Ziua in care ultimul simbol de mare putere a URSS, steagul rosu cu secera si ciocanul a fost inlocuit la Kremlin.

Ziua in care ultimul simbol de mare putere a URSS, steagul rosu cu secera si ciocanul a fost inlocuit la Kremlin.
The flag of the Soviet Union (USSR) waving in the wind.
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ziua in care ultimul simbol de mare putere a URSS, steagul rosu cu secera si ciocanul a fost inlocuit la Kremlin.

25 decembrie 1991, ora 19.32, in Kremlin steagul sovietic rosu cu secera si ciocanul,  a fost inlocuit cu drapelul rusesc pre-revolutionar  cu dungi orizontale albe, albastre si rosii. La acest eveniment important au asistat numai o mana de straini si un mic grup furios, de veterani de razboi sovietici. In urma cu o zi, pe […]

25 decembrie 1991, ora 19.32, in Kremlin steagul sovietic rosu cu secera si ciocanul,  a fost inlocuit cu drapelul rusesc pre-revolutionar  cu dungi orizontale albe, albastre si rosii. La acest eveniment important au asistat numai o mana de straini si un mic grup furios, de veterani de razboi sovietici.

In urma cu o zi, pe 24 decembrie 1991, liderul sovietic de atunci Mihail Gorbaciov, si-a tinut discursul de adio si si-a dat demisia din fruntea statului.

Statul sovietic a luat nastere datorita unor promisiuni utopice si a unor violente sangeroase presarate de rasturnari de situatii incepand de la „Marea Revolutie din Octombrie” 1917. In cele din urma la sfarsitul lui decembrie 1991, URSS si-a aruncat ultimul simbol de superputere, steagul sovietic, in intunericul sumbru. Dezbracat de ideologia marxista, dezmembrat, falimentar si flamand, statul sovietic a fost uluitor chiar si in caderea sa.

Multa lume a crezut pe atunci, ca prabusirea comunismului va introduce o perioada de democratizare constanta. La fel si in Romania asa zisul sfarsit de istorie a fost proclamat destul de prematur. Despartirea rusilor de URSS va fi lunga si dificila, statul comunist le-a refuzat oamenilor libertatea, dar le-a oferit altceva, mandria nationalista capabila sa uneasca milioane de sustinatori fanatici. Putem spune si despre Romania acelasi lucru.

La inceputul anului 2021, un fost diplomat rus la Washington, pe numele sau Vladimir Frolov, scria ca Rusia a adoptat o noua strategie fata de Occident pe care a numit-o mai mult ironic „Detente 2.0”, conform domnului Frolov obiectivele noii politici sunt de a stabiliza Occidentul in conditii favorabile Rusiei, iar neutralitatea Ucrainei reprezinta un obiectiv major, de asemenea Moscova vrea sa se asigure ca Rusia are un statut geopolitic egal cu cel al SUA si UE in afacerile internationale.

In numele schimbarii, se afla convingerea presedintelui Putin ca eforturile Rusiei de a se apropia de Occident si de accepta valorile occidentale ale drepturilor omului au dus la subminarea statului rus. Kremlinul crede ca spre deosebire de acum trei decenii, SUA si aliatii sai sunt in declin si nerabdatori sa-si orienteze politica catre China, drept urmare SUA si aliatii sai sunt dispusi sa plateasca un pret mare pentru izolarea Rusiei. Noul cuvant de ordine ne spune domnul Frolov: „Strategia noastra este ca Rusia are intotdeauna dreptate.”

Parerea mea este ca politica externa rusa se afla, datorita acestei gandiri strategice intr-o eroare profunda. Si am sa incerc sa explic de ce, in primul rand Rusia nu mai este URSS. Economia Rusiei este destul de vulnerabila la sanctiunile Occidentului, SUA si aliatii sai, indiferent de probleme interne, sunt capabile sa faca daune economice Rusiei mult mai mari. Rusia nu poate controla eficient informatiile asa cum facea URSS, poporul rus isi obtine majoritatea informatiilor nu din presa oficiala, ci de pe internet sau din calatoriile in Occident. Rusiei ii lipseste fundamentul ideologic pe care URSS si marxismul a oferit-o liderilor sovietici. Actuala putere de la Moscova reprezentata de domnul Putin spre deosebire de Lenin, Stalin si ceilalti fosti lideri sovietici, este obligata sa se agate de normele democratice si chiar daca le incalca, cetatenii rusi le pot sesiza si vedea.

Superputerea , care a fost URSS in urma cu mai bine de trei decenii, este un obicei la care se renunta cu greu, iar SUA si UE ii revine obligatia de a il face pe domnul Putin sa renunte la iluziile sale imperiale. Astazi cacealmaua asupra Ucrainei poate fi un pariu periculos pentru Rusia lui Putin, deoarece „superputerile nu blufeaza” spunea fostul presedinte american Obama.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta