USR, dupa ce „omul Gazprom” a fost votat de PSD pentru ANRE: „Inadmisibil votul dat de coaliția hoției, cu sprijinul AUR”

USR, dupa ce „omul Gazprom” a fost votat de PSD pentru ANRE: „Inadmisibil votul dat de coaliția hoției, cu sprijinul AUR”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • USR, dupa ce „omul Gazprom” a fost votat de PSD pentru ANRE: „Inadmisibil votul dat de coaliția hoției, cu sprijinul AUR”

( AK-24 – politica ) Uniunea Salvati Romania condamna ”simulacrul de dezbatere” care a avut loc, miercuri, in comisiile reunite pentru industrii ale Parlamentului, unde Iulian Iancu a fost validat de PSD, PNL, UDMR si AUR in Comitetul de Reglementare al ANRE fara sa fie audiat nici el, nici restul candidatilor la aceasta functie, a […]

( AK-24 – politica )

Uniunea Salvati Romania condamna ”simulacrul de dezbatere” care a avut loc, miercuri, in comisiile reunite pentru industrii ale Parlamentului, unde Iulian Iancu a fost validat de PSD, PNL, UDMR si AUR in Comitetul de Reglementare al ANRE fara sa fie audiat nici el, nici restul candidatilor la aceasta functie, a afirmat, miercuri, deputata Cristina Pruna.

„USR considera inadmisibil votul dat de coalitia hotiei, cu sprijinul AUR, pentru omul care nu doar ca a blocat investitiile in exploatarea de gaze naturale din Marea Neagra, dar a facut Romania mai dependenta de gazele rusesti in plina criza energetica. Practic, sistemul este complet aliniat in spatele omului care a distrus sistemul energetic. Haideti sa ne uitam la palmaresul domnului Iulian Iancu. In primul rand, PSD nu l-a mai pus pe lista de parlamentari in acest mandat pe motiv ca PSD se reformeaza. Acum PSD vine si ni-l prezinta ca pe Alba ca Zapada”, a declarat deputata USR, potrivit unui comunicat de presa.

In opinia sa, „cel mai bun exemplu de ‘profesionalism’” al lui Iancu este Legea offshore, care „a fost impinsa” de acesta in 2018 prin Comisia parlamentara de industrii sub o forma, care „a blocat” investitiile in exploatarea de gaze din Marea Neagra.

„Insusi PSD a admis ca trebuie sa modifice legea respectiva. Apoi, mai este si faimoasa OUG 114/2018 sustinuta tot de Iulian Iancu, care ne-a facut mai dependenti de gazele rusesti si a blocat investitiile in productia de energie electrica”, a mentionat Cristina Pruna.

Potrivit acesteia, in 2019, Iulian Iancu a fost refuzat de presedintele Klaus Iohannis pentru pozitia de vicepremier pe probleme economice, pe motiv ca pericliteaza „decizii asumate, in numele statului roman, in baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”.

„Stam si noi si ne intrebam, dupa aceasta evaluare venita de la cel mai inalt nivel, cum de au votat parlamentarii PNL pentru numirea domnului Iancu in aceasta institutie care gestioneaza o piata de miliarde de euro si influenteaza facturile a milioane de romani”, a completat Pruna.

Ea a mai afirmat ca „Iulian Iancu este exponentul clasic al vechii clase politice, care a demonstrat, prin actiunile sale, ca actioneaza impotriva investitiilor care ar fi putut sa usureze povara facturilor pentru romani”.

„Suntem intr-o economie libera si deschisa, iar viziunea pur etatista pe piata de energie, precum cea a domnului Iancu, ne va duce catre distrugerea sectorului si sabotarea economiei si a consumatorilor”, a sustinut deputata USR.

In 2008, Iulian Iancu era descris in telegramele Wikileaks chiar de catre colegul sau de partid, Georgian Pop, drept politician „controlat de Gazprom”, aminteste G4Media. Tot Georgian Pop spunea la acea vreme, citat de oficialii americani, ca Iulian Iancu „va sustine South Stream si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucuresti”.

Fostul deputat Iulian Iancu a fost validat, miercuri, de comisiile parlamentare de specialitate pentru functia de membru in Comitetul de Reglementare al ANRE.

Au fost 27 de voturi in favoarea candidaturii lui Iulian Iancu, propus de PSD pentru aceasta functie. S-au inregistrat 6 voturi „impotriva”.

Candidatura lui Iulian Iancu urmeaza sa fie supusa votului plenului reunit al Parlamentului.

Comisiile de specialitate au respins celelalte candidaturi depuse pentru aceasta functie. Astfel, Florin Munteanu, propus de USR, a obtinut 28 voturi „impotriva” si 6 voturi „pentru”, Scarlat Iriza – 27 de voturi „impotriva” si 6 abtineri si Florin Victorel Radoi – 28 voturi „impotriva” si 10 abtineri.

In 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru in Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, dupa demisia lui Alexandru Stanescu.

In 3 martie, Stanescu a anuntat ca demisioneaza, pe motiv ca vrea sa se dedice unor proiecte care ii solicita „intreaga” implicare.

Ulterior, in 16 martie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, dupa ce fusese sesizata de USR, ca a fost neconstitutionala numirea lui Alexandru Stanescu in functia de membru in Comitetul de Reglementare al ANRE.

Alexandru Stanescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stanescu, fusese propus de social-democrati ca membru in acest comitet.


Distribuie articolul