Vecina Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu, din 2022, atât pentru bărbați, cât și pentru femei

Vecina Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu, din 2022, atât pentru bărbați, cât și pentru femei
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Vecina Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu, din 2022, atât pentru bărbați, cât și pentru femei

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Statul vecin Serbia se pregătește să reintroducă serviciul militar obligatoriu și universal începând de anul viitor, anunță publicația rs.n1info.com, citată de RFI.ro. Bărbații ar urma să facă instrucție 6 luni, iar femeile – 3 luni. Parlamentul sârb va vota noua lege în această toamnă. Cei care se vor sustrage de […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Statul vecin Serbia se pregătește să reintroducă serviciul militar obligatoriu și universal începând de anul viitor, anunță publicația rs.n1info.com, citată de RFI.ro. Bărbații ar urma să facă instrucție 6 luni, iar femeile – 3 luni.

Parlamentul sârb va vota noua lege în această toamnă. Cei care se vor sustrage de la efectuarea stagiului militar obligatoriu vor fi amendați.

În schimb, cei recrutați vor primi un salariu de 200 de euro pe lună, vor beneficia de formare profesională, de weekenduri libere și li se va garanta duș zilnic cu apă caldă, scrie presa sârbă.

Ministrul Apărării din Serbia spune că se vor cheltui circa 70 de milioane de euro pe an pentru “cursuri umaniste și disciplină” cu soldații în termen.

Oportunitatea revenirii la armata obligatorie este însă contestată în Serbia. Sunt sociologi care spun că nu există nicio dovadă științifică a faptului că armata ar disciplina, educa sau emancipa oamenii, acesta fiind doar un mit patriarhal.

Fosta Iugoslavie a avut una dintre cele mai mari armate din lume și a fost a doua ca mărime din lagărul socialist, după cea a URSS. Armata sârbă a rămas puternică și în anii 1990, când a fost implicată în mai multe războaie civile cu vechile republici ale federației iugoslave care doreau să se separe.


Distribuie articolul