( Robert Mateescu – Ziaristii.ro )
„Auzim amenințări din partea Congresului și din alte părți, totul din cadrul contextual al procesului politic american. Cei care fac asta probabil se gândesc că Statele Unite au o putere militară, economică și politică atât de mare, încât pot s-o facă (…) Problema cu imperiile este că ele cred că sunt suficient de mari să mai facă și greșeli, însă greșelile se acumulează și va veni un moment în care nu vor mai putea fi rezolvate”, a spus Putin.
Dictatorul rus a menționat și că „acest comportament” al liderilor americani îi aduce aminte de fosta Uniune Sovietică.
Putin a făcut comentariile în timpul unei conferințe de presă la Moscova, vineri, în timp ce vorbea despre subiectul sancțiunilor impuse Rusiei de SUA.
Președintele Joe Biden va discuta cu liderul rus pe 16 iunie, la Geneva (Elveția), în prima întâlnire dintre cei doi de când Biden a devenit președintele SUA.
Rusia se arată neîncrezătoare într-o „reușită” pe plan diplomatic în cadrul summit-ului Putin-Biden, declara, la începutul săptămânii, ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov.
Uniunea Sovietică s-a destrămat oficial în decembrie 1991, sub conducerea ultimului său președinte, Mihail Gorbaciov. Au rezultat 15 state independente, dintre care unele au rămas însă subordonate Moscovei.
Doar trei dintre ele – țările baltice (Lituania, Letonia și Estonia) – au reușit să „evadeze” spre NATO și Uniunea Europeană, din care acum fac parte.
Alte trei foste republici sovietice, acum state independente, au teritorii ocupate de trupele rusești: Republica Moldova (Transnistria), Georgia (Osetia de Sud și Abhazia) și Ucraina (Crimeea și Donbass).
Paralela făcută de Putin între URSS și SUA este aberantă. Fostul colonel KGB compară diversionist o construcție artificială și nedemocratică, formată prin teroare și ocupație (URSS), cu o țară democratică, fondată prin voința cetățenilor săi (SUA)