Victorie importantã în instantã a viceprimarilor municipiului Vaslui

Victorie importantã în instantã a viceprimarilor municipiului Vaslui
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Victorie importantã în instantã a viceprimarilor municipiului Vaslui

( Flavius GHIORGHIEȘ – Vremea Noua ) Curtea de Apel Iasi a dat câstig de cauzã majoritãtii PNL-USR din Consiliul Local Vaslui, stabilind, prin hotãrâre definitivã, cã alegerea celor doi viceprimari, Lucian Braniste (PNL) si Cãtãlin Mândru (USR) a fost fãcutã în temeiul legii. Cei care au contestat în instantã numirea celor doi au fost […]

( Flavius GHIORGHIEȘ – Vremea Noua )

Curtea de Apel Iasi a dat câstig de cauzã majoritãtii PNL-USR din Consiliul Local Vaslui, stabilind, prin hotãrâre definitivã, cã alegerea celor doi viceprimari, Lucian Braniste (PNL) si Cãtãlin Mândru (USR) a fost fãcutã în temeiul legii. Cei care au contestat în instantã numirea celor doi au fost consilierii PSD, care au invocat faptul cã alegerea ar fi trebuit sã se facã prin vot secret, iar desemnarea celor doi a avut loc doar cu participarea consilierilor prezenti, cinci dintre alesii formatiunii social-democrate participând online la sedintã. Acestia se aflau în izolare la domiciliu, de unde au reclamat faptul cã nu îsi pot exprima optiunea, asa cum prevede Codul administrativ. Victoria majoritãtii PNL-USR în instantã s-ar putea sã conteze prea putin în viitor, având în vedere cã la Bucuresti, liberalii s-au dezis de usr-isti si au format aliantã cu social-democratii.

Pe 27 noiembrie 2020, grupul de consilieri PSD ataca în instantã hotãrârea Consiliului Local Vaslui privind alegerea viceprimarilor, invocând nerespectarea dreptului de vot în cazul a cinci consilieri aflati, la momentul desfãsurãrii sedintei, în izolare. Acestia au participat în sistem de videoconferintã, figurând prezenti în Procesul Verbal al sedintei, însã nu au votat, pentru cã, potrivit Codului Administrativ, hotãrârile individuale, cu caracter nominal, se adoptã prin vot secret cu buletin pus într-o urnã, iar consilierii PSD doreau sã se voteze prin vot electronic. De asemenea, acestia au solicitat, în primã fazã, amânarea alegerii viceprimarilor. „Suntem în izolare pentru cã respectãm legea si câteva minime norme de convietuire socialã. Dacã am o problemã de sãnãtate, nu doresc sã-i contaminez si pe ceilalti colegi. Dar asta nu înseamnã cã eu am mai putine drepturi decât dumneavoastrã, care ati putut sã vã deplasati în sala de sedinte a Primãriei”, a spus revoltat consilierul Alexandru Barbu în sedinta de CL în care au fost alesi viceprimarii. „Domnule presedinte, dacã este nevoie, în cinci minute mã urc în masinã si vin în Consiliul Local si mã asez lângã domnul consilier Braniste”, a intervenit apoi si Luminita Vârlan. Alãturi de cei doi consilieri PSD, în izolare s-au mai aflat si Leonard Negruti, Cezar Bahrim si Alexandru Andrei. Liberalii si consilierii USR nu au fost, însã, înduplecati de insistentele consilierilor PSD, gândindu-se cã, dacã ar accepta votul electronic, hotãrârea privind alegerea celor doi viceprimari ar putea fi revocatã de Institutia Prefectului. Lucian Braniste si Cãtãlin Mândru au fost alesi viceprimari cu 12 voturi „pentru” si 5 voturi „nule”, fiind validati apoi de Institutia Prefectului Vaslui.

Viceprimarii Braniste si Mândru, în standby câteva luni

Consilierii PSD au sperat cã Institutia Prefectului judetului Vaslui nu va da viza de legalitate Hotãrârii Consiliului Local prin care Lucian Braniste si Cãtãlin Mândru au fost alesi în aceste functii, însã, pentru cã nu s-a întâmplat asta, scandalul s-a mutat în instantã. Filiala judeteanã a PSD a contestat respectiva Hotãrâre, cerând anularea si totodatã suspendarea efectelor ei. În decembrie 2021, Tribunalul Vaslui a dispus suspendarea hotãrârii Consiliului Local privind alegerea viceprimarilor pânã la solutionarea definitivã a dosarului. Viceprimarii au contestat decizia Tribunalului, iar dosarul a ajuns si pe masa judecãtorilor Curtii de Apel Iasi, care au decis repunerea în functie a acestora, urmând sã se judece fondul contestatiei depuse de PSD. Pe 19 aprilie 2021 , Tribunalul Vaslui s-a pronuntat, însã decizia nu a fost definitivã: „Respinge, ca neîntemeiatã, cererea de chemare în judecatã formulatã de reclamantul Partidul Social Democrat – Filiala Judeteanã Vaslui, în contradictoriu cu pârâta Consiliul Local al municipiului Vaslui, cu privire la anularea Hotãrârii nr. 114 din 24.11. 2020. Obligã reclamanta sã plãteascã pârâtului suma de 4.000 lei cu titlu de cheltuialã de judecatã. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se aratã în decizia Tribunalului Vaslui.

Victorie si la Curtea de Apel Iasi

Avocatii grupului de consilieri PSD au fãcut recurs la decizia Tribunalului Vaslui, dosarul ajungând din nou la Curtea de Apel Iasi. Ieri, instanta ieseanã a stabilit, definitiv, cã alegerea celor doi viceprimari s-a fãcut conform legii. „Respinge ca nefondat recursul formulat de recurentul Partidul Social Democrat – Filiala Judeteanã Vaslui împotriva sentintei nr. 111/CA/2021 a Tribunalului Vaslui. Definitivã. Pronuntatã azi, 11.01.2022″, se aratã în decizia Curtii de Apel Iasi.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta