( Andrei Pricopie – TheEpochTimes )
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă la Parlament, că a fost demarată procedura privind revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, catalogată de multe ori de liberali drept „avocatul PSD”.
„Am demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului. Este o procedură, care în legislatura trecută a fost demarată de Birourile Permanente de Grupurile Parlamentare ale PNL, solicitarea Grupurilor Parlamentare formulate în legislatura trecută nu a fost trimisă spre Comisiile Juridice Comune. Birourile Permanente reunite au refuzat să deruleze procedurile din Legea Avocatului Poporului şi procedurile regulamentare. La baza sesizării se află atât vechea sesizare a Grupurilor Parlamentare ale PNL, cât şi o sesizare depusă de colegul meu Florin Roman, care a fost însuşită şi susţinută de grupurile parlamentare din Cameră şi Senat ale USR PLUS şi ale PNL. Urmează ca în termen de două săptămâni să analizeze această solicitare, să transmită un raport care să fie transmis Plenului”, a declarat Orban.
În continuare au urmat întrebările presei pe această temă:
Reporter: În cazul revocării Avocatului Poporului nu trebuia venit cu o nouă solicitare?
Orban: Ei au formulat o solicitare şi aş vrea să dau o explicaţie pentru a înţelege cetăţenii. Noi am reînaintat proiectele de lege privind modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor. Grupul PNL şi Grupul USR PLUS, pentru că Birourile Permanente reunite au refuzat să sesizeze Comisia de statut. Pur şi simplu nu au luat decizia de a trimite conform legii, Regulamentului comun, pur şi simplu le-au ţinut în sertar, ca şi multe alte cereri ale opoziţiei. Am descoperit cereri ale PMP care erau formulate în ianuarie. Noi am decis să reînaintăm tocmai că în ceea ce priveşte procedura de revocare a Avocatului Poporului este o procedură, nu poate fi încadrată în articolul 63, alineatul 5 din Constituţie, care prevede că de la o legislatură la alta îşi urmează cursul proiectele de lege sau proiectele legislative care au fost înscrise pe ordinea de zi, care au trecut de Comisia de raport şi au fost înscrise pe Plen. Este o procedură distinctă, nu este un proiect de lege. Pe lângă solicitările Grupurilor Parlamentare ale PNL din legislatura trecută, s-a adăugat solicitarea făcută de domnul Florin Roman, solicitare care este susţinută de grupurile PNL şi USR PLUS din Cameră şi Senat.
Reporter: Şi care este formulată în această legislatură?
Orban: Evident.
Reporter: Dacă vor fi revocate conducerile TVR şi Avocatul Poporului, cine va face noi numiri?
Orban: Toate deciziile pe tema aceasta vor fi comunicate public.
Reporter: Nu s-a luat o decizie în coaliţie până acum?
Orban: Evident că am discutat, dar trebuie să derulăm aceste proceduri pentru că mi se pare extrem de important să redăm cetăţenilor României instituţii extrem de importante precum Televiziunea publică, Radioul public, Avocatul Poporului, care trebuie să fie Avocatul Poporului, nu avocatul PSD şi evident vom formula propuneri în acest sens.
Reporter: Vom avea o conducere interimară sau vom avea noi propuneri imediat?
Orban: Sunt posibile amândouă variantele, poate să existe un interimat de câteva luni, aşa s-a întâmplat la fiecare respingere a Raportului, pentru că ulterior sunt nişte proceduri de desemnare a candidaţilor, de exemplu din partea salariaţilor, unde se fac alegeri interne şi un anumit timp de derulare a procedurilor. De asemenea, formaţiunile politice care desemnează au nevoie de un anumit timp de desemnare şi de regulă se rămâne pe un interimat.