Valul #Rezist lovește năprasnic: Bănicioiu a rămas fără imunitate. Procurorii au „verde” să-i numere șpăgile

Valul #Rezist lovește năprasnic: Bănicioiu a rămas fără imunitate. Procurorii au „verde” să-i numere șpăgile
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Valul #Rezist lovește năprasnic: Bănicioiu a rămas fără imunitate. Procurorii au „verde” să-i numere șpăgile

(Robert Mateescu-Ziaristii.ro) marți, 27 octombrie 2020 Valul de schimbări profunde din conștiința societății românești, declanșat de protestele pro-justiție și anti-corupție din regimul Dragnea (2017-2019), sub emblema #Rezist, lovește necruțător. Sub presiunea populației, nici măcar PSD și Pro România n-au mai îndrăznit să-i apere imunitatea parlamentară ex-ministrului șpăgar Nicolae Bănicioiu. Deputații au votat marți, cu o […]

(Robert Mateescu-Ziaristii.ro)

marți, 27 octombrie 2020

Valul de schimbări profunde din conștiința societății românești, declanșat de protestele pro-justiție și anti-corupție din regimul Dragnea (2017-2019), sub emblema #Rezist, lovește necruțător. Sub presiunea populației, nici măcar PSD și Pro România n-au mai îndrăznit să-i apere imunitatea parlamentară ex-ministrului șpăgar Nicolae Bănicioiu.

Deputații au votat marți, cu o majoritate covârșitoare, pentru ridicarea imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii (în Guvernul Ponta 1) și, respectiv, al Tineretului (în Guvernul Ponta 2).

DNA a cerut urmărirea penală a lui Bănicioiu pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.

După comunicatul de DNA, Bănicioiu a anunțat că renunță la candidatura pentru un nou mandat de parlamentar.

Rezultatul votului din camera Deputaților: 202 pentru ridicarea imunității, 12 voturi contra.

Toate grupurile parlamentare au anunțat la începutul ședinței de plen că vor vota pentru ridicarea imunității lui Bănicioiu. Toate, cu o excepție: Pro România. La partidul lui Ponta, în care Bănicioiu este prim-vicepreședinte, a fost tăcere totală.

De la Pro România a fost prezent și a votat un singur parlamentar: Adrian Pau.

Cătălin Drulă (USR): „Vom vota «pentru» şi vom vota la vedere. Am cerut să fie şi o cameră acolo, pentru cine doreşte să-şi expună votul, să fie vizibil. Eu nu ştiu dacă domnul Bănicioiu este vinovat sau nu, dar asta trebuie să hotărască justiţia, şi aşa trebuie să fie în cazul tuturor parlamentarilor întotdeauna. Cred că astăzi va fi ridicată această imunitate. Mi-aş fi dorit ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul lui Eugen Bejinariu, şi în cazul domnului Bodog, şi în cazul doamnei Plumb, unde PSD a făcut scut în jurul lor, i-a protejat de ceea ce toţi cetăţenii trebuie să facă, adică să se prezinte în faţa justiţiei. Nu uităm aceste lucruri, nu uităm că PSD a dat atacul la justiţie timp de trei ani şi ne dorim ca pe viitor, şi în legislatura care urmează şi în toate, parlamentarii să fie egali cu toţi ceilalţi cetăţeni în faţa legii. Imunitatea trebuie să fie numai pentru declaraţiile politice, aşa cum este şi în celelalte Parlamente, nu pentru celelalte infracţiuni. Acolo, procurorii şi justiţia trebuie să poată să-şi urmeze cursul. USR va susţine, în cadrul unei reforme constituţionale, ca parlamentarii, inclusiv foştii miniştri, să nu mai beneficieze de această imunitate care i-a protejat de braţul lung al legii de foarte multe ori, prin votul colegilor lor”.


Distribuie articolul