USR, reactie rapida la scrisoarea lui Ciuca: „USR a facut deja concesii cand ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern. Trebuie o majoritate stabila”

USR, reactie rapida la scrisoarea lui Ciuca: „USR a facut deja concesii cand ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern. Trebuie o majoritate stabila”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • USR, reactie rapida la scrisoarea lui Ciuca: „USR a facut deja concesii cand ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern. Trebuie o majoritate stabila”

( Victor Gheja – politica – AK-24 ) Presedintele USR, Dacian Ciolos, a reactionat in scurt timp la „armistitiul” propus de Nicolae Ciuca. El a cerut formarea unei „majoritati stabile”, aratand ca USR a facut deja concesii „cand ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern”. ”Haideti sa ne asezam la masa, sa construim […]

( Victor Gheja – politica – AK-24 )

Presedintele USR, Dacian Ciolos, a reactionat in scurt timp la „armistitiul” propus de Nicolae Ciuca. El a cerut formarea unei „majoritati stabile”, aratand ca USR a facut deja concesii „cand ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern”.

”Haideti sa ne asezam la masa, sa construim o majoritate cat mai repede posibil, pentru ca Romania sa fie guvernata stabil”, a spus Dacian Ciolos, ca raspuns la solicitarea de armistitiu ceruta de Nicolae Ciuca, prin vocea presedintelui PNL Florin Citu.

Presedintele USR a aratat ca un guvern minoritar are ”un grad ridicat de instabilitate”. ”Cata vreme se poate construi o majoritate, cred ca pe asta trebuie sa ne concentram energia”, a mai aratat el, precizand ca armistitii intre partide exista in Parlament.

”Un an si jumatate de zile, de cand avem criza pandemica, de cate ori au fost proiecte de lege care au vizat masuri de criza, in afara de AUR, toate celelalte partide au colaborat”, a afirmat el. Dacian Ciolos spune ca la fel s-a intamplat chiar si in aceste zile, in privinta crizei preturilor la energie.

”Dar e nevoie de mai mult, in perioada urmatoare, e nevoie de un Guvern stabil, cu o majoritate clara in Parlament, care sa gestioneze si masurile de criza dar sa si vina cu reforme”, a spus Ciolos.

”Nu vad despre ce concesii este vorba. Am facut deja propuneri cum sa depasim criza, noi am facut deja concesia cand ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern. Noi am ramas in guvern, eu cred ca trebuie sa lasam trecutul in urma, sa le consideram subiect inchis”, a afirmat Dacian Ciolos, intrebat ce concesii este dispusa Uniunea Salvati Romania sa faca.

”Eu cred ca putem gasi impreuna solutii, ca sa putem reface coalitia cat mai repede si pentru a avea un Guvern stabil” a spus Ciolos, despre sansele refacerii coalitiei PNL-USR-UDMR.

Presedintele USR a precizat ca refacerea coalitiei trebuie sa porneasca de la masuri concrete, liniile generale ale bugetului pe anul viitor, reformele.

”Din punctul nostru de vedere este posibila construirea unei majoritati in Parlament, daca exista vointa politica, nu trebuie sa se ajunga la anticipate”, a mai spus Ciolos.

Premierul desemnat Nicolae Ciuca a transmis, marti, o scrisoare deschisa prin care le cere partidelor parlamentare sa-i acorde sansa de a pune in practica „un program pentru depasirea perioadei critice in care se afla tara”, propunand un „armistitiu politic” in acest sens.

„Stimati lideri politici, stimati parlamentari si membri de partid, Romania este azi intr-o situatie grea din punct de vedere medical si politic. Situatia legata de cresterea preturilor la energie electrica, gaze si alimente, precum si implementarea PNRR ne indeamna la cumpatare politica si responsabilitate. Epidemia COVID-19 continua sa afecteze puternic tara noastra. Sute de vieti de romani se pierd in fiecare zi din aceasta cauza, mii de oameni se imbolnavesc zilnic si sufera. Cresterea preturilor la energie reprezinta o provocare internationala, dar care are efecte serioase si asupra romanilor. De trei saptamani tara noastra functioneaza cu un guvern interimar, iar o prima tentativa de rezolvare a crizei in care ne aflam a esuat saptamana trecuta. A doua incercare, a carei responsabilitate mi-a fost incredintata in urma cu cinci zile, se loveste, din pacate, de un blocaj sever”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de premierul desemnat.

Ciuca a mentionat ca un armistitiu politic ar insemna sansa Romaniei „sa respire, sa se vindece si sa-si adune fortele”.

„Cel mai important lucru pe care-l pot face acum este apelul la constiinta dumneavoastra de cetateni romani, la patriotismul si ratiunea dumneavoastra. Va chem acum sa treceti peste rezervele politice pe care le aveti si sa-mi dati sansa de a pune in practica un program imediat pentru depasirea acestei perioade critice. Ceea ce va propun este un armistitiu politic. Sa dam sansa Romaniei sa respire si sa se vindece, sa-si adune fortele si sa-si recastige increderea in viitor. Un astfel de armistitiu nu ar insemna abandonarea valorilor si intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori si interese mai inalte, care privesc toti cetatenii si intreaga tara”, a transmis Nicolae Ciuca.

Premierul desemnat a adaugat in scrisoare ca „un armistitiu nu e infrangere si nici victorie, nu e abandon si nici supunere”, ci „un demers rational si moral”.

„Stiu din experienta mea profesionala ca armistitiul se discuta si se convine nu intre prieteni, ci intre adversari, intre grupuri cu orientari si interese uneori profund divergente. Un armistitiu nu e infrangere si nici victorie, nu e abandon si nici supunere. Un armistitiu este un demers rational si moral, care da o sansa bunei intelegeri, avand in vedere interesele generale, mai importante decat cele ale fiecarei parti. Cred cu adevarat si va marturisesc ca un armistitiu politic este solutia pentru iesirea Romaniei din aceasta criza. O astfel de solutie poate nu va fi complet multumitoare pentru unul sau altul dintre partidele parlamentare, dar va asigur ca ea va fi multumitoare pentru Romania, care e mai importanta decat oricare dintre noi”, le-a mai transmis Ciuca partidelor parlamentare.

El a asigurat ca isi va indeplini cu responsabilitate mandatul si va face eforturi pentru succesul demersului sau.

„Va asigur ca voi continua sa-mi indeplinesc cu responsabilitate mandatul incredintat pentru formarea unui nou guvern si sa fac eforturi staruitoare, pana in ultimul moment, pentru succesul demersului meu”, a conchis Ciuca.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta