USR lansează platforma de monitorizare a proiectelor asumate de România în PNRR

USR lansează platforma de monitorizare a proiectelor asumate de România în PNRR
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • USR lansează platforma de monitorizare a proiectelor asumate de România în PNRR

( TheEpochTimes ) USR a anunţat, luni, lansarea platformei MonitorPNRR.eu, prin care va monitoriza situaţia reală a ţintelor şi proiectelor asumate de România în PNRR, precum şi primul raport de analiză, se arată într-un comunicat de presă remis Epoch Times România. Proiectul, care s-a bucurat de sprijinul Parlamentului European prin grupul Renew Europe, a fost […]

( TheEpochTimes )

USR a anunţat, luni, lansarea platformei MonitorPNRR.eu, prin care va monitoriza situaţia reală a ţintelor şi proiectelor asumate de România în PNRR, precum şi primul raport de analiză, se arată într-un comunicat de presă remis Epoch Times România.

Proiectul, care s-a bucurat de sprijinul Parlamentului European prin grupul Renew Europe, a fost lansat de Dragoş Pîslaru, europarlamentar USR/Renew Europe, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi implementarea PNRR la nivel european, împreună cu Cristian Ghinea, coordonator politici publice USR şi fost ministru.

Potrivit sursei citate, „Monitor PNRR” este un instrument prin care sunt urmărite pas cu pas şi diagnosticate pentru implementare corectă jaloanele şi ţintele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a salutat iniţiativa, declarând că “Platforma MonitorPNRR este un instrument care integrează competenţa şi profesionalismul celor care au contribuit la crearea unei oportunităţi unice la nivel european şi în România”.

“USR a dus acest proiect de la început, datorită eforturilor europarlamentarilor USR de a crea această şansă la nivel european, până la final, când miniştrii USR au elaborat PNRR în timpul guvernării. Acum ne dorim ca, prin eforturile noastre, să ne asigurăm că PNRR va fi implementat în interesul românilor şi de aceea vom oferi transparenţă deplină în monitorizarea acestui program crucial pentru modernizarea României”, a adăugat liderul USR.

Dragoş Pîslaru, europarlamentar USR/Renew Europe, a ţinut să reitereze faptul că PNRR “nu este al unui guvern”, ci al cetăţenilor.

“PNRR este planul nostru de ţară, este o şansă istorică pentru repararea României şi plasarea ei între statele moderne ale Europei. În ciuda numeroaselor acţiuni politice de subminare a eforturilor, de discreditare a măsurilor cuprinse în PNRR, de reducere a ambiţiilor şi de evitare a îndeplinirii obiectivelor, PNRR rămâne în picioare, deoarece românii îşi doresc să îl vadă transformat în realitate. Iar pentru asta, avem nevoie de o monitorizare obiectivă, transparentă, detaliată a modului în care PNRR trece de pe hârtie în concret. Avem nevoie de un MonitorPNRR”, a declarat Pîslaru.

La rândul său, Cristian Ghinea, cel care a coordonat elaborarea PNRR, a subliniat faptul că lansarea acestei platforme reprezintă modalitatea USR de a rămâne alături de acest proiect de ţară.

„Coordonarea PNR-ului nu a fost doar un job pentru noi, a fost efectiv o chestiune care ţine de binele României şi un proiect de ţară. PNRR este acum un şantier în organizare. Jaloanele stabilite pentru 31 decembrie erau măsuri de organizare a şantierului. Considerăm că, din cele 21 de jaloane, 13 sunt îndeplinite complet, restul sunt în întârziere sau sunt îndeplinite formal, însă defectuos. Guvernul a făcut eforturi pe ultima sută de metri, unele măsuri trebuie însă reconsiderate. Tot ce nu este îndeplinit acum, sau e doar bifat şi are probleme de fond, poate pune în pericol reformele şi investiţiile următoare. De astăzi, publicul din România are la îndemână un instrument unde poate căuta toate jaloanele şi ţintele, pe domenii, pe cuvinte cheie, împreună cu stadiul lor la zi”, a susţinut Ghinea.

În acest context, Cristian Ghinea a reamintit faptul că actualul Guvern trebuie să facă cerere de plată şi pentru prefinanţarea din împrumuturi, ceea ce înseamnă că vom avea, în curând, în total 3,9 miliarde de euro în ţară.

„Sunt 15 componente în PNRR, cea mai mare este aceasta, transport sustenabil (7,6 miliarde de euro), o parte pentru căi ferate, o parte pentru autostrăzi. Sunt foarte mândru de faptul că avem alocări foarte mari pentru Educaţie (3,6 miliarde de euro). Am ţinut foarte mult ca Educaţia şi Sănătatea (2,4 miliarde de euro) să aibă alocări foarte mari”, a mai spus fostul ministru Ghinea.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta