Vara remarcabilă a Președintelui Joe Biden

Vara remarcabilă a Președintelui Joe Biden

Lucrurile se îmbunătățesc sau se înrăutățesc. Oamenii se ridică și cad. Poate că există o cădere spectaculoasă. Poate că există o revenire. Indiferent de poveste, direcția în care te miști  este cea care contează. Președintele Joe Biden a fost prins într-una dintre acele narațiuni, că lucrurile mergeau prost și oamenii își pierdeau încrederea. Apoi, desigur, […]

Lucrurile se îmbunătățesc sau se înrăutățesc. Oamenii se ridică și cad. Poate că există o cădere spectaculoasă. Poate că există o revenire. Indiferent de poveste, direcția în care te miști  este cea care contează.

Președintele Joe Biden a fost prins într-una dintre acele narațiuni, că lucrurile mergeau prost și oamenii își pierdeau încrederea. Apoi, desigur, sondajele au susținut această narațiune.

Dar adevărul este că știrile și sondajele sunt uneori false. Narațiunile ajută la modelarea ceea ce cred oamenii, iar acele rezultate ale sondajelor sunt apoi reintroduse în narațiunile de știri ca fapte separate, obiective și independente.„Joe Biden nu poate lua o pauză” a fost o narațiune îngrijită. Fiecare nou punct de date dezamăgitor se potrivește perfect în el. Dar realitatea nu joacă după regulile mass-media. Este adesea mult mai nuanțat.  Așa cum a spus odată legendarul antrenor de fotbal Lou Holtz: „Nu ești niciodată atât de bun pe cât îți spune toată lumea când câștigi și niciodată nu ești atât de rău pe cât se spune când pierzi”.

Biden a avut câteva luni proaste, dar nu există nicio modalitate de a ocoli faptul că ultima lună a fost una de succes pentru administrație.

Pe plan economic, prețurile gazelor au scăzut timp de 50 de zile consecutiv, în scădere cu 86 de cenți față de 5,02 dolari din 14 iunie, potrivit CNN . Piața muncii a demonstrat, de asemenea, o revenire incredibilă. Raportarile de locuri de muncă de vineri a depășit cu mult așteptările.

Există provocări. Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, inflația a crescut „9,1 la sută pentru cele 12 luni încheiate în iunie, cea mai mare creștere de la perioada din  noiembrie 1981”. Acest lucru nu invalidează faptul că Biden a avut o lună bună; nu face decât să sublinieze complexitatea oricărei știri.

Pe plan legislativ, în iunie, Biden a semnat cea mai importantă legislație federală privind siguranța armelor. În urmă cu două săptămâni, marea factură de cheltuieli, Build Back Better, pe care toată lumea o credea moartă, a fost reînviată în forma redusă a Legii de reducere a inflației. Acum, toți democrații din Senat au susținut proiectul de lege și acesta a fost adoptat în acel organism. Aceste evoluții nu șterg dezamăgiri legislative, cum ar fi eșecul proiectului de lege privind protecția alegătorilor sau proiectul de lege pentru reforma poliției, dar sunt totuși victorii.

Există victorii în politica externă, precum omorarea liderului Al Qaeda Ayman al-Zawahri în Afganistan și votul copleșitor din Senat în favoarea extinderii NATO pentru a include Finlanda și Suedia, o reacție directă la invazia Ucrainei de către Rusia. Și rușii au sugerat că sunt deschiși să discute despre un schimb de prizonieri pentru a-i elibera pe Brittney Griner și Paul Whelan, ambii încă ținuți în custodia rusă. Aici, din nou, sunt provocări. De exemplu, tensiunile cu China, în special după vizită în Taiwan a președintelui Camerei, Nancy Pelosi.

Apoi, există problema Curții Supreme care anulează dreptul la avort. Aceasta a fost o dezamăgire pentru liberali și mulți au acuzat Casa Albă că nu a reacționat suficient de puternic.

Dar se pare că problema a trezit unii alegători altfel dezinteresați sau lipsiți de pasiune și i-ar putea ajuta pe democrați să rețină un val masiv de victorii republicane la mijlocul mandatului. Nu trebuie să căutăm mai departe decât in Kansas, un stat care a votat masiv pentru Trump în 2020, dar care săptămâna trecută a votat și mai masiv pentru a menține dreptul la avort în Constituția statului.

Șirul de victorii ale lui Biden poate să nu fie încă suficient pentru a schimba narațiunea despre el de la cadere la o revenire, dar o citire corectă a evenimentelor recente necesită unele ajustări.  Casa Albă trebuie, de asemenea, să-și schimbe mesajele, de la defensiv la ofensiv. Nu am acceptat niciodată cu adevărat argumentul că sondajul lui Biden a fost rău pentru că pur și simplu nu făcea suficient pentru a-și prezenta realizările. Au fost anumite perioade în care dezamăgirile păreau de fapt să aibă mai multă greutate decât realizările lui.

Dar nu este cazul acum, iar administrația trebuie să profite de acest moment și să nu se sfiească să aclame victoriile sale.Acesta este un domeniu în care Donald Trump a reușit: lăuda. Când făcea campanie în 2016, el a susținut că, dacă ar fi ales, oamenii s-ar putea chiar „să obosească să câștige”. După cum spunea el, oamenii spuneau: „Te rog, te rog, este prea mult câștig. Nu mai suportăm. Domnule președinte, e prea mult.” La care a spus că va răspunde: „Nu, nu este. Trebuie să continuăm să câștigăm. Trebuie să câștigăm mai mult.” Avea să treacă prin mandat lăudându-se cu faptul că orice s-a întâmplat era cel mai mare și cel mai bun.

Știm acum că președinția lui Trump a fost un dezastru care aproape a distrus țara, dar, dacă un eșec precum Trump se poate lauda cu tot ce a făcut, chiar și atunci când dovezile nu existau, atunci cu siguranță Biden poate găsi o modalitate de a face cunoscut, în special în timpul uneia dintre cele mai reușite perioade ale președinției sale.

Biden, ai făcut-o. Lăuda-te  cu asta.

( Charles M. Blow – The New York Times )


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta