima și mediul și care să creeze locuri de muncă durabile. Vrem să investim într-o Europă digitală, inovatoare și competitivă pe piețele globale. Și vrem o Europă rezistentă, care să fie mai bine pregătită să facă față crizelor viitoare. Avem 750 de miliarde de euro pentru a construi viitoarea noastră Uniune. Aceasta este oportunitatea secolului pentru Europa. Un moment cu adevărat istoric“, a mai declarat von der Leyen.

Șefa executivului european a mai subliniat că Bruxelles-ul se va asigura ca aceste planuri naționale să reflecte nivelul înalt de ambiție.

“Datorăm acest lucru cetățenilor noștri. Și în special tinerei noastre generații”, a conchis ea.

Mesajul lui von der Leyen are o importanță aparte pentru România, care urmează să notifice Comisia Europeană că va depune planul de redresare la 31 mai. Anunțul a fost făcut de ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, după ședința cu președintele Klaus Iohannis, cu prim-ministrul Florin Cîțu și cu liderii coaliției PNL – USR PLUS – UDMR.

“În discuţia cu preşedintele, cu domnul Orban, cu domnul prim-ministru şi cei doi vicepremieri am convenit ca mâine (n.r. – marți, 27 aprilie), în întâlnirea pe care o să o am cu vicepreşedintele Verstager al Comisiei Europene, să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR”, a declarat Ghinea.

Săptămâna trecută, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, a dat asigurări că România este în grafic în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență și a explicat că țara noastră se află în ”plin proces de consultări” cu executivul european, afirmațiile sale fiind făcute în contextul în care presa a relatat că planul României a fost criticat de Comisia Europeană și ar trebui refăcut.

Mai mult, Ghinea a anunțat în cadrul unor declarații pentru CaleaEuropeană.ro că va avea o discuție cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, și în acel moment ”vom putea pune la punct calendarul cel mai adecvat privind transmiterea oficială a PNRR”.

Separat, premierul Florin Cîțu a precizat că România se află în negocieri cu Comisia Europeană pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și că nu este adevărat că acesta a fost refuzat, ci doar s-a pus în discuție o remodelare a acestui plan.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a terminat de transmis Comisiei Europene, la începutul lunii aprilie, toate componentele extinse din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea fiind urmate și de o vizită a lui Cristian Ghinea la Bruxelles. Conform anunțurilor inițiale, PNRR ar fi trebuit depus la Comisia Europeană până la 31 mai.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost lansat în dezbatere publică luna trecută și are la bază cei 6 piloni principali conveniți de Parlamentul European și de Consiliul UE pe care sunt alocate bugetele sectoriale. PNRR cuprinde 30 de componente subsumate celor 6 piloni: Tranziția spre o economie verde; Transformarea digitală; Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; Coeziunea socială și teritorială; Sănătate și reziliență instituțională; Copii, tineri, educație și competențe.

Aceste reforme și proiecte de investiții publice cuprinse în PNRR trebuie puse în aplicare până în 2026 pentru a putea accesa cele 30,44 miliarde de euro – granturi și împrumuturi – de care România va putea beneficia din Mecanismul de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro.

Mecanismul de redresare și reziliență reprezintă elementul central al planului de redresare Next Generation EU de 750 de miliarde convenit de liderii statelor membre la Consiliul European maraton din 17-21 iulie 2020, fondurile disponibile – 390 de miliarde granturi și 360 de miliarde împrumuturi – putând a fi contractate până în 2023.


Distribuie articolul