Mocirla de la marginea lacului

Mocirla de la marginea lacului

 In mocirla de la marginea lacului, se tavalesc porcii şi scot grohaieli de satisfactie, scurma cu raturile după mancare şi se ingrasa plini de veselie. Viata  este evervescenta în namol, aici se gasesc tot felul de insecte, broaste raioase, mormoloci, puiet de peste, stuf, serpi mai mult sau mai puţin veninosi. Mocirla e bună şi […]

 In mocirla de la marginea lacului, se tavalesc porcii şi scot grohaieli de satisfactie, scurma cu raturile după mancare şi se ingrasa plini de veselie. Viata  este evervescenta în namol, aici se gasesc tot felul de insecte, broaste raioase, mormoloci, puiet de peste, stuf, serpi mai mult sau mai puţin veninosi. Mocirla e bună şi pentru lipitori, la fel pentru forme primare de viaţa ca amibele, alaturi de mulţimi nenumarate de bacterii, care vor fi ele mici, dar pot fi ucigase. În malul de la marginea lacului viata este efervescenta, se duc lupte grele, dar vietuitoarele care colcaie pe acolo sunt mici, armele lor ramanand veninul şi intepatura, infectia şi ascunzisul în stufarisul cât mai des. O viaţă mica si fricoasa, în care doar porcii sunt veseli si se bucura calcand sub copite cate o generaţie întreaga de protozoare.

Dar viata adevarata este în larg, la lumina si apa limpede. Acolo cresc pestii mari si stiucile alunecoase. Traiul în apa limpede este mult mai buna decat zvarcolirea permanenta în mocirla, asta este sigur pentru toti. Singura problema, nu este usor sa ajungi  la apa limpede, nu este simplu sa scapi de porci şi lipitori. Puietul de peste se naste si creste în apele tulburi de la marginea lacului si multi mor în colcaiala de aici. Cei mai puternici, cei care vor cu adevarat sa traiască scapa la apa limpede si cresc mari, cei slabi raman în mocirla, mor zdrobiti în namol sau mancati de lighioanele flamande. Iar parazitii de la marginea lacului se zbat sa tulbure şi mai mult apa, deoarece iubesc  mocirla pentru simplul motiv ca nu pot trai altfel.

De 30 de ani, Romania este un fel de margine a lacului, permanent tinuta în ape tulburi, permanent invadata de hoarde de porci autohtoni care s-au ingrasat în mocirla creata de ei. Cumva trebuie gasita o soluţie pentru limpezirea apelor de aici. În apele tulburi nu prea se gaseste peste bun, dar de vreme ce unii insista sa pescuiască în astfel de ape înseamnă că trag nişte foloase. Cine poate sti ce foloase trag pescuitorii în ape tulburi, insa cu siguranta trag niste foloase dintr-o activitate care la prima vedere nu pare a fi una productiva.


Distribuie articolul