Ursula von der Leyen răspunde scrisorii liderului PSD Marcel Ciolacu: Comisia Europeană așteaptă ratificarea de către Parlamentul României a Deciziei privind sistemul de resurse proprii

Ursula von der Leyen răspunde scrisorii liderului PSD Marcel Ciolacu: Comisia Europeană așteaptă ratificarea de către Parlamentul României a Deciziei privind sistemul de resurse proprii
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ursula von der Leyen răspunde scrisorii liderului PSD Marcel Ciolacu: Comisia Europeană așteaptă ratificarea de către Parlamentul României a Deciziei privind sistemul de resurse proprii

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns luni scrisorii adresate de președintele PSD Marcel Ciolacu, în care liderul social-democraților de la București acuză Guvernul de “politizarea fondurilor UE” și avertizează că România alunecă spre o cale nedemocratică. În scrisoarea transmisă lui Ciolacu, șefa Comisiei Europene a atras […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns luni scrisorii adresate de președintele PSD Marcel Ciolacu, în care liderul social-democraților de la București acuză Guvernul de “politizarea fondurilor UE” și avertizează că România alunecă spre o cale nedemocratică.

În scrisoarea transmisă lui Ciolacu, șefa Comisiei Europene a atras atenţia asupra schimbării Avocatului Poporului, dar şi asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în elaborarea căruia ar trebui să participe toţi actorii relevanţi. Ursula von der Leyen l-a asigurat pe Marcel Ciolacu că executivul european “rămâne puternic angajat să susțină legea și valorile UE în interesul cetățenilor din România”. Referitor la PNRR, președinta executivului european a subliniat că așteaptă cu interes ratificarea de către Parlamentul României a Deciziei privind sistemul de resurse proprii, decizii pe care mai multe state UE încă nu le-au luat și care întârzie punerea în aplicare a fondului de redresare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro.

În ce privește schimbarea Avocatului Poporului, Ursula von der Leyen a transmis că deşi numirea şi eliberarea din funcţie a acestuia este o prerogativă a Parlamentului român, demersurile trebuie făcute prin dialog şi consens pentru respectarea practicilor europene în materia statului de drept.

“Comisia monitorizează cu atenție evoluțiile cu privire la statul de drept în toate Statele Membre, inclusiv în România. În această privință, pe 30 septembrie 2020, Comisia a adoptat primul raport privind Statul de drept, ca parte a noului mecanism european privind statul de drept. Raportul se concentrează asupra evoluțiilor semnificative din zonele cu impact direct asupra statului de drept, adică sistemele de justiție, anti-corupție, pluralismul și libertatea presei, precum și alte chestiuni instituționale legate de separarea puterilor. Avocatul Poporului joacă un rol important în separarea puterilor din Statele Membre. În timp ce Parlamentele au competența de a numi sau demite Avocatul Poporului, asigurarea spațiului pentru discuții și căutarea unui consens rămâne întotdeauna o bună practică“, se arată în scrisoare.

Aceasta a mai subliniat că autorităţile de la Bucureşti trebuie să regândească politicile fiscale pe termen mediu pentru a asigura sustenabilitatea datoriilor, sporind în acelaşi timp investiţiile.

“Cu privire la Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNNR), pregătirea lor este în desfășurare în Statele Membre, inclusiv în România, iar în prezent are loc dialogul tehnic dintre serviciile Comisiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În același timp, Regulamentul Facilității de Redresare și Reziliență le cere Statelor Membre să explice modul în care au fost consultate autoritățile locale și regionale, partenerii sociali, organizațiile societății civile, organizațiile de tineret și alți actori relevanți și cum s-au reflectat în acest plan contribuţiile lor. Rolul parlamentelor naționale privind PNNR-urile depinde foarte mult de cadrul național guvernamental existent. Totuși, înainte de implementare, un efort de redresare de succes în România și toate celelalte State Membre depinde de ratificarea de către toate Statele Membre a Deciziei privind sistemul de resurse proprii. Aceasta constituie o condiţie, astfel încât Comisia să poată finanța efortul de redresare european. Orice întârziere în acest proces se va traduce printr-o întârziere în depășirea pandemiei și a efectelor sale economice și sociale negative în Europa. În acest sens, așteptăm cu interes ratificarea de către Parlamentul României a Deciziei privind sistemul de resurse proprii“, a spus von der Leyen.

Vă rog să fiți sigur că Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile din România, fie că este vorba de chestiunile fiscale, fondurile europene sau PNNR, sau cele care ţin de statul de drept și de Mecanismul de Cooperare și Verificare. În acest sens, Comisia rămâne puternic angajată să susțină legea și valorile UE în interesul cetățenilor din România și restul Uniunii Europene“, a conchis ea.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a trimis la 4 martie o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrage atenția asupra derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern manifestate prin politizarea fondurilor publice, a finanțării europene și a funcțiilor publice din România.

Necesitatea unei poziții publice din partea oficialilor europeni este justificată prin faptul că cetățenii români trebuie să se simtă protejați de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri, iar guvernele încalcă principiile democratice ale statului de drept.

”Țara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziției din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români și pentru a ne apăra valorile democratice europene”, se arată în scrisoarea trimisă de președintele Marcel Ciolacu, care a mai subliniat că PSD este deschis la discuții constructive despre viitorul României pe calea europeană și democratică.


Distribuie articolul