Zborurile comerciale mai sunt sigure? UE și NATO, în șoc după ce Belarus a deturnat o cursă Ryanair

Zborurile comerciale mai sunt sigure? UE și NATO, în șoc după ce Belarus a deturnat o cursă Ryanair
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Zborurile comerciale mai sunt sigure? UE și NATO, în șoc după ce Belarus a deturnat o cursă Ryanair

(  Alexandru Pop – Newsweek ) „Terorism de stat” a fost sintagma folosită după ce o cursă a companiei comerciale Ryanair de la Atena la Vilnius a făcut forțat escală la Minsk, în Belarus. Scopul deturnării a fost ca un jurnalist belarus aflat la bord, opozant al lui Aleksandr Lukașenko, să fie arestat. Aterizarea forţată […]

Alexandru Pop – Newsweek )

„Terorism de stat” a fost sintagma folosită după ce o cursă a companiei comerciale Ryanair de la Atena la Vilnius a făcut forțat escală la Minsk, în Belarus. Scopul deturnării a fost ca un jurnalist belarus aflat la bord, opozant al lui Aleksandr Lukașenko, să fie arestat.

Aterizarea forţată a unui avion Ryanair la Minsk trebuie să aibă consecinţe, a transmis duminică Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, după ce Lituania a cerut statelor membre ale UE să recomande ca avioanele să evite spaţiul aerian al Belarusului.

„Trebuie să verificăm toate faptele şi toţi pasagerii aflaţi la bord. Nu putem face asta până la sosirea (avionului Ryanair) la Vilnius”, a scris Adina Vălean pe contul său de Twitter.

„Acest tip de situaţie va avea consecinţe”, a adăugat ea.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie care zbura între Atena şi Vilnius să aterizeze la Minsk, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Vălean a declarat la Digi24 că avionul Ryanair care a fost deturnat la Minsk din ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko a decolat de pe aeroportul din Minsk spre Vilnius, duminică seara, după ce a fost percheziționat, dar se pare că are la bord doar 117 pasageri, adică cu șase mai puțini față de îmbarcarea din Atena.

Presa internațională scrie că cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus), iar al șaselea este Roman Protasevici, jurnalist de opoziție a căruia arestare a fost confirmată, de altfel, de regimul de la Minsk.

Informațiile despre cei șase pasageri care au rămas la Minsk rămân însă de verificat, a atras atenția comisarul Adina Vălean.

Vălean nu știe dacă erau și români la bord

De asemenea, comisarul european spune că nu poate confirma sau infirma dacă la bord se aflau cetățeni români.

„Suntem în situație de criză de la deturnarea avionului de către autoritățile din Belarus. Este o situație inacceptabilă. Pot să vă spun că la 17:50 avionul a decolat spre Vilnius, este prima știre bună, sigur, după proceduri deosebit de dificile și diferite pretexte ale autorităților de pe aeroportul din Minsk. La bord sunt 117 pasageri, ceea ce înseamnă că 6, spre deosebire de numărul celor care se îmbarcaseră inițial la Atena, au rămas la Minsk. Am discutat cu CEO-ul Ryanair, din păcate, în acest moment nu putem verifica cu echipajul de la bord ca să știm exact cine sunt cele șase persoane care nu au urcat la bord”, a precizat Adina Vălean.

NATO cere anchetă internațională

Belarusul a trimis duminică un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă. În momentul în care pasagerii au fost debarcați la Minsk, Roman Protasevici a fost arestat, fapt confirmat de Ministerul de Interne de la Minsk. Acesta era plasat de autoritățile din Belarus pe o listă a persoanelor cu „activități teroriste”.

Gestul autorităților de la Minsk, care în mod evident a fost o strategemă, a fost calificat drept „terorism de stat” de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu și a stârnit reacții vehemente de indignare la Bruxelles. Comisarul Adina Vălean a confirmat la Digi24 că subiectul va fi discutat la summitul UE de săptămâna viitoare.

„Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor” la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris duminică pe Twitter secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Avionul Ryanair deviat de Belarus efectua un zbor între Grecia şi Lituania, două ţări membre ale NATO.


Distribuie articolul